Bakken voor de Buren: vrijdag 3 juni 2016

Lieve BakBuren

Het viel ons op dat onze broden & baksels er deze week wat donkerder uitzien. Geen uitspringende kleur contrasten zoals vaak het geval is.
Schijn bedriegt en de eerste indruk is niet altijd de juiste….onder het donkere uiterlijk van onze broden & baksels liggen deze week verrassende en onverwachte smaken. Het is dus een assortiment ‘in disguise’….

Ons altijd populaire black bread is zo’n voorbeeld. Zo’n bijzondere combinatie van ingredienten. Verder zien de chocolade, vruchten & noten knispertjes er bruin en wel, um, saai uit….maar zoals de testers afgelopen week ontdekten, na een hap was het een schot in de roos. Tjakkie, die gingen er goed in zeg! En die zijn ook nog eens glutenvrij, lactose & suikervrij.
Ons betrouwbare wekelijkse zuurdesem roggebrood is onze rots in de branding, dus die staat zeker op de baklijst voor vrijdag, zoals altijd. En het is de eerste-vrijdag-van-de-maand dus dat betekent dat het glutenvrij mega-meerzadenbrood (a.k.a The Brick) er ook weer is voor zijn maandelijkse terugkeer.

Ons ‘in disguise’ assortiment voor deze week is:

* Het ‘gast’ brood: Black Bread
Jaren geleden kwamen we dit traditionele Schotse recept tegen en we waren meteen benieuwd. Misschien is ongelovig wel een betere beschrijving. We konden ons niet voorstellen dat een recept met een mix van koffie, cacao, wortel, donkere stroop, komijn en venkel zo goed zou werken. Of zelfs smaken naar iets waar wij zin in zouden hebben om te eten. Maar we hadden het compleet mis. Het resultaat was fantastisch. Het is al een paar keer eerder op het menu geweest en er wordt nog steeds regelmatig naar gevraagd – bij deze dus!

Dit gistbrood heeft een zeer donkere, bijna zwarte kleur (vandaar de naam ‘Black Brood’). Het is mals, niet te zwaar en niet zoet. Ondertussen maken we dit brood tegenwoordig vaak voor caterings want het ziet er zeer aantrekkelijk uit. We krijgen altijd veel complimenten op zulke gelegenheden en er zijn altijd mensen die plakken mee naar huis willen nemen want het is zo uniek. Elke keer dat dit in de bakkerij komt worden jullie enthousiast. Voor onze nieuwere BakBuren – er ligt een smaak sensatie op jullie te wachten….. ;=) Boterhammen belegd met lichte en felle contrast kleuren zoals eiersalade, gerookte zalm en roomkaas steken goed af met de diep zwarte kleur van het brood zelf.

Black breas 2015_4  Black brood langwerpig
€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

*  Voor onze gluten-vrijers – het Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). En er is een bijkomend voordeel….je gaat er ook nog lekker goed van af…. ;=)

Mega-meerzaden GV2  Mega-meerzaden GV4

Mega-meerzaden GV1  Mega-meerzaden GV
€9,75 voor ca 900g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nieuw3


* Patisserie: Chocolade, vruchten & noten knispertjes
In Engeland bakken kinderen vaak een baksel dat ‘chocolate rice krispies’ heet. In Nederland hebben we de pinda-rotsjes om je een vergelijkingsidee te geven. Chocolate rice krispies bestaan uit een mengsel van gesmolten chocolade, het ontbijtgraan rice krispies (en soms ook met cornflakes), extra suiker, stroop en soms een gesmolten Mars reep erin. Ja ja…
Beste wel lekker als je kind bent en wil de tent uitstuiteren, maar als volwassene heb je (misschien) een andere kijk op het leven gekregen. Wat kinderen hier zo lekker aan vinden is combinatie van chocolade met dat knisperende. Dat brengt ze flink aan het giechelen :=)

Afgelopen vrijdag pakte Jayne dit simpele idee van de chocolate rice krispies op, en gaf het een eigentijdse draai.
Hoe zou het zijn om dit te verheffen naar een volwassen, volwaardige traktatie? Een kinderlijk baksel maar met een feel good doet-je-goed voedingsbodem? In plaats van de suiker-gedompelde rice krispies van de supermarkt, pakten we gepofte rijst (zonder suiker) en havervlokken. We roosterden beiden om er meer smaak aan te geven. Daarna vulden we het mengsel aan met geroosterde walnoten en amandelen plus gedroogde vruchten zoals sultanas, abrikozen en dadels.
Al deze gezonde onderdelen brachten we samen met goede gesmolten 70% pure chocolade en een beetje honing. Gelukkig fungeerde de honing als een soort plaksel om alles bij elkaar te houden….anders hadden de testers afgelopen vrijdag alleen maar met chocolade bedekte noten & vruchten gehad om te snacken ;=)

Het resultaat was nog lekkerder dan we hadden gedacht. Laten we eerlijk zijn: ze zien niet zo ‘patisserie-style’ uit met die donkere bruine bobbels met knobbeltjes erin. Totdat je een hap neemt…dan komt de onverwachte smaak van de ietsjes bittere pure chocolade met het zoetige van de vruchten, de crunch van de noten en de knisper van de gepofte rijst. Giechelen. Glimlachen. Goed.
Om op de reactie’s van afgelopen vrijdag af te gaan, jullie waren net zo blij verrast als wij :=)

De knispertjes zijn niet super groot – zoals kleine koekjes – maar voldoende omdat één zo’n hele knisper best wel machtig is. Ze vullen aardig…. Hi hi. Ze zijn ook nog eens glutenvrij, suikervrij en lactosevrij.

Choc, noten & vruchten knispertjes2  Choc, noten & vruchten knispertjes3

€3,75 voor 6 knispertjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.