Bakken voor de Buren: 3 juli 2015

 

Lieve BakBuren

We houden het ietsjes eenvoudiger deze week…..we lazen net de weersverwachtingen voor vrijdag (30+ graden) en kregen het meteen al warm ;=)
Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze, dus we denken alvast vooruit hoe we het vrijdag makkelijker voor onszelf kunnen maken.

Afgelopen week hadden we als ‘proeverijtje’ twee verschillende soorten Ierse soda broden: een lichtere versie (die we eerder hebben gemaakt; de laatste keer was een dik jaar geleden) en een volkorene versie met zonnebloempitten & maanzaad. We hebben de geturfde stemmen opgeteld en de winnaar was onze ‘oude’ traditioneel Iers sodabrood recept (de lichtere cake-achtige versie). Die komt dus deze week in ons aanbod als gast brood.  Over winnaars gesproken, voor de patisserie hebben we de geliefde chocolade cheesecake brownies. Deze heerlijkheden won onze 2014 verkiezing eind afgelopen jaar als de lievelings patisserie van onze bakburen. Ze gaan erg goed met kwaliteits-roomijs om lekker af te koelen….en ze blijven een aantal dagen lekker lang sappig. Met onze brownies hebben we dan iets Amerikaans in het assortiment, want komende zaterdag is Fourth of July en Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. Misschien stijgt het kwik nog flink deze week, maar wij houden ons cool.

Gezien dat het de eerste vrijdag van de maand is, betekent dat de Brick/Baksteen er weeris. Ja hoor, ons gluten-vrij maga-meerzaden brood verschijnt deze vrijdag in al zijn gezondheidsbevorderende goedheid. 

En als laatste, een mededeling over de zomer vakantie. Er blijken inderdaad een aantal weken waarin veel bakburen weg zijn. Dit betekent dat wij gaan onze ovens 3 weken lang uitzetten op 17, 24 en 31 juli.
Volgende week 10 juli wordt dus onze laatste bakdag voordat de massa exodus van start gaat. De eerst volgende bakdag wordt dan vrijdag 7 augustus. Misschien zou het een idee zijn om alvast een paar extra broden in te slaan voor de vriezer…..?

Ons te-cool-voor-woorden bakassortiment voor deze week is geworden:

*  
Voor onzegluten-vrijers – het Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). En er is een bijkomend voordeel….je gaat er ook nog lekker goed van af…. ;=)

Mega-meerzaden gesneden GV  Mega-meerzaden GV
€9,75 voor 1 heelbrood van 850+g


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem close-up
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het ‘gast’ brood: Traditionele Iers sodabrood
Sommige broden blijven je je leven lang dierbaar, en dit is er zo een voor Jayne. 

Toen zij in Engeland op school zat, had zij een beste vriendin, Frances, wiens ouders Ieren waren. Elke keer dat Jayne bij Frances ging eten kwam zij in een heel andere, heel alternatieve wereld terecht. Ze kreeg dingen te eten zoals brandenetelsoep. En Frances’ zus was vegetarier (helemaal way out toen).

Jayne noemde Frances moeder altijd Mrs Reid en never nooit Noreen. Dat is vandaag de dag nog steeds zo omdat Mrs Reid (toen) arts en kankerspecialist was. Thuis maakte zij alles zelf, of zo leek het tenminste. Bij het eten was er altijd Iers sodabrood. Dit maakte Mrs Reid met buttermilk (wat wij karnemelk noemen in het Nederlands). Ze kweekte het zelf in de donkere provisiekamer…. Daar stond een grote keramische kom (die Mrs Reid hoogwaarschijnlijk ook zelf had gemaakt!) met daarin een cultuur die op bloemkool leek. Elke dag moesten de kinderen het voeden door er melk overheen te gieten. Dat verzuurde en het werd dan gebruikt in het sodabrood.  

Dat sodabrood was verrukkelijk – tussen cake en brood in, en vele malen lekkerder dan het kleffe gesneden witbrood dat vaak bij Jayne thuis op tafel kwam. In plaats van gist wordt  bicarbonate of soda (zuiveringszout, dubbelkoolzuur of natrium bicarbonaat genoemd in Nederland) om het brood te laten rijzen. Het brood wordt dus gemaakt met karnemelk, wiens zurige eigenschap reageert met de bicarbonaat om kooldioxide gas te maken, en dat is wat het brood laat rijzen. De bicarbonaat zorgt voor een karakteristieke smaak (die niet iedereen lekker vindt, laten we daar wel eerlijk over zijn). De tradtionele vorm is een ronde met een kruis in het deeg gesneden. Maar we kennen onze Pappenheimer-bakburen en ze zijn erg gehecht aan hun busbroden. Dus we maken een ook busbrood versie. Generaties van Ierse oma’s zullen zich in hun graven omdraaien….
 
Vele jaren later maken we nog steeds regelmatig een versie van Mrs Reids sodabrood. We hebben in onze Bakery geen ‘bloemkool karnemelk kultuur’ in een donkere hoek, maar wel Nederlandse karnemelk uit het schap van de supermarkt. Wanneer je dit brood eet, besef dan dat het een reis heeft gehad van ongeveer 35+ jaar voordat je het kon proeven ;=)

Dit verhaal krijgt nog een leuke twist aan het eind. Frances kwam hier op bezoek eerder dit jaar. Afgelopen februari liep ze mee in onze bakkerij. Zij was zo enthousiast dat zij 6 weken geleden haar eigen Bakken voor de Buren vlakbij Cambridge opstartte, en het loopt als een trein. En ja hoor, zij maakt ook haar moeders Iers sodabrood voor haar bakburen:=) zie ook haar FaceBook pagina: bakeryatnumber55 (en je mag haar dan ook zeker ‘liken’ hoor)

Sodabrood gaat echt met alles: van appelstroop tot (iets) zurigs. Van a tot z dus! Zoetigheden, plakkerige pindakaas, gewoon roomboter of een simpel plakje kaas.
Het blijft 2 à 3 dagen lang prima, en daarna het fantastische toast en croutons (voor bovenop een salade of op de soep, mocht je het nog niet heet genoeg hebben).

Iers soda brood doorgesneden Iers sodabrood traditioneelIers soda brood stukjes  Iers soda busbrood

€4 per busbrood of traditionele ronde vorm met kruis erin gesneden (ca 650 gram)

 

* Patisserie: Chocolade cheesecake brownies
Onze brownies verdampen zo snel terwijl we er bijstaan dat we denken ze magische krachten hebben. Zachte smeuige chocolade brownies met een cheesecake (roomkaas) swirl topping. Het idee onstond toen Jayne kon niet kiezen tussen een brownie maken of een cheesecake. Voilà! And the rest is history, zoals ze zeggen. Deze zijn verrukkelijk bij een kop koffie, maar met een toefje slagroom of een bolletje ijs tover je ze zo om tot een snel (en toch chic) dessert. Met een fruit salade er naast zit je bijna op Michelinster nivo.

Chocolate cheesecake brownies

€4 voor 6 stuks 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.