Bakken voor de Buren: vrijdag 10 juli 2015

 

Lieve BakBuren

Deze week, voordat we even onze oven deuren sluiten (17 t/m 31 juli) omdat zoveel bakburen op vakantie zijn, hebben we een Frollandais thema. Een wat
Frollandais. Een combinatie van Nederlands en Frans. 
Jawel, de Tour de Dopage is weer begonnen (sorry fans…), en is dit jaar gestart in dat Franser dan Franse stadje Utrecht. Wij konden dat niet zo maar voorbij laten fietsen, toch….
Sjoerd werd zondag ingehuurd om te cheffen bij een Tour de France catering – een prive barbecue in Gouda voor 190 mensen langs het parcours. Dat was flink veel worstjes draaien en steaks bakken in de zeeeerrrrr hoge temperaturen. Even je ogen knipperen en flts, flits, het hele peloton was al weer voorbij. Maar toch leuk om de unieke sfeer eens een keer mee te maken. 

Ons gast brood is een ware zomer traktatie: geroosterde aardappel & groene olijven brood met Hollandse piepers en olives vertes de Provence, mais oui bien sûr. De pâtisserie zijn de klassieke Madeleines, maar dan très chic met pistachenoten en rozenwater. Ooo la la, maillots jaune et jeu de boules.

Ons frollandais bakassortimentvoor deze vrijdag is:

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en au naturel is ook goed. Het maakt ook fantastische toast. 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het ‘gast’ brood: Geroosterde aardappel & groene olijven brood
Ons licht volkoren brood deze week zit vol met piepers én groene olijven. Dat Nederlanders grote aardappeleters zijn is geen wereld nieuws, maar dit bijzondere brood zou eigenlijk de krantenkoppen moeten bereiken. Een diplomatiek entente cordiale wordt bereikt: Hollandse aardappel stukjes, eerst in de oven geroosterd met zeezout en olijfolie totdat ze goudbruin en knap(perig) worden, en dan….huppetee…de mengkom in. Daar ontmoeten ze  les olives vertes en samen met wat dille ontstaat er een soort ménage à trois magique. Ohh mamma mia (oeps, verkeerd land) dat geeft een brood dat veel kanten op kan. Het is heerlijk om au naturel op te eten, maar ook met oeufs-gerechten, fromage, zalm en charcuterie. Je kunt het zelfs dippen in sauzen & olijfolie of er toast van maken (voor borrelhapjes). En misschien het alombelangrijkste: voor bij de barbecue in je tuin of op je balkon!

Geroosterde aardapel olijven brod heel  Geroosterde aardappel olijven brood doorgesneden

€4,25 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

* Patisserie: Pistachenoten & rozenwater Madeleines
Een klassieke Franse patisserie en niet te zoet. Een luchtig cakeje, in de vorm van een schelpje dat erg lekker is bij de koffie of thee. Ze blijven zeker nog een aantal dagen lekker sappig.

"Madeleine" zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die bij het onverwachte bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński (jazeker!) deze cakejes zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. De schrijver Marcel Proust wijdt er in zijn bekendste werk À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) enkele bladzijden aan. Franse literatuur aan de Breek, nou wie had dat gedacht ;=) We maken vaak sinaasapel Madeleines voor onze caterings, maar deze week hadden we een oprisping om ze een tikkie chiquer te maken: Arabische pistachenoten en het geurige rozenwater verheffen de Madeleine tot een bijna zwoele ervaring….of zijn het gewoon de hoge weerstemperaturen die ons een beetje gek aan het maken zijn? Deze vraag kun je alleen beoordelen wanneer je zo’n cakeje proeft….dus, bestel maar ;=) hi hi…

Toen we de foto’s van de Madeleines maakten leek het alsof ze elkaar aan het omhelzen waren. Tja, dat verbaasd ons niet gezien dat we (okee, vooral Jayne) het leuk vind om onze bakburen dik te omhelzen bij het ophalen van hun brood. Maar zou je zo’n groep cakejes een ‘hug Madeleines’ kunnen noemen? Hoe dan ook, deze typische Franse verwennerij geeft je een (fleurige) omarming. En dat vinden we heel toepasselijk want dat is precies wat wij graag doen bij jullie voordat jullie met vakantie gaaneen grote hug, merci beaucoup en dank jullie wel voor al jullie bestellingen in de laatste maanden. We hopen dat jullie zullen genieten van de zomervakantie, waar dan ook. Bon voyage en tot gauw weer ziens vanaf 7 augustus!

Pistachio rozenwater Madeleines1  Pistachio rozenwater Madeleines2 Pistachio rozenwater Madeleines3

€4 voor een zakje van 12 Madeleines.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.