Bakken voor de Buren: vrijdag 18 maart 2016

Lieve BakBuren

Jullie weten hoe we van een goed thema in onze bak-emails houden. Deze week hebben we er zelfs twee!
Donderdag (17 maart) is het St. Patrick’s Day (in Ierland) en zondag (20 maart) is het de 1e dag van de lente.

We zijn geen Ieren maar we houden van alle smoezen om weer eens ons geliefde Ierse sodabrood voor jullie te bakken. Deze keer matsen we jullie met 2 varianten: het bruine Ballymaloe soda brood (voor de puristen onder ons) en een feestelijk Iers soda brood met Parmezaanse kaas & lente-ui (lente-ui klinkt nu veeeeeelllll beter dan bosui, toch?). En een Iers-getint aanbod zonder iets met Guinness erin zou een ramp zijn, dus we hebben een Guinness Barmbrack als patisserie. Feest voor alle Barmbrack fans op de Breek! En die van Guinness….

Voordat we het bijna vergeten, het is weer de derde-vrijdag-van-de-maand en dat betekent dat er ook een gluten-vrij brood is. Deze week wordt het een gluten-vrij multikleuren maisbrood. Wat een overvloed, mensen :=)

Ons vrolijke-kleurrijke-lente-ontmoet-Sint.Patrick assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Multikleuren maisbrood
Haal de lente definitief in huis met dit gluten-vrije brood! Een stoer en zonnig geel brood, ruim gevuld met oranje wortel, groene lente ui en bruine spikkels chiazaad. We gebruiken geen gist maar een mengsel van bakpoeder en bicarbonaat om ook in de sfeer van het Ierse soda brood (voor de gluten-volle bakburen) te blijven.

Dit is een perfect picknick brood voor als je lente kriebels krijgt en alvast op stap wilt: hartig, smaakvol en het kan een stootje hebben. Je kunt het in blokjes snijden en ze zo opeten (zoals een eiertortilla; zie foto), horizontaal door midden snijden en dan beleggen als een sandwich, of zelfs beleg & smeersels er boven op strijken. We verkopen deze glutenvrije gezondheid deze week in een (voor ons) ongebruikelijk formaat: een 10x20cm langwerpige plak à la een foccacia.

Dit brood blijft een aantal dagen lang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, roomkaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en vleeswaren.

GV multikeuren maisbrood met topping   GV multikleuren maisbrood blokjes

GV multikleuren maisbrood plak  GV multikleuren maisbrood sandwich

€3,50 per plak (10x20cm)


* Het ‘gast’ brood 1: Ballymaloe bruin Iers sodabrood
Dit bruine sodabrood recept komt vanuit Ballymaloe – de kookschool vlakbij Cork in Ierland waar ons bakkerij verhaal in 2010 begon.
In soda brood wordt bicarbonate of soda (zuiveringszout, dubbelkoolzuur of natrium bicarbonaat genoemd in Nederland) gebruikt in plaats van gist. Samen met de licht zurige karnemelk zorgen deze twee ingredienten dat brood rijst.
Het Ballymaloe soda brood wordt gemaakt met volkoren tarwemeel, en we maken het in een busvorm. Dit is een versie voor de puristen onder jullie die graag bruin brood lusten (Sint Patrick had dit dus zeker goedgekeurd) met zowel zoet als hartig beleg. Dit is Jayne lievelings sodabrood, en dit is de eerste keer dat we dit recept in de bakkerij gebruiken.

Ballymaloe bruin sodabrood1  Ballymaloe bruin sodabrood3

€4 per busbrood (ca 550 gram)


* Het ‘gast’ brood 2: Iers sodabrood met Parmezaanse kaas & lente ui
Dit sodabrood is verrukkelijk – tussen cake en brood in. Dit is ons ‘gebruikelijke’ recept voor dit geliefde brood. Maar met de lente hot on the heels van St. Patricks day, dachten we om het recept een oppimpbuurt te geven: de lente te verwelkomen met lente ui (ja, ja) en Parmezaanse kaas. Sjoerd vindt dit sodabrood het lekkerste.
Net zoals in het Ballymaloe bruine sodabrood wordt bicarbonate of soda (zuiveringszout, dubbelkoolzuur of natrium bicarbonaat genoemd in Nederland) gebruikt in plaats van gist.
Dit feestelijke brood maken we in een traditionele ronde vorm. Lekker groot en uitnodigend om het leven te vieren door het te delen met vrienden en familie. Helemaal op z’n Iers dus (vergeet dan niet ook flink wat bier en whiskey in huis te halen…).
Dit brood – in tegenstelling tot onze gebruikelijke gist-, zuurdesem en het Ballymaloe bruin Iers sodabroden – heeft een kortere houdbaarheidsperiode. Het blijft 2 of 3 dagen vers.  Daarna maakt het fantastische toast en croutons (voor op de soep of voor bovenop een voorjaarse salade).

Iers sodabrood met Parmezaan & lente ui1  Iers sodabrood met Parmezaan & lente ui2

€5,95 per traditionele grote ronde vorm (ca 800+ gram


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2016
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Guinness Barmbrack
Geen Iers assortiment zou af zijn zonder iets met Guinness erin te hebben. Ierland zonder Guinness is zoals Nederland zonder kaas. En dat kan echt niet!
Onze traditionele Ierse Barmbrack is altijd zeer populair wanneer we het bakken met Halloween. Dan, volgens de Ierse traditie, stoppen we er kleine verrassingtjes in om het komende jaar te voorspellen (bijvoorbeeld, een muntje = je wordt rijk). Maar voor St. Patricks day doen we het anders. We laten de muntjes, stokjes en erwtjes eruit, maar we toveren de Barmbrack om door de gedroogde vruchten nu in Guinness te weken in plaats van zwarte thee. Dus voor alle BarmBrack fans op de Breek zal het weer feest zijn dit weekend…. Hik. Hik hik hik…..

Voor de nieuwere bakburen, de Barmbrack (of báirín breac in het Iers: báirín =  busbrood, breac = gespikkeld, vooral door de rozijnen erin) is een traditionele Halloween traktatie in Ierland. Het zit tussen een cake en een brood in, bevat weinig suiker, en ook geen vet. Wat zit er dan in?! Simpelweg, geweekte-gedroogde-vruchten (sultanas en cranberries) en dan gebonden met ei, bloem, kruiden en geraspte sinaasappel. In het kort: een super stuk heerlijke cake! We bakken het deze week in lange 24cm cakevormen. Van een halve cake kun je makkelijk tenminstens 10 plakken snijden, en het blijft dagen lang goed. Het wordt eigenlijk steeds sappiger en lekkerder met de dagen…..

Guinness Barmbrack1  Guinness Barmbrack2
€4,95 per halve cake

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.