Bakken voor de Buren: vrijdag 8 april 2016

Lieve BakBuren

Het belooft een interessante weer-week te worden. Zon-regen-regen-zon-regen… Zoiets. Of misschien ook wel niet want die buienradar werkt ook niet echt nauwkeurig. De bakkerij is er wel weer spot-on. Met een zonnige pitten brood voor die oh zo broodnodige gezondheidsboost. Wel zo handig in dit wisselvallige weer.
En deze week is er kaneel. Heel veel kaneel. In meringues! Yippee, wat is dat verrassend lekker.

Dus ons wisselend-verrassend-assortiment voor deze week is geworden:

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem nieuw4

€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Het ‘gast’ brood: Zonnige pitten brood
Er zijn dagen wanneer je weining pit en puf hebt. Dit brood is voor zulke dagen. Het bevat veel zonnebloempitten zodat wat je niet van je zelf hebt qua pit kun je het wel vanuit dit brood halen.
Gezien dat zonnebloempitten een van de hoogste natuurlijke bronnen van vitamine E zijn, kan dit brood werkelijk iets voor je gezondheid betekenen.
Vitamine E is belangrijk voor je algehele gezondheid en het  neutraliseert vrije radicalen in je lichaam (echter, sommige mensen blijven altijd radicaal…ha ha) die anders vet-inhoudende strukturen & moleculen zouden beschadigen. Dat betekent dat het je hersencellen beschermt, cholesterol reguleert en alle celwanden repareert. Wanneer de vetten in de celwanden worden beschadigd kan de werking van de cel beinvloedt worden. Onderzoek heeft ook getoond dat vitamine E het risico van darmkanker verlaagt, ‘hot flashes’ vermindert tijdens de menopauze (dames, koop dan 2 broden deze week!), vermindert complicaties in diabetes en het beschermt tegen cardiovasculaire ziektes. En alles uit zo’n klein zaad pakketje.

Behalve plenty pitten zit er deze week ook biologisch Nederlands tarwemeel, volkoren speltmeel en haver in ons brood. Plus een kleine beetje honing.
Dit brood kan toch echt met alle soorten beleg, zowel hartig als zoet. Je voelt je direct gezonder als je er al naar kijkt met al die goede ingredienten erin. En zoals jullie allang weten zijn wij fans van het concept ‘de bakker betalen in plaats van de doctor’ ! ;=) Dus als je deze week voelt dat je energie en puf op een laag pitje (ha, ha) suddert, pep je dan op met ons zonnige pitten brood.

Zonnige pitten brood5  Zonnige pitten brood2
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 


* Patisserie: Kaneel mousse meringues
Het was liefde bij de eerste hap.
Jayne kwam in aanraking met deze voortreffelijke meringues tijdens een kookworkshop in Ballymaloe (vlakbij Cork in Ierland) in 2010. Ja, dat was ook dezelfde kookworkshop die de inspiratie kietelde voor de bakkerij.
Deze meringues (of schuimtaartjes in het Nederlands) waren een onderdeel van een afternoon tea menu. Met hun beige uiterlijk zagen ze niet zo verleidelijk uit. En zeker niet naast alle veel kleurrijkere vruchten jams, scones en taartjes. Maar never judge a book by its cover is het gezegde. Deze oninteressante verschijning gaf geen indicatie van de hemelse zachte kaneel mousse-achtig binnenwerk die onder dat krokante exterieur lag…Gelukkig, want het leven is veel leuker wanneer een verrassing vanuit een onverwachte hoek komt, toch? Na de eerste hap was Jaynes hart gestolen. Sindsdien hebben we deze regelmatig gemaakt voor caterings en feesten waar ze altijd zeer geliefd zijn. Met zulke meringues krijg je veel vrienden, en bijna huwelijksaanzoeken….

De BakBuren van afgelopen vrijdag hebben hier al van kunnen proeven. Meestal nemen mensen bij de proefbaksels, beleefd, een stukje. Eentje dus. Vorige vrijdag ging dat even iets anders…mensen namen, beleefd, een stukje. De verrassing sloeg erin en bij velen ging het toen…… ‘Oooooo-dat-is-lekker-mag-ik-nog-een-stukje?’ Zo was het bord snel leeg :=) Top!

Mogen we je ook een advies geven, mocht je deze heerlijkheden deze week bestellen? Koop dan wat goede slagroom, klop het op en serveer het bij de meringues. Als je de meringue gebruikt om een klodder slagroom op te lepelen en dan het opeet zul je ons oneindig dankbaar zijn.

Kaneel mousse meringues2  Kaneel mousse meringues4
€2,75 voor 4 meringues 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.