Bakken voor de Buren: vrijdag 20 mei 2016

Lieve BakBuren

Gisteren was de koudste Pinksteren in jaren. Maar niet bij ons…we zaten heerlijk warm voor de oven om nieuwe speltbroden uit te proberen :=)
We konden niet kiezen tussen die twee, dus we hebben belsoten om beiden te bakken, dan is de keuze aan jullie zelf.
En voor de patisserie hebben we een ware traktatie die zijn primeur maakt in de bakkerij komende vrijdag.
Zoals julle zullen merken is de inleiding korter deze week, want de vehalen zijn lang genoeg ;=)
 
Ons assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ broden: Pure spelt brood OF Multizaden spelt brood
Spelt is hip en trendy tegenwoordig.
Wij waren nooit zo gecharmeerd van spelt totdat we de laatste jaren een paar keer in Kopenhagen waren. Daar zijn we besmet door het spelt-virus. Sindsdien bakken we regelmatig brood en patisserie met spelt en vooral als we iets een Scandi-draai willen geven. Misschien komt het omdat onze bezoeken daar in de lente en zomer waren, dus wanneer het mooie weer hier begint dan beginnen onze spelt-sprietjes te kriebelen. En zo is het gekomen deze week.

Vaak wordt speltmeel gemengd met tarwemeel om het luchtiger te maken. Maar niet bij ons! Deze 2 broden broden zijn 100% spelt zonder andere toegevoegde graansoorten. Het ene brood is pure spelt – dwz er zit niks anders in, en het andere heeft er 3 verschillende zaden bij gekregen (pompoenpitten, zonnebloempitten & maanzaad). En om in de Deense-stijl te blijven wordt het brood bestreken met koffie ;=) Niet dat je daarvan iets proeft, maar het is een Deens-trucje om de bovenkorst aantrekklijker (donkerder) te maken, want spelt blijft een beetje bleek (net zoals Jayne).

Spelt is een oude graansoort. Sommige mensen vinden dat het makkelijker te verteren is dan tarwe, anderen vinden dat het lekkerder smaakt en weer anderen houden van het feit dat het minder gekruist/gemanipuleerd is dan tarwe en dus genetisch dichterbij de oudere granen staat.
Er zijn veel redenen om van spelt te houden, en op dit moment is het ook nog ‘in’. Of je darmen de mode volgen of niet maakt ons niet uit ;=)

Trouwens, spelt is niet gluten-vrij zoals veel mensen denken. Het bevat een ander soort gluten dan tarwe (die meer oplosbaar zijn) waardoor mensen die niet zo goed tegen tarwe kunnen, wel spelt kunnen eten. En omdat het zo’n hype is geworden, wordt er veel mee gesjoemeld in de broodindustrie….Veel bakkers & producenten noemen iets ‘spelt’ terwijl er slechts een enkel procent in zit…Peijnenburg-spelt-ontbijtkoek bevat maar 9%. Mocht je de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde afgelopen jaar gemist hebben over dit onderwerp, kijk dan eens naar http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/12-03-2015/KN_1667466. Het is wel leuk en grappig.
Maar nu even van onze zeepkist afstappen (no more speeches!) om verder te gaan met het menu van deze week…

Beide van onze spelt broden zijn sappig, eerlijk en voedzame broden. Ze zijn heerlijk au naturel, maar zijn perfecte partners voor al je geliefde beleg (kaas, pindkaas, eieren, vleeswaren, Nutella en jam). Een bijzonder brood voor aan je weekend ontbijttafel en voor in je broodtrommel. Mocht je een beetje crunch bij de lunch willen hebben kies dan voor de multizaden spelt; mocht je een purist zijn dan is het pure spelt op jouw lijf geschreven. Ondanks dat wij veel brood bakken, zijn wij zelf niet zulke grote broodeters. Af en toe een plakje van ons eigen brood is prima en dan zijn wij ook weer blij. Maar we bakten deze broden gisteren op 2e Pinksterdag voor de lunch (zie de foto’s)….Het feit dat Sjoerd de helft bijna iheeft ngeademd voordat Jayne een tweede plak kon snijden betekent dat wij zeer tevreden zijn met het resultaat. De foto’s zijn van Jayne haar lunch. Die van Sjoerd was al op voordat de foto’s genomen konden worden…

Spelt multizaden1  Spelt multizaden4

Spelt pure1  Spelt lunch 

€4,75 per pure spelt busbrood (ca 700 gram) of
€5,50 per multizaden spelt busbrood (ca 700g)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem nieuw4

€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Eton Mess cake
Mensen vragen ons vaak hoe we de inspiratie krijgen om (bijna) elke week nieuwe brood & baksels te verzinnen. Het antwoord is simpel en toch ook weer niet: overal krijgen we die inspiratie! Het kan tijdens de vakantie zijn, tijdens het lezen van een tijdschrift of het wandelen, maar ook het zien van een (patisserie?) etalage triggert iets in onze bakbreinen.
Maar voor de patisserie van deze week kwam de stimulans vanuit een heel andere hoek.
Afgelopen week kregen we een email van een Cakes&Bakes fan. Haar man wordt eind mei jarig en konden wij aub een ‘Eton Mess Cake’ maken. Toevallig had Jayne kort geleden een recept voor zoiets gelezen, en ze had het dan ook op haar ‘om uit te proberen’ lijst gezet. De timing kwam goed uit: we bakten het afgelopen vrijdag (met toch weer allerlei aanpassingen om het recept te verbeteren, ha ha) en konden het gelijk uittesten op jullie ophalende proefkonijnen. Oeps, bakburen. Het kreeg een dikke duim van tevredenheid van jullie en dus komt het deze week in de bakkerij.

Maar wat is Eton Mess cake eigenlijk?
Eton Mess is een traditioneel Engels zomers dessert van een mengsel van aardbeien, meringue (schuimtaartjes) en opgeklopte slagroom. Eton is een chique prive kostschool in Engeland (uitlsuitend voor jongens) en Mess is een rommel of puinhoop. Eton Mess wordt geserveerd tijdens de jaarlijkse cricketwedstrijd tussen de scholen van Eton en Harrow. Ondertussen is dit gerecht  niet meer beperkt tot deze scholen, en het staat dan ook vaak op het menu van allerlei restauranten.
Het is een fris zomers nagerecht waar je je vingers bij aflikt. Ondanks de naam doet het je denken aan een puinhoop op je bord, maar nee, het wordt meestal netjes opgemaakt in individuele glazen of zelfs grote kommen. Jayne wilde dit allang als een nagerecht maken voor de bakkerij (en vooral omdat we nogal veel plastic bekers over hebben…..) maar het probleem is dat je het dan binnen een paar uur moet opeten – anders wordt de meringue zacht in het slagroom-mengsel. Met een Eton Mess cake is dat probleem te omzeilen….

De cake bodem is een whisked sponge cake – whisked om veel lucht in het beslag te krijgen. We voegen amandelmeel toe om de cake sappig te houden en we mengen er aardbeien stukjes door voordat we het in de oven bakken. Wanneer het gaar en afgekoeld is, spuiten we de bovenkant op met slagroom rozetjes. Daartussen steken we stukjes verkruimelde meringues (zelf-gemaakt uiteraard, ook dat nog… Poe poe…) en nog meer aardbeien in plakjes. Et voilà, Eton Mess op een cake geeft een Eton Mess Cake. Tjakka!

Eton Mess cake2 Eton Mess cake4 

€4,25 voor 4 stuks (elk stuk is 4 x 5 cm)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.