Bakken voor de Buren: vrijdag 6 mei 2016

Lieve BakBuren

Koningsdag leek het begin in te luiden voor allerlei (nationale) feestdagen, herinneringsdagen en de start van het vakantie seizoen. Deze week wordt het herdenkingsdag op 4 mei, op 5 mei bevrijdingsdag EN dan hemelvaartsdag, en tenslotte op zondag moederdag,
Over 10 dagen hebben we dan Pinksteren. Heerlijk al die vrije dagen. We weten dat een aanzienlijk deel van onze bakburen nu (even) met vakantie zijn (of net geweest), maar voor de thuisblijvers en –werkers hebben we deze week een vrolijk assortiment.

Maar eerst…..jullie hebben afgelopen weekend de email zien langskomen voor het verloten van een kaartje voor de pontonbrug op donderdag 5 mei.  
De winnaar uit de grabbelton van ons kadokaartje voor de pontonbrug op donderdag 5 mei is……..Hendrina van Ijsseldijk.
Gefeliciteerd Hendrina!

Voor iedereen die vrijdag thuis of in de buurt is hebben we speciaal voor moederdag een gastbrood verzonnen: het sherry rozijnen brood. Als kadootje voegen we er een gratis recept bij voor een traditionele Engelse dessert ‘bread & butter pudding’. Dit voor het geval dat er wat restjes overblijven na zondag….
Voor de patisserie hebben we onze geliefde zoute karamel blondies. Op veler verzoek. Graag gedaan :=)
En het is weer de eerste vrijdag van de maand, en dat betekent dat de Brick/Baksteen er weer is. Ja hoor, ons populaire gluten-vrije maga-meerzaden brood verschijnt deze vrijdag in al zijn gezondheidsbevorderende goedheid.

Ons assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Sherry rozijnen brood (Moederdag brood)
Dit brood heeft, wat ons betreft, de kwaliteiten/kenmerken van een moeder:

  • Het (ze) ziet er aantrekkelijk uit
  • Is niet te zoet (lief)
  • Verrassend
  • Is een beetje nutty/nuts
  • Heeft een eigen karakter en
  • Er zit af en toe een slok alcohol in ;=)

Moeders weten ook hoe ze het beste van zichzelf kunnen maken. Soms heet dat optutten ;=) Met dit brood doen wij precies hetzelfde.
Het doet je denken aan een krentenbrood of muesli-bolletje, maar dan wat opgetut…we hebben hier sherry gebruikt en niet alleen om de rozijnen in te weken maar ook voor een subtiele toevoeging die uitmondt in een volle(re) smaak. Helaas (voor sommige moeders) is de alcohol al verdampt. Sorry.
Vaak kunnen moeders je verrassen op allerlei manieren. De meeste zijn wel lief maar niet overzoet (te lief). In ons brood komt de lichte zoetigheid niet van suiker maar van de rozijnen en van…..Engelse marmelade. Gek he? En over gek gesproken, dit brood wordt rijkelijk gevuld met amandelen voor de nutty component. Om extra eigen karakter te ontwikkelen gebruiken we als basismeel een mengsel van gebuilde tarwe en volkoren roggemeel.

Ons sherry rozijnen brood is het lekkerst wanneer het op dezelfde dag gegeten wordt. We weten wel dat moederdag op de zondag valt, en daarvoor is het zeker ook uitstekend. Waarom? Het maakt ook de meest fantastische toast voor het zondagochtend-ontbijt-op-bed. Om dit een onvergetelijke ervaring te maken, serveer het dan met boter en jam of marmelade. Zelfs Nutella is yammie.
Hoe dan ook, pas op voor je bedlakens: toastkruimels, plakkerige jam en Nutella kunnen voor wat onvergetelijke (kriebelende en plakkerige) nachten zorgen….
Tevens is dit brood goddinelijk (ja, ja, we blijven op de moeder-thema hameren) met kaas (jong, belegen of oud) en/of roerei.

Mocht er na zondag wat brood restjes over zijn, dan hebben we een extra kado voor jullie. Elke besteller van dit brood ontvangt een recept voor het traditionele Engelse dessert ‘bread & butter pudding’ waarvoor dit sherry rozijnen brood zich uitstekend leent. Het is zo’n goed recept dat een extra brood bestellen niet verkeerd zou zijn, alleen al om dit te kunnen maken.
Of….voordeeltje, win/win…. je hebt nu een recept om al die krentenbroodjes en mueslibollen uit de vriezer op te kunnen maken…..

Sherry rozijnen brood2  Screen Shot 2016-05-01 at 15.20.57

6a00d8341c9cee53ef0177449a9bf6970d-800wi  Sherry rozijnen brood met thee
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Het gluten-vrije brood: Mega-meerzaden brood
Daar is ie weer! De eerste vrijdag van de maand en ‘The Brick is back’ voor zijn maandelijkse terugkeer. Tjakka!
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ (of Brick) genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
En… ook verkrijgbaar als glutenvrije optie in de menu’s van een leuk restaurant op de NDSM werf in Amsterdam-Noord. Hoe gaaf is dat!?

Mega-meerzaden gesneden GV  Mega-meerzaden GV

€9,75 voor 800g+ brood


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015  Rogge zuurdesem nieuw4

€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Zoute karamel blondies
Nederland kent een hoog gehalte blonde dames, en dus blonde moeders. Vandaar deze week deze ‘blondies’. We hebben ook de laatste tijd van enkele bakburen regelmatig de vraag gehad ‘wannneer komen de blondies weer?’. Dus bij deze. You’re welcome.
Brownies zijn alom bekend, en onze chocolade cheesecake brownies zijn altijd populair bij de caterings. Blondies zijn minder beroemd, maar toch onwijs lekker. Deze blondies hebben een cake-achtig lichte (=blonde) bodem, met een zoute pinda karamel er door heen ge-swirld. Oh yeah!
En zoals de Amerikanen zouden zeggen na een hap genomen te hebben (voeg zelf dat accent toe), ‘Ohhhh my Godddddddd, these are a-m-aaaaaaaa-zing.’

  Zoute karamel blondies2
€3 voor 6 stuks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.