Bakken voor de Buren: vrijdag 18 december 2015

Lieve BakBuren

Het is toch vrijdag de 13e dat ongeluk brengt, en niet zondag de 13e, nietwaar?
Niet met je eens…zondagochtend (13 dec) liep Jayne ons bakhuis (a.k.a de tuinschuur) in, en trof tig-duizend stukjes glas op de grond aan, en een gapend gat in de glazen deur van onze grootste oven.

Een plantenbak was van de bovengelegen plank af gevallen en de pot verf die er in stond is ongelukkig geland op het randje van de glazen deur. (Mazzel: de deksel van de verfpot sprong niet open!). Dat was niet alleen veel glas om op te ruimen maar ook de vraag of we snel een vervangende ovendeur konden vinden voordat we komende vrijdag weer gaan bakken. Tot nu toe lijkt het alsof dit het geval is – er is er een gevonden en besteld –  maar we weten nog niet of de deur past en daarna goed sluit. Het kan zijn dat we komende vrijdag moeten bakken met een (grote) oven minder. Maar geen probleem – we vinden heus wel een oplossing – en Jayne is excited alleen al met het idee om met uitgebreidere excel sheets te mogen werken om alles goed in te plannen ;=) Maar let op – is er vrijdag nog een echt oven probleem, dan moeten we miscchien toch het menu aanpassen. We doen ons best!

We denderen hals over kop naar de Kerst toe en onze Kerst bakdag zal volgende week op donderdag 24 december (Kerst avond) plaats vinden zodat jullie vrolijk de kerstdagen in kunnen gaan. Volgende week zal ons bakassortiment een dagje eerder verschijnen, op maandag 21 december, met de deadline voor de Kerst bestellingen ook dus een dagje eerder (woensdag 23 december 13u). We hebben dan een uitgebreider dan normaal aanbod, met ook wat baksels die je als last minute Kerst kado’s kunt gebruiken.
Mocht je Christmas Cake(s) besteld hebben, dan kunnen jullie ze op 24 dec ook ophalen, tenzij je het anders  aan geeft. We mailen elke besteller hier individueel over; het is een tijd geleden dat de bestellingen geplaatst waren en misschien weet je het al niet meer ;=)

Ons op-de-weg-naar-Kerst aanbod voor komende vrijdag – inclusief een nieuw 3e-vrijdag-van-de-maand gluten-vrij brood – is geworden:

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Haver honing brood
Mijn hemel – we hebben een toppetje gecreeerd! Een gluten-vrij brood dat smaakt als een normaal ‘gluten-vol’ volkoren brood.

Als je het niet zou weten, zou je het niet eens merken. Als bak-alchemisten voelt het alsof we het geheim gevonden hebben om lood naar goud te transformeren. Excited? Definitely.

Dit is een gistbrood gemaakt met havermeel. Dit meel heeft van zichzelf al een zoetige koesterende smaak. Een drizzle honing accentueerd dit verder. We voegen ook lijnzaden en chiazaden toe om de struktuur van normaal brood na te bootsen. Een met de aanwezigheid van gist – zoals in echt brood – rijst het deeg ook nog een beetje. Het resultaat….verrekte fantastisch.

Ondanks de honing is dit geen ‘zoet’ brood. Het gaat magnifique met kaas, zalm, eiergerechten, hummus, guacamole, pinda kaas, jam….Kortom, een perfekt brood als onderlegging voor al je hartige en zoete beleg-behoeftes, maar dan glutenvrij. Echt.

GV Haver honing brood1  GV Haver honing brood2 
€4,95 per busbrood (ca 520 gram)

* Het ‘gast’ brood: Deens rogge brood
Kerst begint al te komen op de Breek!

Op veler verzoek is ons Deens rogge brood er weer. Mocht je vriezer ruimte hebben, misschien wil je alvast extra inslaan voor de Feestdagen?

We zijn uitermate tevreden met dit brood. Het smaakt werkelijk zoals het brood waar we een tijdje geleden als een blok voor zijn gevallen in Kopenhagen. Ons Deense rogge brood wordt gemaakt met Nederlands EKO volkoren roggemeel en een beetje zuurdesem (er zit geen gist in dit brood) om het te helpen rijzen. Het bevat ook zonnebloempitten, pompoenpitten, maanzaden, lijnzaden…en dan de geheime Danske onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels, die onze molenaar Jos (molen de Zandhaas) tegenwoordig ook kan leveren. Met zulk brood kunnen jullie nu je eigen smørrebrød maken (zie foto’s voor een paar serveer suggesties; goed voor de Feestdagen)….en het blijft dagen lang goed. Beter nog, de smaak veranderd met de dagen en het wordt steeds meer verslavend. Het is ook een natuurlijke partner voor alle soepen, inclusief erwtensoep. En het doet wonderen voor je darmfunctie, mocht je wat luiheid in die afdeling hebben ;=)
Deens rogge brood heel  Deens roggebrood sneetjes

Deens roogebrood met pitten  Deens roggebrood met boter

Dit brood is alleen als een busbrood te bestellen (het deeg is te nat om bolletjes te draaien)
€4,50 per busbrood (ca 600 gram)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Na een kort bezoek aan Parijs afgelopen week hebben we de Franse broden weer kunnen bewonderen. En we hebben nieuwe ideeen opgedaan om onze zuurdesem broden een beetje anders (meer creatief) in te snjiden. Dus bereid je alvast voor op de nieuwe patronen bovenop.

Rogge zuurdesem nieuw3  Rogge zuurdesem nieuw4
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag. Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Santa Lucia saffraan bolletjes
Bolletjes als patisserie? Ja hoor.

Voordat de Kerst er weer is, hebben we eerst de kortste dag (of langste nacht) op 21 december. De meteorologische winter begint dan officieel, en op 20/21 dec is de winterse zonnewending.

In vele landen en vele culturen wordt dit gevierd met allerlei lichtfeesten. Een van deze is het feest van Santa Lucia. In Zweden wordt er beweerd dat op 13  december 1764 een Zweedse heer ‘s nachts wakker werd gemaakt door een prachtige stem. Hij zag een in wit geklede jongedame zingend door zijn kamer gaan. Zij bracht licht, eten, wijn en troost op wat (in de Gregoriaanse kalendar) de langste nacht van het jaar was ( ja ja, wij vragen ons af of die heer een borrel te veel op had: hij was Zweeds after all….. ). In ieder geval, deze jonge dame was Sint Lucia. In vele landen word haar feest gevierd op 13 december – afgelopen zondag dus – en het prachtige liedje ‘Santa Lucia’ wordt dan gezongen. Zie https://www.youtube.com/watch?v=Mk0FyZqNp5Q

Op de dag van Santa Lucia worden saffraan broodbolletjes gegeten. Denk aan een brioche (maar dan minder zoet) met een warme gouden kleur en een onderliggende saffraan smaak. We maken bolletjes van ca 80g, net zoals regelmatig voor ons gastbroden; sommige draaien we deze vrijdag gewoon als bolletjes, en anderen rollen we tot wielen en S-vormen (zie foto’s) zoals in Zweden. Blijkbaar zijn deze vormen vanuit de Noor(d)se mythologie, maar vraag ons niet verder hoe dat nou precies zit…

Je kunt ze warm opeten bij een kopje koffie/thee of een glas rode wijn (om in de Scandinavische stemming te blijven, hic). Maar je kunt ze ok gebruiken als gewoon brood en ze beleggen naar keuze. Ze zijn ook verrukkelijk wanneer je ze toast. Mocht je dit weekend meer licht & zonnige kleur willen brengen in je weekendontbijt, dan zijn onze Santa Lucia saffraan bolletjes daar perfekt voor.

Santa Lucia bolletjes4  Santa Lucia bolletjes3
€2 voor een mix van 4 bolletjes/wieltjes/s-vormen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.