Bakken voor de Buren: GOEDE VRIJDAG 25 maart 2016

Lieve BakBuren

De Paashaas komt komende vrijdag bij ons langs!

Van de week waren we verbaasd te lezen dat de Hema het woord ‘Paas/Pasen’ grotendeels verwijderd heeft van al hun reklames en het woord ‘voorjaar’ ter vervanging gebruikt. Wij waren zondag bij de Hema en een Paasstol wordt nu (en in het Engelse ook nog) een ‘fruit bread with almond paste’ genoemd. Dat klinkt erg raar. De bedoeling is blijkbaar om hun niet-Paas-vierende-clientele niet te beledigen. Gelukkig is het bij ons niet zo ver gekomen en jullie zullen het wordt ‘Paas/Pasen’ hieronder volop vinden ;=)

We hebben een groot aanbod samengesteld dat ook een aantal dagen goed houdbaar is zodat je ze ook voor het Paasontbijt kunnen gebruiken: traditionele Engelse Hot Cross buns, een goed inzetbaar tuinkruiden yoghurt brood, onze gewoon en toch zo ongewoon rogge zuurdesem, thuisgemaakte granola en citroen-maanzaad Paasnestjes. Dat wordt uitbuiken zondagmiddag en dan een flinke wandeling gaan maken ;=)
Om dit allemaal voor elkaar te krijgen hebben we een Hulp Haas uit Parijs laten overkomen: vriendin Leanne, hoofdvertaalster bij Le Cordon Bleu kookschool waar Sjoerd zijn chefkoks opleiding deed. Leanne wilde allang komen kijken en helpen in onze bakkerij, en uiteindelijk is het er nu van gekomen. Dus bestel maar lekker veel zodat Leanne wat te doen heeft ;=)

Ons Paashaas assortiment voor deze Goede Vrijdag is dus geworden:

* Het ‘traditionele Engelse Paasbrood: Hot Cross Paas brood
In Engeland zijn ‘Hot Cross Buns’ een traditie juist op Goede Vrijdag. Hot Cross Buns zijn een soort luxe krentenbolletjes, met bovenop een kruis (zie foto’s) om de kruisiging te symboliseren. We maken voor jullie niet alleen de traditionele buns (bolletjes) maar ook een Hot Cross busbrood! Dit bestaat niet in Engeland….Jaynes overgroot-oma’s (een was een Downtown Abbey-achtige kok; de ander was beroemd om haar bak-talenten) zouden zich omdraaien in hun respectevelijke graven.
Onze versie zit vol met gedroogde vruchten, geconfijte sinaasappelstukjes en met een smaakt-naar-meer ondertoon van kaneel, plus een vleugje sinaasappel. Ze zijn heerlijk zacht en de lichte zoetigheid komt voornamelijk van alle gedroogde vruchten die er in zitten.

Op Goede Vrijdag eten de Britten ze ‘gewoon’ (meestal met zachte boter erop) of getoast (en dan met nog veel meer boter! Tjakka!). Maar ze zijn ook lekker met een plakje kaas. Vroegâh, jawel, werden ze rechtstreeks uit de oven gegeten, nog heet, vandaar de naam. Dus, Hot Cross Bun heeft niks te maken met Hete Kruizen voordat je het vraagt…. ;=)

Er is veel bijgeloof omtrent de Hot Cross Buns. Het delen van een Hot Cross Bun onderhoudt de vriendschap voor het komende jaar, en als je tijdens het sharen (en opeten) zegt "Half for you and half for me, Between us two shall goodwill be", dan kan die vriendschap niet meer stuk. Een zeer oude traditie onder bakkers bestaat ook: een bolletje, mits opgehangen in de keuken, beschermt tegen brand en zorgt dat al het gebakken brood goed zal lukken. Dit laatste zouden wij kunnen uittesten ;=) En voor diegenen die zich niet zo gezond en fit voelen – een stuk van zo’n bolletje eten zou de persoon helpen om te herstellen. (De bakker betalen in plaats van de dokter, nou da’s een idee).
Hot Cross buns3  Hot Cross busbrood
€4,95 per bus brood of 8 bolletjes (ca 600 gram) 

* Het ‘gast’ brood: Tuinkruiden yoghurt brood
Het perfekte gezelschap voor bij het Paasontbijt: gaat uitstekend met allerlei eiergererchten, vleeswaren en gerookte zalm!
Van de foto’s te zien lijkt dit brood heel envoudig, dat wilt zeggen, dat je niet te veel ziet. Het zit niet bomvol olijven, tomaten of brokken kaas, maar wel bomvol smaak. De smaak zit verborgen, net zoals al die Paas eitjes in jullie tuinen .
Dit brood is een licht volkoren brood dat luchtig wordt door het toevoegen van yoghurt, en oh zo smaalvol is dankzij de vele verse tuinkruiden die we toevoegen. Bovenop zitten er wat havervlokken om een interessant contrast te maken – als ze tenminste niet wegwaaien in onze heteluchtovens….. Ha ha!

Bieslook yoghurt heel1  Bieslook yoghurt bolletjes

€4 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600 gram)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2016
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Citroen & maanzaad Paas-nestjes
Het was zeer verleidelijk om iets met chocolade te maken. Maar toen dachten we erover na: er worden in deze dagen al zoveel chocolade eitjes naar binnen gewerkt, dat we beter totaal iets anders zouden kunnen gaan bakken. Iets fris en lente-achtig. Goed idee toch? In chique restaurants wordt vaak een 'spoom' geserveerd (een soort sorbetijs) om de smaakpapillen te verfrissen. Dit is dus onze Bakken voor de Buren versie daarvan om jullie  wat rust te geven na de chocolade overdosis. Noem het een lente schoonmaak voor je smaak papillen….

Deze Paas nestjes bestaan uit een lichte cake in de vorm van een aantrekkelijk tulbandje. De 'zingy' citroen kietelt je tong en het maanzaad geeft iets van een knisperigheid. We maken ze af met passende Paas versieringen.

Citroen & maanzaad tulbandjes
€1,25 per nestje

* Paas ontbijt: Home made gezonde granola (suiker vrij)
Als je ooit op de ingredientenlijst van een pak Quaker Cruesli hebt gekeken dan heb je zeker gemerkt dat dat echt geen gezond ontbijt is….Het is al te lang geleden dat we granola in ons assortiment hebben gehad. Met een Paasweekend voor de deur leek het ons een uitstekend idee om het weer eens te maken. De granola is rijkelijk gevuld met havervlokken, noten, cranberries, sultana’s, pompoenpitten, zonnebloempitten en een vleugje kaneel. Het is heerlijk met goede dikke yoghurt en/of met fruit. Wanneer we dit voor onszelf maken wordt het niet alleen bij het ontbijt gegeten…het is zo lekker dat we er eigenlijk van blijven ‘snacken’. Er gaat dan een hand in de glazen wekpot tijdens een kopje koffie zetten, of alleen maar om de noten eruit te pikken voor de lunch. Aan onze granola is geen suiker toegevoegd, zelfs geen honing, dus het handje kan vrij door blijven snacken ….

Granola jar  Granola2
€2,95 voor een 250g zakje 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.