2017 Bakken voor de Buren: vrijdag 6 januari

Lieve BakBuren

GELUKKIG NIEUWJAAR ALLEMAAL !

Allereerst: de allerbeste wensen voor 2017! We hopen van harte dat jullie goede feestdagen en een mooie start van 2017 hebben gehad.
Hoogstwaarschijnlijk zijn jullie allemaal aan het lijnen, afvallen en extra aan het sporten….en met een beetje mazzel zijn die goede voornemens nog steeds in stand.

Mocht je eventjes achter je beeldscherm of mobiel wat extra lichaamsbeweging kunnen gebruiken dan mag je alvast op en neer springen (weg 10 calorieen) om mee te vieren dat wij in de januari uitgave van tijdschrijft Foodies staan. Het twee-pagina lange artikel kun je hier lezen (zie rechts), maar, je kunt het ook kopen in de Ako, Bruna of andere boekhandel mocht je een echte kopie in je handen willen hebben. Signeren doen we nog niet ;=)

Na de zware feestdagen (misschien letterlijk voor sommigen) wordt het begin januari tijd om het lichaam én geest verantwoord te voederen op een andere manier dan de laatste maand. En met dat in onze bakkers achterhoofden hebben we een assortiment samengesteld voor het eerste bakvrijdag van het nieuwe jaar: een volledig verantwoorde verwennerij.  

Ons eerst bak-assortiment voor 2017 is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Karwijzaad brood
Na de december feestdagen is dit een goed brood om het dagelijkse evenwicht weer te herstellen. Karwij wordt al millennia lang gebruikt tegen spijsverteringsproblemen en maagklachten. Of zoals de natuurgeneeskundige kruidenleer bronnen dat zo mooi kunnen verwoorden: karwij is een ‘windverdrijvend middel’. Oh yeah! Jayne ligt in een deuk om deze beschrijving: net zoals Nederlanders leedvermaak onwijs grappig vinden, hebben de Britten iets met toiletvermaak.
In ieder geval, wij vonden dit een passend brood om het jaar mee te beginnen, en bovendien is het ook nog verrekte lekker.

Onze karwijzaadbrood is een licht volkoren brood, gemaakt van ons lievelings gebuilde tarwemeel met een flink schep karwijzaad erdoorheen. Het broodbakproces voor dit brood begint al op de avond ervoor: we maken een voordeeg met alleen een klein beetje gist zodat het rijsproces langer duurt. Hierdoor krijgt het brood een vollere en diepere smaak (volgens de bakkers) en het is zeker beter voor je darmen omdat er minder gist gebruikt wordt. Dit vonden wij een leuke bijkomstigheid omdat karwij zo’n een spijsverteringsbevorderende rol heeft. Dit voordeeg heet in bakkers-taal een ‘poolish’ die je uitspreekt als poe-lish. Hoor je Jayne al weer lachen….poe-lish en darmen….

Dit brood is inzetbaar op vele fronten: het is perfekt met (room)kaas, eiergerechten, ham, gerookte zalm, avocado en hummus (ja, ja, we hebben wat getest) en het is prima met pindakaas en jam. Nutella zou kunnen, maar alleen voor die hard Nutella-verslaafden. En aub doe geen spruitjes, boerenkool of gebakken uitjes hierop….er is alleen zo veel windverdrijvende vermogen die tegen gehouden kan worden ;=)

Karwijzaad brood2  Karwijzaad brood3  Karwijzaad brood5

€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600g)


* Patisserie: Dadel-haver-spelt rondjes
Zoals jullie allang door hebben, vinden wij het kicken om zoveel mogelijk suiker uit een recept te halen zonder dat dit de smaak echt beinvloed. Deze dadel lekkernijen zijn ook iets die we op zo’n manier hebben ontwikkeld. Er zit nu namelijk helemaal geen suiker in: de natuurlijke zoetheid komt van de dadels zelf, met een vleugje vanille essence.
En voor onze bakburen die minder tarwe willen eten – naast de dadels zitten er alleen havervlokken en volkorenspeltmeel in. Elk rondje is 6cm in doorsnede, 2.5cm dik en ze kunnen zowel bij een kopje koffie of thee geserveerd worden of als onderdeel van een dessert. We hebben ontdekt dat ze perfekt zijn voor een brunch of weekend ontbijt, bijvoorbeeld met plakjes banaan en ricotta. Ze zijn bovendien makkelijk mee te nemen in je lunchtrommel zodat je onderweg ook nog iets gezonds bij de hand hebt….mocht de NS weer bussen in zetten wegens het slechtere weer…..

Dadel-haver-spelt stapel  Dadel-haver-spelt close-up
€1,95 voor 2 rondjes


* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV3  Mega-meerzaden GV4

€9,75 voor ca 900g


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem 2016_dec

€3,50 per brood (ca 650 gram)