Bakken voor de Buren: vrijdag 13 mei 2016

Lieve BakBuren

We draaien de rollen deze week een beetje om in de bakkerij!
Het deeg wordt nu door Sjoerd gehanteerd om Jayne’s schouders en armen even te ontlasten. Zij heeft ze de laatste weken wat teveel  overbelast met al dat kneedwerk en dus doet zij eventjes een stapje terug. Dat betekent dat Sjoerd promotie maakt (ha ha) en hij wordt deze week hoofdbakker. Jayne concentreert zich dan vooral op de patisserie. Uiteraard houdt zij alles in de gaten (sommige dingen veranderen nooit 😉 ….En het wordt ook weer vrijdag de 13e, dus het wordt allemaal extra spannend in de bakkerij ;=)

Omdat Sjoerd hoofdbakker is kon hij zelf het gast brood bepalen. Dat was in een mum van tijd besloten: spekjes rozemarijn brood. Met een vlees-etende mannelijke bakker aan het roer wilde hij dan zijn stoere lievelingsbrood maken voor jullie. Uit de patisserie afdeling komt er een crunchy aardbeien taart. Jazeker dat de zomer er nu aan komt! Dat is duidelijk te zien en te proeven want de aarbeien beginnen te smaken naar  aardbei in plaats van waterbommetjes…..
 
Ons assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Spekjes rozemarijn brood
Sjoerds stoere keuze deze week! Zet een man in als bakker en wat gebeurt er dan? Er komt meteen vlees in het brood, ha ha.
De spekjes worden eerst uitgebakken om ze smaakvol en krokant te maken voordat ze in het brooddeeg gaan. Dit heerlijke gist brood – gemaakt van gebuild tarwemeel – heeft ook een lichte ondertoon van de rozemarijn uit de tuin van buren Faye & Jelle. Dit brood is flink gluten-vol,  vegetarian unfriendly en zeker niet Halal ;=)

Sjoerd raadt aan om dit vooral met een lik roomboter te eten (Helaas kan Jayne je hier deze week geen advies over geven….die is allergisch voor vlees…boe hoe). Of eerst even in de toaster doen, dan ruikt het super lekker in de keuken. Mocht je bolletjes bestellen, dan zijn dit onovergetroffen barbecue bolletjes…vul ze met nog meer (BBQ) vlees. Je kunt dit brood ook serveren met eiergerechten: dan heb je bijna een English Breakfast (ei, spek en toast). Heb je al witte bonen in tomatensaus paraat staan, samen met de ketchup of brown sauce?

Spekjes en rozemarijn brood
€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem nieuw2
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Crunchy aarbeien taart
Deze taarten zijn niet verbrand hoor! Die extra tijd in de oven maakt ze crunchy, en zo hoort het.
Volgens de weersverwachtingen eindigt de zomer komende donderdag (eventjes dan, hopen we) dus deze taarten bieden dan vrijdag ook wat troost – de zomerse aardbeien met een koesterende knisperige cake van maismeel (polenta), ricotta en yogurt. Ze worden afgetopt met plakjes aardbei en dan licht besprenkeld met bruine suiker.
Elke taart is 9cm in doorsnede en ongeveer 4cm hoog. Een taart is genoeg voor 2 personen als dessert, of voor 4 personen voor bij de koffie of thee.
Ideaal om deze vrijdagavond al op te eten, maar mocht je dat je niet lukken, dan kun je ze een paar dagen goed bewaren (mits goed ingepakt in huishoudfolie). Ze zijn verrukkelijk lekker zoals ze zijn, maar mocht je Mae West willen na doen (“Too much of a  good thing is wonderful”) serveer ze dan serveer met crème fraiche, opgeklopte slagrom of een bolletje (vanille) roomijs.

Crunchy aardbeien taart1  Crunchy aardbeien taart4
€3,50 per taart (9 x 4cm, genoeg voor 2-4 personen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.