Bakken voor de Buren: vrijdag 10 juni 2016

Lieve BakBuren

Het zomerse weer blijkt hier in Noord te zijn!
Hebben jullie gemerkt hoe iedereen meteen vrolijker en optimistischer is?
Met die insteek hebben we ons bakaanbod voor deze vrijdag samengesteld: brood en patisserie om zomers vrolijk van te worden. En te blijven!

Ons assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Maanzaad brood
Dit is een blijmakend brood: gemaakt van gebuild tarwemeel (dwz een licht volkoren meel) en vol met knisperend maanzaad. Poppy seeds, in het Engels, en niet puppy seeds zoals Sjoerd herhaaldelijk blijft volhouden. Dit zomerse brood is perfekt met kaas (zie foto), heerlijk met een likje roomboter, decadent met roomkaas en gerookte zalm en het maakt verrukkelijke toast. Kortom, het is helemaal thuis met al uw belegswensen: hartig en/of zoet.

Meestal zie je maanzaad bovenop brood. Dat was voor ons minder handig en vooral onpraktisch: onze bakoven heeft zo’n sterke luchtverplaatsing dat er dan meer zaad op de vloer terecht komt dan dat het bovenop het brood blijft zitten. Dan schrikken we – heel even – dat we misschien muizen hebben. Maanzaad lijkt zooooo op…..
De oplossing is eenvoudig: voeg het maanzaad toe aan het brooddeeg. Dat geeft een aangename textuur aan het brood, en met al de mineralen en gezondheidsvoordelen die poppy seeds hebben, wil je zoveel mogelijk in je sneetje brood bewaren, en niet aan de vloer geven. En ons ook niet elke keer een hartverzakking geven dat we mogelijke 4-voetige fans hebben aangetrokken in het bakhuis.

Maanzaad staat bekend als de voorloper van opium. ‘Tjemig de peemig zeg……’. Als je verslaafd wordt aan dit brood, dan misschien….geintje….
De zeer kleine hoeveelheden van opium alkaloiden die aanwezig zijn in maanzaad hebben een goed welzijnsbevorderend effect (nou, daar is een mooi woord voor Scrabble) op het lichaam: ze bregen je zenuwstelsel tot rust en ze zijn ook nog natuurlijke pijnstillers.

Maanzaden bevatten ook veel goede vetzuren: die verhogen het nivo van het goede cholesterol in je lichaam, en verminderen het risico van hart-en-bloedvaten aandoeningen.
Deze vetzuren helpen ook om je energie op peil te houden, ze zijn goed tegen eczeem en huiduitslag en ze zijn bevordelijk voor de nachtrust. Ze bevatten ook koper (om bloedcellen te produceren) en kalium (om je hartslag en bloeddruk onder controle te houden). De andere mineralen die ook aanwezig  zijn zijn calcium en fosforus (voor sterke botten en helpen tegen het ontwikkelen van osteoporose), ijzer (opnamen van zuurstof in je bloed) en zinc (voor het aanmaak van bacterieen-dodenden cellen en het maken van nieuwe cellen). Poe, poe, wat een verhaal….
Kleine gezondheidsbommetjes dus!

Maanzaad busbrood doorgesneden  Maanzaad busbrood

Maanzaad broodje geitenkaas1  Maanzaad bus & bolletjes
€4,50 per bus brood of 8 bolletjes (ca 600 gram)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_5  Rogge zuurdesem juni2016_1

€3,50 per brood (ca 650g)


* Patisserie: Rabarber meringue cake
Het is weer rabarber seizoen!
Afgelopen jaar rond deze tijd, vroeg bakbuur Wilma (bekend van de alom bekende beagle hond) of wij het overschot aan rabarber van hun (Wilma en man, Bas) tuin wilden hebben. Ja hoor! Wij zijn altijd enthousiast en zeer dankbaar voor zulke aanbiedingen want dan hebben we echte lokale ingredienten in ons assortiment. Het is super leuk om zelf-gekweekte groenten & fruit te ruilen voor brood en patisserie.
We gingen al eerder aan de slag om een paar rabarber recepten uit te proberen. Deze was meteen een favoriet bij ons en ook bij onze proefkonijn-eters op die testavond. Zoet-zure rabarber, op een bedje van amandel cake en afgetopt met rosetjes van zachte meringue. Met zo’n cake heb je meteen een blij-dat-je-leeft oprisping, het gevoel dat de zomer er is en dat je graag lange luie avonden wilt doorbrengen in je tuin met lieve vrienden en/of familie. Zo’n cake is het.

Toen we deze rabarber meringue cake in ons assortiment brachten waren we niet voorbereid op alle emails die we dezelfde avond ontvingen – ‘oh wat was dat lekker’, ‘mag het volgende week weer?’ en ‘ik kijk alvast uit naar volgend jaar.’
Wel, lieve bakburen, volgend jaar ‘has arrived’…. Dus….hier is deze geliefde cake weer. Met dank aan Wilma & Bas.

Rabarber meringue cake4  Rabarber meringue cake3

Rabarber meringue cake1  Rabarber meringue cake5
€3 voor 2 flinke plakken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.