Bakken voor de Buren: vrijdag 11 maart

Lieve BakBuren

Daar zijn we weer, na een 3-daags weekend van lesgeven (Jayne) en catering (Sjoerd). Heerlijk om nu weer voor jullie aan de (bak)slag te mogen gaan!
De rode draad van het gast assortiment van deze week is de sinaasappel: in het gast brood (wortel & zwarte sesam) heeft sinaasappelsap een aparte werking, en in de patisserie is het aanwezig als een verfrissing om de rijkheid van de dadels, chocolade en pinda’s mooi uit te balanceren.

En…. ta ta da daaaaaa….. Het is weer ‘ongeveer’ de eerste vrijdag van de maand, en dat betekent dat de Brick/Baksteen er weer is. Ja hoor, ons populaire gluten-vrije maga-meerzaden brood verschijnt deze vrijdag in al zijn gezondheidsbevorderende goedheid.

Ons bak-assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het gluten-vrije brood: Mega-meerzaden brood
Ja hoor, daar is ie weer! De eerste vrijdag van de maand en ‘The Brick is back’. Tjakka!
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ (of Brick) genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
En… ook verkrijgbaar als glutenvrije optie in de menu’s van een leuk restaurant op de NDSM werf in Amsterdam-Noord. Hoe gaaf is dat!?

Mega-meerzaden gesneden GV

€9,75 voor 800g+ brood


* Het ‘gast’ brood: Wortel & zwarte sesam brood
Dit brood ziet er vrolijk en grappig uit met zijn oranje en zwarte spikkels. Het heeft niet alleen een opvallend uiterlijk, maar het heeft ook zeker een verrassend achtergrondverhaal: er zit namelijk een aardige scheut sinaasappelsap in. Zoals iedereen weet is sinaasappelsap een goede bron van vitamine C. Maar er is veel onenigheid tussen ambachtelijke bakkers over het gebruik van vitamine C in brood. Ascorbinezuur (beter bekend als de vitamine C pillen die veel mensen slikken tijdens de wintermaanden) wordt veel gebruikt in de massa-brood-bakkerij-wereld om brood een rondere rijs te geven. Het bevordert het omzetten van eiwitten naar gluten, en deze laatste geeft brood zijn sponsachtige elastische karakter. Maar omdat ascorbinezuur op de lijst van toevoegers staat, willen veel artisanale bakkers het absoluut niet gebruiken. Dus in plaats van al dat gezeur over zo’n zuur toevoegen, zijn we inventief geworden – we gebruiken sinaasappelsap. Wanneer je sinaasappelsap samen met wortels en sesamzaden gebruikt win je op alle fronten: een goed gerezen vorm, een sap-pig brood (geen bewuste woordspeling hoor…) en een heerlijke smaak. Dat de sesamzaden kleine bommetjes van gezondheid zijn (rijk in koper, mangaan, magnesium, zink en vitamine B1) en dat wortels een goede dosis vitamine A geven (goed voor je ogen) betekenen dat dit een super brood is. Oh ja, bijna vergeten te melden, het smaakt ook nog eens super lekker!
Kortom: een zonnig brood dat goed gaat met allerlei soorten hartig beleg. Jam en pindakaas zo ook net kunnen….maar net.

Wortel-sesam busbrood  Wortel-sesam doorgesneden
€4,50 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015

€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Pinda, dadel & chocolade kruimel blokjes
Wat gebeurt er als je pinda rotsjes, onze Tiffin en een pak dadels met elkaar kruisen?
Dat weten we niet, maar het zou zeker wel in de buurt van de patisserie van deze week komen ! :=)
We maken een koekbodem van een mengsel van stukjes pinda, melk chocolade en cacaopoeder. Het meeste van dit deeg drukken we goed aan in de bakvorm om een stevig fundament te maken. Dat is wel belangrijk, want daar bovenop gieten we een mengsel van dadels, sinaasaapelsap en sinaasaapelschil. Aan het restant koekjesdeeg voegen we dan een paar lepeltjes water toe zodat zich kruimelige brokjes vormen. Die komen boven op de zachte dadels te zitten voordat de hele constructie de oven in gaat.
Ondanks dat dit allemaal wat zwaar en technisch klinkt, is het resultaat niet zo machtig (gelukkig!). En je zou het niet geloven, maar het is ook nog bijna suikervrij….met de dadels, melk chocolade en sinaasappel is deze patisserie vanzelf al zoet genoeg dus er was alleen een klein beetje lichte basterd suiker nodig om dit helemaal perfekt op smaak te brengen. Echt…. Een heeeellll klein beetje maar…. !
Bij de laatste bakdag hadden we dit voor jullie staan om te testen/voor te proeven, en jullie werden er aardig wild van….dus we hebben deze maar meteen op het menu van de week gezet. Lekker toch?
Deze patiserie is eentje om blij van te worden en is echt een oppepper.

Pinda, dadel & chocolade kruimel blokjes1  Pinda, dadel & chocolade kruimel blokjes3

€4 voor 6 blokjes 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.