Bakken voor de Buren: vrijdag 17 juni VADERDAG ASSORTIMENT

Lieve BakBuren

Deze week zetten we al onze leuke mannen in het zonnetje, of voor de Amsterdammers, het sonnetje.
Zondag is het weer vaderdag (hint voor alle dames die dit lezen) en of je nou vader bent of niet, het maakt ons niet uit hoor. We willen een stoer macho assortiment bakken voor alle mannen in onze bakburenkring.

Voor de patisserie hebben we Cowboy cake. Een luchtige en toch macho chocolade cake met een koffie-chocolade topping.
Cowboys werken natuurlijk met koeien. En die produceren melk. Veel melk. Daar moeten we dus zeker wat mee doen in ons bakmenu!
Dat betekent dus maar een ding voor de Hollandse boer/cowboy: kaas. Ons uberpopulaire Hollandse kaas brood is er weer deze vrijdag. Het paard van de cowboy moeten we ook niet vergeten. Vandaar ons glutenvrij haver honing brood want het is tenslotte de derde-vrijdag-van-de-maand en dat betekent een extra (glutenvrij) brood op het menu. En dit allemaal naast ons geliefde vaste brood: het rogge zuurdesem. Jie haaaaaa wat een aanbod !
 
Ons vaderdag assortiment voor deze week is geworden:

* Patisserie: Cowboy cake
Yee-Ha bakburen, een echte Cowboy Cake voor de Malborough Man in jouw leven. -:) Of juist niet, dan is die cake voor jou! Win-win dus.
Toen we afgelopen week met het idee begonnen te spelen om een stoer vaderdag assortiment te maken, herinnerde Jayne zich een recept gezien te hebben voor Cowboy Cake.

Het bleek een recept te zijn van een echte ‘dude ranch’ in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden. Het recept werd achter slot & grendel bewaard in de kelder van de dude ranch. Na dit zoveel zomers geproeft te hebben begon ze zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte  cake. Recentelijk heeft ze haar versie hiervan gepubliceerd, maar om het hip en trendy te maken had ze de oospronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al de boter en melk werden vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Tja, kom nou zeg…..

Hip, trendy & gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus kreeg Jayne het op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke machoheid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je paard zit. Of je fiets. Vol gluten, suiker, zuivel, cacao & koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos.

Jullie kunnen je misschien voorstellen wat een voorpret we hadden om dit te maken. De woordspelingen en (dubbelzinnige) grapjes vlogen afgelopen vrijdag al door de hete keuken. We moesten vreselijk lachen wanneer we ontdekten dat de bakvorm waarin we de cake maakten  van het merk ‘Fat Daddio’ was. We zagen dit als het  laatste teken dat het de bedoeling was om deze cake te maken voor vaderdag ;=)

Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn en helemaal niet zo zoet als wij vreesden. Toen de ophalende bakburen afgelopen vrijdag langs kwamen – een hoger gehalte mannen dan normaal, viel ons op – was de terugkoppeling uitmuntend. De mannen bleken dit ontzettend lekker te vinden. En tot onze verbazing, alle kinderen ook.

Dus met veel plezier, presenteren we deze week voor het patisserie gedeelte de Cowboy Cake. Voor al onze Breek Bikkels.

Cowboy cake1  Cowboy cake3 

€4,50 voor 6 macho man-sized stuks


* Het  ‘gast’ brood: Hollandse kaas brood
Dit gistbrood zit vol blokjes belegen Hollandse kaas. En wanneer we schrijven ‘vol blokjes kaas’ dan is dat ook precies wat we bedoelen: er zit echt veel kaas in. We hebben er ook wat kruiden aan toegevoegd. Dat geeft wat aantrekkelijke groene spikkels die goed afsteken in een zee van gele tinten van (gedeeltelijk gesmolten) kaas blokjes. En de geur….als je vrijdag langs het bakhuis over het Vikingpad loopt, dan zal je dit zeker kunnen ruiken. Je maag gaat dan vanzelf knorren. Maar dat wordt dan dus wel even wachten tot 17u wanneer de ophaaltijd ingaat ;=) Dit is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, koud, in de broodrooster voor een ‘bijna tosti’ of als je nog over hebt – een dag later.

  Hollandse kaas brood heel1 Hollandse kaas bolletjes

Deze week verkrijgbaar als busbrood of 8 bolletjes (zelfde gewicht): Mocht je beslissen om bolletjes te bestellen, dan krijg je de uitgevloeide gesmolten kaas er ook bij om weg te snacken. Die krokante stukjes zijn altijd het lekkerste, toch?
€4,95 per busbrood/bolletjes (ca 600 gram)

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Haver honing brood
Dit is een glutenvrij toppertje van ons dat je nergens anders zal vinden behalve hier! Een gluten-vrij brood dat smaakt als een normaal ‘gluten-vol’ volkoren brood.
Als je het niet zou weten, zou je het niet eens merken. Als bak-alchemisten voelt het alsof we het geheim gevonden hebben om lood naar goud te transformeren.

Dit is een gistbrood gemaakt met havermeel. Dit meel heeft van zichzelf al een zoetige koesterende smaak. Een drizzle honing accentueerd dit verder. We voegen ook lijnzaden en chiazaden toe om de struktuur van normaal brood na te bootsen. En met de aanwezigheid van gist – zoals in echt brood – rijst het deeg ook nog een beetje. Het resultaat….verrekte fantastisch.

Ondanks de honing is dit geen ‘zoet’ brood. Het gaat magnifique met kaas, zalm, eiergerechten, hummus, guacamole, pinda kaas, jam….Kortom, een perfekt brood als basis voor al je hartige en zoete beleg-behoeftes, maar dan glutenvrij. Echt.

GV Haver honing brood4  GV Haver honing brood1

€4,95 per busbrood (ca 520 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_5

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.