Bakken voor de Buren: vrijdag 1 april

Lieve BakBuren

Is de Paashaas bij jullie langs geweest afgelopen zondag? Wil je voorlopig geen eieren of chocolade meer zien?

Het is een beetje verontrustend om te merken dat onze bakdag deze week op 1 april valt.
Maar wees gerust: we gaan geen flauwe grappen uithalen met ons aanbod. We hebben wel een ‘grappig’ assortiment verzonnen, en hopelijk is het iets dat glimlach verwekkend en blijmakend is.

Het is weer de eerste vrijdag van de maand, en dat betekent dat de Brick/Baksteen er weer is. Ja hoor, ons populaire gluten-vrije maga-meerzaden brood verschijnt deze vrijdag in al zijn gezondheidsbevorderende goedheid. Als gast brood hebben we een K3 brood. Niks te maken met de blonde en rooie moppie’s  - die nu helaas uit elkaar zijn en in een jongere en frissere vorm weer verschenen zijn  (jammer voor al die pappa’s die hun kindertjes zoooo graag naar de concerten meenamen…) – maar wel een brood waar je vrolijk van gaat zingen. De patisserie is de overheerlijke sinaasappel bars. Fris en vol met vitamine C voor die 'broodnodige' (ha ha) extra weerstand met ons lente weer.

Ons grappig-to-make-you-smile bak-assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: K3 brood
Geen zingende meisjes hier! Zo’n 1 april grap zouden we niet uithalen met jullie.
K3 is onze afkorting voor een sappig (doch grappig), licht volkoren brood met komijn, koriander en kardamom.

De aromatische kruiden in dit brood zijn zeker niet te overheersend trouwens. Er zit een mengsel van zowel gemalen komijn als komijnzaden, gemalen koriander en kardamom in. Het brood zelf is deels volkoren en deels gebuilde tarwemeel, met karnemelk om alles met elkaar te blenden (klinkt als een cocktail, hik!). We hebben dit geprobeerd met kaas (geiten, jong belegen en room), zalm, vleeswaren, eieren en een gevulde salade. Allemaal zeer geslaagd. En mocht het weer een beetje fris worden dan zal dit perfekt zijn voor bij een verwarmend soeppie.

K3 brood doorgesneden  K3 brood heel
€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 


Patisserie: Sinaasappel bars
Heb jij soms last van kale sinaasappels? Wij wel 😉
Het is geen besmettelijke ziekte, maar het is een teveel aan ovegebleven kale sinaasappels.
Op 1e Paasdag hadden we een catering, en er waren een aantal gerechten waarvoor geraspte sinaasappelschil nodig was. In de loop van zo’n voorbereidingsdag bouwde dat flink op in de koelkast. Nu is er een hele gemeenschap van kale sinaasappels die een hele plank in bezit heeft genomen. Daar moeten we toch wat mee doen!? Anders worden die arme knulletjes helemaal hard en uitgedroogd. Dus, op tijd gebruiken die kale rakkers! Het meest voorkomende idee zou zijn om ze gewoon te persen voor een verse jus. Helaas zijn we geen echte jus fans, en dus moesten onze hersenen even kraken voor een idee….. En zo is dit recept ontstaan.

Deze juicy bars bestaan uit een knapperige basis van digestive koekjes (zoals in een cheesecake). Daarop ligt een laag van sinaasappel crème, vol vitamine C. En bovenop wordt alles versierd met slagroom rozetjes. We snijden deze bars in dikke repen om je goed te kunnen bewapenen tegen het frisse weer.

Sinaasappel bars  Sinaasappel bars2

€3,50 voor 2 dikke bars 


* Het gluten-vrije brood: Mega-meerzaden brood
Ja hoor, daar is ie weer! De eerste vrijdag van de maand en ‘The Brick is back’. Tjakka!
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ (of Brick) genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
En… ook verkrijgbaar als glutenvrije optie in de menu’s van een leuk restaurant op de NDSM werf in Amsterdam-Noord. Hoe gaaf is dat!?

Mega-meerzaden gesneden GV  Mega-meerzaden GV

€9,75 voor 800g+ brood


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015  Rogge zuurdesem maart2016

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.