Vrijdag 20 januari 2017

Lieve BakBuren

Deze week hebben we twee primeurs in de bakkerij: een nieuw gast brood in de teken van langzaam gaan (easy does it) met het S-L-O-W brood, en een gloednieuw glutenvrij broodhet Bammetjes brood’ voor de glutenvrije-derde-vrijdag-van-de-maand.
Daarnaast is er in de patisserie een chocolade-kokos cake (Brams chocodroom cake), zodat het niet erg is om koud thuis te komen. Als je weet dat deze cake op je staat te wachten dan komt de dag toch goed ;=)
Mocht je liever wat ouds-en-bekends hebben, dan is onze vaste-rots-in-de-branding-brood het rogge zuurdesem brood er, zoals elke week.

En wie van jullie heeft nog zin om nog met ons brood te komen bakken?
Op woensdag 1 februari en op zondag 12 februari geven we een broodbakcursus hier bij ons.
Meer information is te vinden op http://www.bakkenvoordeburen.nl/workshops.html

Ons assortiment voor deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: S-L-O-W brood
Met ons snelle dagelijkse leven is het vaak nodig om af en toe eens een tikkie gas terug te nemen. Dan is S-L-O-W de ‘snelheid’ van de dag.
Wat betekent langzaam (SLOW) voor jullie?
Een heerlijke lange wandeling in het park, lang uitslapen en nergens naartoe hoeven, of langzaam gegaard suddervlees? Of…
Alle voorbeelden nemen meer tijd dan je jezelf vaak wilt toegeven/toekennen. Maar wanneer je dat dan toch doet, dan heb je ook wel wat.

Deze filosofie hebben we deze week toegepast op ons gast brood – een primeur in de bakkerij – het S-L-O-W brood.
We laten het brooddeeg bijna 24 uur in de koelkast langzaam rijzen. Dat geeft een plakkerig deeg, en dat betekent voor ons dan weer dat het niet makkelijk is om het daarna vorm te geven. Het voordeel hiervan is echter dat het eindresultaat iets zal zijn dat er werkelijk artisanaal uitziet.
Kijk naar de foto’s: zie je het ‘Geert W. kapsel’ in het busbrood? Dat bedoelen we nou, ha ha. Artisanaal indeed! We bieden het deze week aan in 3 formaten: bus, freeform of 8 bolletjes. Het brood dan, niet het kapseltje van ene Geert W.

Volgens de oude bakkersleer geeft de langere rijstijd meer smaak aan het brood, en je hebt minder gist nodig vanwege de lage temperatuur. Dat is erg prettig voor ons gevoelige darmstelsel. Die is extra hard aan het werken met dit koude weer om te zorgen dat je immuunsysteem je goed beschermt tegen de griep en/of winterse verkoudheid.
We gebruiken een mengsel van verschillende meelsoorten om meer karakter in de smaak van het brood te brengen. Dat betekent hier: volkoren spelt, gebuild tarwemeel en volkoren roggemeel; En alles is van Nederlandse bodem. Misschien zou S-L-O-W kunnen betekenen Smaavoller Lang Overnacht Werken….

Hoe is het resultaat, want daar gaat het uiteindelijk toch om? Een oudewets-achtig brood dat smaakt naar tijdeloosheid.
Het gaat perfekt met allerlei soorten beleg, van hartig tot zoet, en het blijft dagen lang sappig. Tevens maakt het fantastische broodjes voor een ontbijt op bed dit weekend…voordat je uigebreide winterslaap begint.

SLOW brood2  SLOW brood1

SLOW brood5  SLOW brood4

Je mag kiezen of je dit brood als een busbrood, freeform of 8 bolletjes wilt hebben.
€4,50 per busbrood, freeform of 8 bolletjes (ca 650 gram) 

* Het glutenvrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Bammetjes brood
Dit is de nieuwste toevoeging aan onze steeds groter-wordende-familie van glutenvrije broden. Een glutenvrij brood dat echt gemaakt is voor een oer-Hollands bammetje! We horen jullie al juichen vanaf onze keukentafel.
Het bestaat uit een mengsel van verschillende glutenvrije granen – havermeel, teff, rijstemeel & boekweit – en met een flinke handvol zonnebloempitten toegevoegd. Psylliumzaden en chiazaden zorgen voor wat springerige kruim, en ook dat het moist blijft.
Een brood voor al je bammetjesdromen – hartig of zoet. Alsjeblieft!

GV bammertjes brood met zbp1  GV bammertjes brood met zbp2 

GV bammertjes brood met zbp3

We bakken het in een lange bakvorm van 24cm. Dit is dezelfde maat die we gebruiken voor ons mega-meerzaden (het baksteen/The Brick) brood.
€7,50 per heel brood (700+g)

* Patisserie: Brams Chocodroom Cake
Een dik jaar geleden (november 2015; wat vliegt de tijd) hadden we op een vrijdagmiddag een snel testje gedraaid om ‘iets’ te proeven te hebben voor bij het brood ophalen. Het was een chocolade kokos cake.
Die was zo vers van onze experimenteer plank dat we niet eens de tijd hadden gehad om er een naam voor te verzinnen. Normaal gesproken schrijven we dan een briefje met de naam erop zodat we het niet elke keer hoeven uit te leggen. Maar deze keer was het ‘Cake Zonder Naam’ en we hadden het spontane idee om er een prijsvraag van te maken. Wie zou de meest originele naam voor deze cake kunnen verzinnen? Natuurlijk was de prijs niet alleen een flinke punt cake, maar dat deze cake zou voor de eeuwigheid die naam houden.
Hij was onze jongste deelnemer, Bram Numan (toen 11), die de leukste naam verzon: ‘Chocodroom cake’. Ter ere van Bram werd het vanaf dat moment ‘Brams Chocodroom Cake’ genoemd.
Dit is een very chocolately chocolade cake met kokos erin en erop. Perfekt om je op te warmen wanneer je buiten in de kou bent geweest. Langzaam opeten bij een kopje thee, koffie of warme chocolade melk (voor een extra chocoalde hit). Gezelligheid ten top.

Cake Zonder Naam  Cake Zonder Naam2

Cake Zonder Naam3  Cake With Name!

€3,50 per 1/4 punt; €6,50 per halve cake; €12,50 per hele cake

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem jan2017_4

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.