Bakken voor de Buren: vrijdag 16 oktober 2015

 

Lieve BakBuren

Deze week zullen onze gluten-vrije liefhebbers zich erg verwend voelen.

De derde-vrijdag-van-de-maand betekent zoals vast bekend bij jullie dat er weer een gluten-vrij brood in ons aanbod zit, en deze week hebben we zelfs een gloednieuwe. Maar we hebben ook gluten-vrije patisserie. Het is nog geen Halloween, maar jullie zullen deze week zeker merken dat er een tovernaars-sfeer in de bakkerij hangt. Het lijkt alsof er een toverstok over de baksels is gezwaaid want er zijn wonderlijke baksels uit onze ovens gekomen.

Ons ‘heksen-gegrinnik’ assortiment voor deze week is dus geworden:

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag. Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en au naturel is ook goed. Het maakt ook fantastische toast.

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem okt2015

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het  ‘gast’ brood: Rogge & mosterd brood 
Dit is het Harry Potterbrood van ons assortiment. Wat begint als een onopvallend mengsel van gewone ingredienten (volkoren roggemeel, gebuild tarwemeel en mosterd zaadjes) wordt omgetoverd tot iets magisch door het toevoegen van Dijon mosterd. We weten niet hoe dit werkt, maar het werkt als een magische toverspreuk over de heksenketel. Bubbel, bubbel…PLOEF !

Toen we dit voor het eerst maakten hadden we verwacht dat het een soort roggebrood zou worden…maar nee, het resultaat leek meer op een sappig, mals en koesterend volkoren tarwebrood. Eigenlijk veel beter dan we in onze smaakgedachten hadden. De Dijon mosterd maakt het geheel zacht en er is een lichte ondertoon van de mosterd zelf.

De magische vonk van dit brood slaat ook over op het beleg. Het is een hemels huwelijk met kaas en/of met ham. Sjoerd vind het heerlijk met plakjes (zelfgemaakte) worst. Kip of rosbief zou ook kunnen. Maar het is zeker perfekt au naturel, of met een likje boter, of gedompeld in een goede stevige herfstsoep.

Rogge & mosterd brood  Rogge & mosterd heel

€4,95 per busbrood of als 8 bolletjes (zelfde gewicht, ca 600 gram) 

 

* Het gluten-vrije-derde-vrijdage-van-de-maand brood: Zuurdesem gluten-vrije brood
Ja, je hebt het goed gelezen! Een zuurdesem brood dat ook nog gluten-vrij is. Je ziet dit nergens omdat het zo moeilijk te maken is. Maar het is ons gelukt en al zeggen we het zelf, het is fantastisch.

We houden van een uitdaging en het heeft maanden geduurd om de samenstelling goed te krijgen. Nu zijn we tevreden. Dit is een serieus, volwassen brood dat schouder-aan-schouder kan staan met een goed gluten-volle tarwe of rogge zaden brood. Kun je ons al voelen stralen en glimmen van trots?

Het basis zuurdesem mengsel wordt gemaakt van volkoren rijstemeel en gouden lijnzaden. Na enkele dagen geprutteld te hebben (weer die Harry Potter & heksen invloeden) wordt het gemengd met chia zaden, volkoren rijstemeel, aardappelmeel en nog meer gouden lijnzaden.

Na een lange rijstijd wordt het afgetopt met zaden en vervolgens lang gebakken in de oven. Het resultaat doet ons eigenlijk denken aan een licht rogge brood. Puur magisch bedrog: een rogge brood zonder gluten-volle rogge.

We zijn heel blij met dit unieke brood. Toch blijft het spannend om dit te maken in grotere hoeveelheden….er worden komende donderdagavond en vrijdag overdag veel toverspreuken (en gebeden) hardop gezegd ….Mocht er dan donder en bliksem boven de Breek hangen, dan weet je dat we alle hulp aan het inschakelen zijn voor een goed bak-resultaat :=)  

GV ZD heel4  GV ZD doorgesneden4
€5,50 per hele brood


* Patisserie: Supersonic turbo flapjacks
WATTT????  horen je al roepen vanuit onze keuken ;=)

Flapjacks zijn een traditionele Britse traktatie. Vooral kinderen zijn er dol op, zowel om ze zelf te (helpen) maken, als om ze op te eten. Vaak is dit een van de eerste recepten die Britse kinderen leren te maken op school.
Het zijn een soort granola repen gemaakt op basis van haver. In Engeland wordt er altijd bakken met suiker, stroop en boter aan toegevoegd. Het hele mengsel wordt dan in een bakvorm gestampt, in de oven gebakken en daarna in blokjes of reepjes gesneden. Dat is de basis uitleg….en wij zouden de BuiksloterBakery niet zijn als we hier niet een eigen en veel gezondere draai aan zouden geven ;=)

Onze supersonic turbo flapjacks geven je vleugels en toch zit er geen Red Bull in hoor. Er zit zelfs geen enkele ‘rotzooi’ (lees: suikers…) in. Ze zijn een heerlijk voedend mengsel van haver, dadels, bananen chips, walnoten, sultana’s en zonnebloempitten, gebonden met de hyper trendy en gezonde kokosolie en een beetje honing.

Het resultaat is een krokante feel good en doet-je-goed verwennerij. Je kunt ze meenemen voor ontbijt in het OV, achter je bureau opeten bij de ochtend koffie, gebrokkeld over je yoghurt of kwark als tussendoortje, en ja hoor, naast Sjoerds lievelingsbolletje roomijs kan ook. Ze geven je een lift op elke tijdstip van de dag en dan op een ondersteunende manier. En het is misschien handig om te weten dat ze een dikke week goed te houden zijn (ze worden dan ietsjes minder krokant), dus je kunt er over nadenken om een extra zakje in te slaan…..En voordat we het vergeten: ze zijn ook nog gluten-vrij, suiker-vrij en zuivel-vrij. Gelukkig zijn de smaak-vol, anders zou het heel triest zijn.

Supersonic turbo flapjacks3  Supersonic tubo flapjacks1

€4 voor een zakje van 8 blokjes

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.