Bakken voor de Buren: 26 juni

 

Lieve BakBuren

We zijn 20/21 juni voorbij dus de zomer is nu officieel van start!
Terwijl het weer (oh, how very British to be talking about the weather) niet kan beslissen of het nu echt zomer is of eventjes nog niet, het feit dat Wimbledon – altijd symbolisch voor het begin van de zomer voor ons Engelsen – komend weekend begint, geeft aan dat het nu echt bijna zomer is. Weer of geen weer.

Om alvast in de zomerse stemming te komen hebben we een geurig en smaakvol brood in petto deze week: het uien & laurier brood. Een game, set & match winnaar wat ons betreft, want het kan ge-serveerd (!) worden bij allerlei lekker-weer gerechten inclusief de BBQ. Deze week kun je ook lekker luieren over thee-en-cake, want als patisserie hebben we de quintessential traditionele Engelse Victoria sponge sandwichcake . Deze is altijd aanwezig bij een afternoon tea en ook op Wimbledon natuurlijk. Een luchtige cake gevuld met jam, fruit en opgeklopte slagroom. 

Ons anyone-for-tennis bak-assortiment voor deze vrijdag is:

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en au naturel is ook goed. Het maakt ook fantastische toast. 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni15

€3,50 per brood (ca 650 gram)

 

* Het ‘gast’ brood: Uien & laurier brood
Ui en laurier zijn een winnende combinatie die vooral bekent is van de bechamelsaus. Dat klinkt een beetje raar als uitgangspunt voor het gastbrood van deze week, maar het werkt fantastisch.

Dit is een licht volkoren brood dat vol zachte uien zit die we een tijdje hebben laten trekken in melk met laurierblad. Zodoende krijgen we een verrassend zachte en voortreffelijke smaak in het brood zelf.

Een sneetje gaat perfekt met eieren (gekookt, gebakken, omeletten en roerei), opgebakken champignons, kaas (komijnkaas is een aanrader), en heerlijk voor bij vlees en vis van de BBQ. We zouden pindakaas deze week maar overslaan….
De keuze van dit brood voor Wimbledon is wel toepasselijk: in de Klassieke Oudheid was laurier een symbool van de overwinning. Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren. Verder, in de natuurgeneeskunde wordt laurier gebruikt bij spierpijn en verrekkingen….dus laurier is iets dat de tennisspelers zeker nodig zullen hebben in de komende weken.

Uien-laurier heel  Uien-laurier doorgesneden

€4,50 per brood/8 bolletjes (ca 600 gram) 

* Patisserie: Tradtionele Victoria sponge cake
Victoria sponge sandwich cake werd genoemd naar de Britse koningin Victoria, die hier graag een puntje van lustte bij haar afternoon tea. De ronde cake wordt eerst horizontaal doormidden gesneden en dan weer aan elkaar geplakt (vandaar de naam sandwich) met jam en slagroom. Wij doen een tikje extra om er ook nog wat seizoenvruchten tussen te doen. Hoeveel luxe en verwennerij kun je hebben?!

Normaal gesproken zijn de Victoria sponge cakes rond 20cm in doorsnede, maar dat vinden we te veel qua hoeveelheid. Dus, slimmerds die we zijn, hebben we kleintjes kunnen maken van 9cm doorsnede. Die zien er aantrekkelijk en hanteerbaar uit, en ze zijn groot genoeg voor 2-4 personen.

Victoria Spnge1 Victoria sponge2
Enne….wanneer je het opeet, neem er een kopje thee bij, en zeer belangrijk…….pink omhoog tijdens het drinken :=)

€4 voor de cake gevulde met slagroom, jam & vruchten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.