Bakken voor de Buren: vrijdag 13 januari 2017

Lieve BakBuren

Hoe gaat het met jullie nieuwjaarsvoornemens?
Onderzoek heeft aangetoond (gaap, gaap) dat 11 januari een beslissende grens is voor het behouden (of niet) van je nieuwsjaarsvoornemens. Haal je 12 januari, dan de kans is groot dat je voornemen zich zal staande houden. Dus hoe zit het bij jou vandaag, 10 januari? 😉

Met ons assortiment doen we deze week ons best om jullie op de rails te houden, mocht je voornemens hebben op het gebied van gezondheid en welzijn. Want als gastbrood hebben we een super gezond winters (winTERZ) brood en een suikervrije patisserie traktatie van vijgen, rode wijn & honing cake. Jaaaaa je hebt het goed gelezen, de patisserie heeft wel zijn contact met rode wijn gehad….maar de alcohol is verdampt dankzij de hoge baktemperatuur. Had je je voorgenomen om minder alcohol te drinken (innemen) dan zit je toch echt veilig met deze patisserie ;=)
 
Trouwens, het viel ons op dat komende vrijdag ‘vrijdag de 13e’ is. Sommige mensen hebben zo’n probleem met deze Friday the Thirteenth dat ze op die dag niet eens het huis uit durven te gaan. Een oud bijgeloof om tegen ‘onmazzel’ te beschermen is om knoflook te eten die tevens goed is tegen rondvliegende vampieren hier in Amsterdam Noord. We hebben deze week geen knoflook in het aanbod, maar het is er wel (eventjes) geweest in de patisserie…oeps…en dat leuke verhaal willen we je niet onthouden.

Wij gaan hoogstwaarschijnlijk komende vrijdag overdag zelf ook het huis niet uit….niet vanwege de angst maar zeker vanwege al onze bakwerkzaamheden. Voor jullie wordt het zeker de moeite waard om thuis te blijven – niet alleen vanwege al dat bijgeloof maar gewoon omdat je al dat lekkere brood op tijd op kan komen halen :=)

Ons assortiment voor deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: WinTERZ brood (tarwe-emmer-rogge zadenbrood)
Dit is het soort brood dat als je het ziet, je meteen een gevoel van gezondheid en welzijn geeft. Bij de chique bakkers in de binnenstad kost het je een rib uit je lijf, en de volgende dag heb je ook nog eens een uitgedroogde baksteen op je aanrecht. Dit fungeert dan als hef-gewcht als je had je voorgenomen om meer ‘pompen-en-trekken’ te doen dit jaar (lees: sportschool….). Dan was je geld toch niet verspild.

Dit super gezonde winterbrood is een compact donkerblond brood gemaakt van Nederlands roggemeel, emmer en gebuilde tarwemeel (allemaal EKO). Het is ook rijkelijk gevuld met zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden. We noemen het een winTERZ brood omdat dit een grappige woordspeling is voor wat het inhoudt: T(arwe), E(mmer), R(ogge) en Z(aden). Mocht je niet weten wat emmer is (behalve iets dat je met water vult) dan is dit een goede mogelijkheid om kennis te maken met een zeer oude graansoort. Het is de voorloper van spelt, is een puur oergraan en is niet gekruisd & gemanipuleerd. Het heeft een moutachtige smaak en maakt dit brood erg bijzonder. We gaan deze emmer zeker meer gebruiken in de komende maanden en Jayne is bezig hiermee om allerlei experimentjes uit te voeren. To be continued dus ;=)

Jayne noemt dit een voedzaam brood; Sjoerd zegt dat het een werkbrood is. Dat weerhoudt hem er niet van om een paar plakken achter elkaar op te eten… De ophalende bakburen van afgelopen vrijdag vonden het zeer geslaagd. Het deed ze ook denken aan een ‘blonde versie’ van onze geliefde Deense rogge brood. In ieder geval zijn we het allemaal met elkaar eens: het smaakt voortreffelijk. We hebben het tot nu getest met versgemaakte eierensalade, koude gezouten boter, gerookte zalm, (room)kaas, een gebakken eitje met avocado, en bij een dikke wortel-venkel-citroensoep. Allemaal geslaagd. En het blijft dagen lang goed en mals…..

Winterbrood6  Winterbrood4

Alleen als busbrood vergrijkbaar deze week (het deeg is niet kneedbaar tot bolletjes)
€4,95 per brood (busbrood-vorm, ca 800 gram)

* Patisserie: Vijgen, rode wijn & honing cake (suikervrij, ook nog)
Zoals onze goed geinformeerde bakburen bijna allemaal al weten, gaat Jayne eens in de zo veel maanden bij vriendin Betty uit Groningen een hele dag bakken. En vooral bijkletsen….Ze noemen dat een BJBBdag: een Betty & Jayne Brood Bak dag. Tijdens zo’n dag gaan ze veel nieuwe brood en patisserie recepten uitproberen –sommigen zijn daverende successen, anderen zijn ronduit een ramp. Sommigen komen terecht in ons bakassortiment, anderen wel…..no way, never. Die verdwijnen dan ter plaatse in het ronde archief – de vuilnisbak/poubelle/bin… Maar hoe dan ook, ze hebben veel lol samen en kunnen flink bijpraten terwij ze kneden, mengen en roeren.

Een van de recepten op de lijst van afgelopen jaar was deze cake. Jayne had de recepten in het Engels uitgeschreven en Betty wilde het wel maken. De vijgen pruttelden lekker in de rode wijn met de verwarmende kruiden, de honing ging er ook doorheen, samen met de bloem. Alles zag er goed uit en Betty vroeg aan Jayne om het beslag te komen proeven want het smaakte zo heerlijk. Toen Jayne de mengbak naderde dacht zij knoflook te ruiken….knoflook? In een cake?
‘Betty, heb je misschien knoflook in de cake gedaan?’
‘Ja!’
‘Maar waarom? Er staat geen knoflook in het recept’
‘Jawel….er staat een kwart teaspoon of cloves’

Ohhhhhhhh…..iets was duidelijk lost in translation. Cloves in het Engels zijn kruidnagels en niet een teentje knoflook. Dat is een clove of garlic. In plaats van een kwart theelepel gemalen kruidnagel had Betty een teentje knoflook toegevoegd. Oeps.
Je kunt je misschien voorstellen wat voor een lol de rest van die dag aanwezig was. En toen de cake uit de oven kwam en koel genoeg was om te proeven, toen was er gek genoeg geen knoflooksmaak meer aanwezig. Gelukkig maar….Jullie kunnen opgelucht zijn dat de cake die we komende vrijdag maken absoluut knoflook-vrij zal zijn. En die knoflook komt er ook zeker niet meer in, ook niet op vrijdag de dertiende!

Dus….ta daaa…deze week presenteren we onze knoflookvrije en, ook dat nog, suikervrije cake :=)

Omdat we de vijgen langzaam laten pruttelen in flink wat rode wijn, kaneel, kruidnagel (!) en gember, blijft de smaak van deze suikervrije honing cake mals, zacht en mellow. Een laidback cake om je warm te  houden in dit januari weer. Dit is de cake-versie van je lievelings wintertrui. Het verrassende van deze cake is dat het zeker 5 dagen lang goed blijft, en de cake wordt steeds malser en sappiger. Het heeft een dubbel karakter, want het is heerlijk als een ‘gewone’ plak cake voor bij de koffie of thee, maar het kan ook als een sneetje ‘brood’ dienen….het is verrukkelijk met geitenkaas, en het kan ook nog getoast worden. We bakken het in onze ‘Brick’ bakvormen en dat betekent dat deze cake 24 cm lang wordt en bijna 900g weegt…..Vandaar dat wij het verkopen per halve cake (12cm lang), en dat geeft dan 8 goede plakken.

Fig & wine cake doorgesneden  Fig & wine cake heel

€4,95 voor 1/2 cake (genoeg voor 8 goede plakken)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem jan2017_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.