Bakken voor de Buren: vrijdag 14 augustus

 

Lieve BakBuren

Welkom terug aan al onze vakantiegangerbakburen!  
Als we ons excel sheet moeten geloven dan is de meerderheid al terug van vakantie, vooral omdat het schooljaar volgende week maandaag weer begint.

Als verwelkoming komen we deze week met een crunch!
Voor diegenen die net terug zijn uit Italie – jullie kunnen langzaam weer overstappen naar het Nederlandse eten met onze typisch Italiaanse patisserie chocolade & noten biscotti. En er is een buttermilk & hele granen brood dat heerlijk gaat met Nederlandse kaas, nutella, pindakaas en jam. Welkom thuis iedereen!

Ons crunchy knisperig bakassortiment voor deze week is geworden:

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem langwerpig 2015
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het ‘gast’ brood: Buttermilk & hele granen brood
Als je net terug bent van vakantie, dan smaakt een simpel Nederlands broodje kaas hemels. Nou, aan simpel brood doen we niet zo vaak, maar deze week is dit brood wel van alle markten thuis. Heerlijk met een plakje kaas, maar ook getoast met smeltende boter en jam. Jullie weten vast wel dat in het buitenland dingen soms lost in translation zijn. De naam van dit brood is ook zoiets. Het recept heet in het Engels ‘buttermilk bread with berries’. Als je dat vertaalt naar het Nederlands dan kunnen ‘berries’ het idee geven dat we een blauw, rood, zwart of kruisbessen brood hebben gefabriceerd. (We zijn daar zeker wel gek genoeg voor, maar deze week dan toevallig weer net effe niet!).

Waar het eigenlijk om gaat zijn de hele graankorrels; die worden eerst gekookt en dan gemengd met de andere ingredienten: karnemelk (Nederlandser kan het niet) en gebuild tarwemeel. Maar tja, karnemelk & korrel brood klinkt nou niet als de meest aantrekkelijke titel…dus we hebben het two-talig gehouden en het is ‘buttermilk & hele korrel brood’ geworden. Het leuke van dit brood is dat je er een oudewets gevoel bij krijgt. Dit zou de dorpsboerin zelf gebakken kunnen hebben. En toch blijft het verrassend dankzij de ‘knisper’ die er in zit – van de hele graan korrel.
Buttermilk & granen brood3  Buttermilk & hele granen gesneden
€4,50 per busbrood of 8 bolletjes (ca 650 gram)

* Patisserie: Chocolade & noten biscotti
Deze biscotti blijven dierbaar voor ons want ze hebben Jaynes ‘mentale-gezondheid’ gered….

Een aantal jaren geleden was Jayne op een zondag in maart hard aan het blokken voor een tentamen neuropharmacologie (oh yeah…). Na dagenlang binnengezeten te hebben, een hoofd vol allerlei neurologische ziektes en bijpassende drugs, was Jayne het helemaal zat (en Sjoerd ook….). Al weken geen vrienden gezien, bijna niet buiten geweest en chagrijnig ook nog, had zij het helemaaaaal gehad. De zware leespil ‘Neuropharmacology’ vloog door de kamer heen van frustratie en het was genoeg voor die dag.
Zij dook in een van haar lievelingskookboeken, Nigella (Feest), en besloot om het biscotti recept te proberen om ons op te volijken. Een uur later, met de geur van koekjes & chocolade door het hele huis heen, waren we helemaal weer blij, ontspannen en weer zen. Ja,ja, dat ook! En dat was zelfs al vóór we de biscotti hadden geproeft.

Deze Italiaanse koekjes (cantucci) worden in Italie in Vin Santo (sterke zoete wijn) gedompeld en zijn een specaliteit uit Firenze, maar ze zijn ook heerlijk wanneer ze in (sterke) koffie gedompeld worden. In onze versie met pure chocolade en noten (cantucci con chocolate e noci) is de choco net een beetje gesmolten. Een heerlijk oppeppertje op elk tijdstip van de dag. Biscotti zijn harde krokante koekjes, die twee keer gebakken zijn – vandaar de naam bis-cotti – dus als je een (slecht) gebitje hebt, doe aub voorzichtig…..of sla het patisserie deel van deze week over! Anders zou het een dure bakweek zijn: €3.50 plus de tandarts rekening ;=)

Biscotti2  Biscotti pakjes
€3.50 per volle zakje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.