Bakken voor de Buren: vrijdag 11 december 2015

Lieve BakBuren

We hebben een geurig aanbod verzonnen voor deze week: vol kruiden, zoals gember en anijs om je op te warmen voor wanneer het gure weer weer toeslaat.

* Het ‘gast’ brood: Scandibrood
De oorspronkelijke naam hebben we veranderd want het klonk als een ziekte die je zomaar oploopt: ‘Limpa met anijs.’ Met zo’n naam voor een brood dachten we weinig broden te kunnen verkopen ;=) Dus huppettee, een snelle naamsverandering en hopelijk worden jullie net zo verliefd op dit brood als wij.
Het is een Zweeds recept met volkoren roggemeel, gebuilde tarwemeel en een goede lepel anijs. In Nederland zijn we vooral gewend om hete anijsmelk te drinken dat gemaakt is van die anijsblokjes. In Zweden heeft dit kruid zijn weg gevonden in een brood maar nog niet tot Ikea. Het resultaat is een subtiele ondertoon en de anijs is zeker niet overheersend. Het smaakt fantastisch met kaas, eieren en gerookte zalm, maar je kunt ook en plakje dik besmeren met gezouten boter. Yum! Als je het in een dikke plakt-aan-je-ribben soep dompelt ben, je perfekt beschermd tegen de winter. 

Scandibrood met anijs heel1  Scandibrood met anijs doorgesneden
€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood 
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed. Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem4
€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Echte Engelse Gember Cake
Is het een cake of is het een brood? That is the question….
Dit is een niet-zoete-donkere-cake die een onderliggende knuffel heeft van gember dankzij de vers geraspte gemberwortel en de gemalen gemberpoeder. Als je van gember houdt dan zullen je smaakpapillen met dit recept zeker in ‘ginger heaven’ zijn.

Een hele cake is ongeveer 24cm lang, en ondanks dat het zeer lekker is, dachten we dat dat een beetje te groot was om zo aan te bieden. Vandaar dat we het deze week als een ‘halve-cake’ verkopen. Het is een veelzijdige cake. Je kunt het zo opeten, maar een een plakje kaas is ook niet mis. In Frankrijk wordt het ook met ganzenlever (oh yeah) geserveerd, of met een goede pate – dus op naar de traiteur. En een likje boter kan altijd. Het maakt een bijzonder ontbijt met fruit (banaan is goddelijk) en yogurt. Je kunt het dagen lang goed houden en het maakt fantastische toast. Nog meer inspiratie nodig? En het vriest geweldig! Maar daar krijg je waarschijnlijk geen kans toe….

Gember cake halfje Gember cake plakjes  
€3,75 voor 1/2 cake (genoeg voor 8 ruime plakken)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.