Bakken voor de Buren: vrijdag 7 augustus

 

Lieve BakBuren

Daar zijn we weer!
Onze bakpauze – oftwel bakantie – is voorbij en we staan weer vrolijk in de startblokken om voor jullie aan de (bak) slag te gaan komen vrijdag.

De timing om drie weken gesloten te zijn kwam ons toevallig heel goed uit: we hebben namelijk een grote lekkage gehad in de badkamer. Alle vloeren op de eerste verdieping moeten eruit, inclusief de badkamer vloer….. Gelukkig dekt de verzekering de schade. Lastig is het wel, maar uiteindelijk wordt het wel weer mooi. Op dit moment draaien de blowers en ontvochtigers overuren…

Wij zijn niet de enigen die terug zijn. Gezien dat het de eerste vrijdag van de maand is, betekent dat de Brick/Baksteen er ook weer is  Ja hoor, ons gluten-vrij maga-meerzaden brood verschijnt deze vrijdag in al zijn gezondheidsbevorderende goedheid. 
Vor ons gastbrood hebben we een koud gerezen tarwe & haver brood, en voor de patisserie luchtige zomerse vanille cupcakes met een zachte meringue topping.

Ons weer-aan-de-bakslag bakassortiment voor deze week is geworden:

*  
Voor onzegluten-vrijers – het Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). En er is een bijkomend voordeel….je gaat er ook nog lekker goed van af…. ;=)

Mega-meerzaden gesneden GV
€9,75 voor 1 heelbrood van 850+g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juli15
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het ‘gast’ brood: Koud gerezen tarwe & haver brood
Bij bakkers is het bekent dat hoe langer en langzamer je een brooddeeg kunt laten rijzen, hoe beter en voller de smaak wordt. Een soort ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’ maar dan toch anders ;=) In de snelle omzetwereld van industriele bakkers kost tijd geld, en dus proberen ze zo veel mogelijk broden uit de ovens te krijgen in een zo’n kort mogelijke tijd. Vaak maken ze gebruik van (veel) meer gist en/of toevoegers om dit voor elkaar te krijgen.

Het slow brood hebben we in de laatste weken ontwikkeld tijdens onze bakpauze. We mengen alles de avond van tevoren en laten het dan overnacht in de koelkast staan. Vandaar de naam ‘koud gerezen’. In dit brood gebruiken we een mengsel van gebuilde tarwe en haver. De haver helpt het brood nog sappiger te houden.
Dit brood gaat met echt alles: van hartig tot zoet!

Koud gerezen busbrood  Koud gerezen doorgesneden
Koud gerezen freeform1
€4,50 per busbrood, freeform of 8 bolletjes (ca 650 gram) 

* Patisserie: Zomerse vanille cupcakes met zachte meringue topping
Soms kunnen we ons voor de kop slaan over waarom we iets niet eerder gemaakt hebben. En dat is nou precies het geval met cupcakes.

Afgelopen weekend hadden we een catering voor een trouwerij aan boord van een grote Clipper, en het Schotse bruidspaar had gevraagd of we ook voor de trouwtaart konden zorgen. Maar dan niet zo’n traditionele Britse versie van de typische Christmas Cake – vol met zware gedroogde in drank geweekte vruchten, en dan met marsepein en een strak witte icing. Gelukkig maar, want daar had Jayne niet zo’n zin in ;=) Dus we bedachten een andere meer moderne en eigentijdsere trouwtaart: een toren van cupcakes. Dan kon iedereen een cupcake pakken met een glaasje champagne om op het bruidspaar te toosten. Het zag er fantastich uit, met alles in wit, zilver en goud, versierd met bloemen. Het voordeel hiervan was dat echt alle cupcakes werden opgegeten. Dat is heel wat anders dan een traditionele trouwtaart waar je na een hap je al probeert het stiekem ergens te droppen….achter een plant, in de WC, of in het geval van een schip (en dus heel handig), overboord.

Dit gaf ons het idee –duhhhhh – om cupcakes te maken voor de bakkerij. Jayne had expres voor de trouwerij GEEN mierzoete botercreme gebruikt voor de decoratie. Dit is wat je meestal vindt in cafes als je een cupcake bestelt. In plaats daarvan is er een wolkerige heerlijke schuimtopping (meringue) die de tanden niet van je mond trekt, en de cupcake zelf is licht en sappig. Bovendien kan je ze een aantal dagen goed bewaren ze verliezen niets van hun versheid. In hun witte verschijning zijn ze perfekt om je een koel gevoel te geven voor deze warme zomerse dagen.

Cupcake4  Cupcake rij1 Cupcake5  Cupcake rij2

€4 voor 4 stuks 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.