Bakken voor de Buren: vrijdag 26 februari 2016

Lieve BakBuren

Allereerst een mededeling: volgende week vrijdag (4 maart) zijn wij even gesloten :=(
Jayne wordt vrijdag & zaterdag ingehuurd door een groep om natuurgeneeskunde les te geven; Sjoerd verzorgt catering op die dagen.
We kunnen veel dingen, maar op twee plekken tegelijkertijd zijn lukt ons (nog) niet…De glutenvrije Brick komt dan weer de week daarop op het menu te staan (11 maart).
Misschien kan/wil je hier rekening mee houden met je bestelling voor deze vrijdag.

Maar nu snel terug naar het aanbod van deze week.
In ons assortiment van afgelopen week waren de verrassende glutenvrij & suikervrije bieten-chocolade cakejes de toonzetter voor het hele assortiment – het werd een gezonder-dan-we-hadden-gedacht aanbod.
Deze week is er weer zoiets gebeurd. De vijgen, rode wijn en honing cake bleek afgelopen vrijdag zo geliefd te zijn bij jullie proefbunnies, dat dit de basis werd van het menu voor deze week. Met ingredienten zoals vijgen en rode wijn voel je je meteen meegenomen naar warmere landen zoals Italie en Griekenland waar de zon nu heerlijk schijnt en je buiten kunt lopen zonder jas, sjaal en handschoenen. Hoe deze cake ontstaan is is een grappig verhaal op zich (lees meer hieronder), maar wat zouden we toch als tegenhanger hiervan kunnen bakken? Ons zongedroogde ‘triple tomaten’ tomaten brood natuurlijk: voor een Middellands Zee gevoel bij elke hap!

Ons warmere climaten assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Triple tomaten brood
‎Heb je ooit in een cafe of in een bakkerij een zongedroogd tomaten brood(je) besteld, alleen om je je daarna af te vragen waar de beloofde tomaten nou gebleven waren?
Dat zal je met het gast brood van deze week echt niet gebeuren‎!
Het leuke van een eigen bakkerij is dat je er meer kunt instoppen dan bij de gewone bakker. Dus niet alleen meer liefde en aandacht, maar ook meer tomaten. Ons triple tomaten brood zit tjokvol tomaten en bomvol smaak. Het heeft een triple whammy van die rode ronde vruchten: zongedroogde tomaten, tomaten olie en tomaten puree.
Het leuke van dit brood is dat je bij elke hap de zon proeft. We kunnen niet beloven dat je gewapend zal zijn tegen het gure weer buiten, maar je wordt er zeker blij van. En dat is altijd een geheim wapen om je gezondheid mee op peil te houden. Toch….?

Triple tomaten brood heel juni15  Triple tomaten brood doorgesneden
€4,95 per bus brood of 8 bolletjes (ca 600g)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem nieuw5

€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Vijgen, rode wijn & honing cake (suikervrij, ook nog)
Omdat we de vijgen langzaam laten pruttelen in flink wat rode wijn, kaneel, kruidnagel en gember, blijft de smaak van deze suikervrije honing cake mals, zacht en mellow. Een laidback cake die naadloos aansluit bij het ontspannen-zonnig-land-gevoel. Maar wie had verwacht dat deze zonovergoten cake is ontstaan op een ijskoude en regenachtige dag op het platteland in Groningen…?

Zoals onze goed geinformeerde bakburen bijna allemaal al weten, gaat Jayne eens in de zo veel maanden bij vriendin Betty uit Groningen een hele dag bakken. En vooral bijkletsen….Ze noemen dat een BJBBdag: een Betty & Jayne Brood Bak dag. Tijdens zo’n dag gaan ze veel nieuwe brood en patisserie recepten uitproberen –sommigen zijn daverende successen, anderen zijn ronduit een ramp. Sommigen komen terecht in ons bakassortiment, anderen wel…..no way, never. Die verdwijnen dan ter plaatse in het ronde archief – de vuilnisbak… Maar hoe dan ook, ze hebben veel lol samen en kunnen flink bijpraten terwij ze kneden, mengen en roeren. Afgelopen Valentijnsdag kwamen ze weer bij elkaar. Jayne moest het huis uit van Sjoerd want op die zaterdagavond had hij bij ons thuis een ‘men only’ kookavond georganiseerd. Na zo’n avond is het een waar slagveld in de keuken, dus Sjoerd heeft dan toch wel een dag nodig om alles weer spic en span te krijgen. Dan is het beter dat Jayne niet thuis is….Deze keer ging zij dan zaterdagmiddag & avond naar Groningen (naar de David Bowie tentoonstelling) en dan zondag bij Betty voor een BJBBdag.

Een van de recepten op de lijst voor Valentijsdag was deze cake. Jayne had de recepten uitgeschreven in het Engels en Betty wilde het wel maken. De vijgen pruttelden lekker in de rode wijn met de verwarmende kruiden, de honing ging er ook doorheen samen met de bloem. Alles zag er goed uit en Betty vroeg aan Jayne om het beslag te komen proeven want het smaakte zo heerlijk. Toen Jayne de mengbak naderde dacht zij knoflook te ruiken….knoflook? In een cake?
‘Betty, heb je misschien knoflook in de cake gedaan?’
‘Ja!’
‘Maar waarom? Er staat geen knoflook in het recept’
‘Jawel….er staat een kwart teaspoon of cloves
Ohhhhhhhh…..iets was duidelijk lost in translation. Cloves in het Engels zijn kruidnagels en niet een teentje knoflook. Dat is een clove of garlic. In plaats van een kwart theelepel gemalen kruidnagel had Betty een teentje knoflook toegevoegd. Oeps.
Je kunt je misschien voorstellen wat voor een lol de rest van die dag aanwezig was. En gek genoeg, toen de cake uit de oven kwam en koel genoeg was om te proeven, toen was er geen knoflook smaak meer aanwezig. Gelukkig maar.
Jullie zullen opgelucht zijn dat de cake die jullie  afgelopen vrijdag proefden absoluut zonder knoflook was. En die knoflook komt er ook zeker niet meer in, ondanks zijn Middellandse Zee associatie’s….

Dus….ta daaa…deze week presenteren we onze knoflookvrij en, ook dat nog, suikervrije cake :=)
Het verrassende van deze cake is dat het zeker 5 dagen lang goed blijft, en de cake wordt steeds malser en sappiger. Het heeft een dubbel karakter, want het is heerlijk als een ‘gewone’ plak cake voor bij de koffie of thee, maar het kan ook als een sneetje brood dienen….het is verrukkelijk met geitenkaas, en het kan ook nog getoast worden. We bakken het in onze ‘Brick’ bakvormen en dat betekent dat deze cake 24 cm lang wordt en bijna 900g weegt…..Vandaar dat wij het verkopen per halve cake (12cm lang), en dat geeft dan 8 goede plakken.

Fig & wine cake doorgesneden  Fig & wine cake heel

€4,95 voor 1/2 cake (genoeg voor 8 goede plakken)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.