Bakken voor de Buren: vrijdag 21 augustus

Lieve BakBuren

Iedereen aan boord!
Vanaf morgen (woensdag 19 augustus) t/m zondag (23 augustus) staat Amsterdam in de spotlight met SAIL. Dus wij dachten deze week onze broodboot mee te laten varen met een Sail assortiment voor jullie.

Het wordt mooi weer (zeggen ze) en daardoor hebben we brood & patisserie bedacht die meeneembaar zijn bij de Sail festiviteiten…..tenminste, mocht je dit weekend willen picknicken langs het IJ.

Voor het gast brood hebben we het Pieremachochel brood dat niet alleen overal meeneembaar is maar ook uitstekend gaat met alle belegsoorten. Onze patisserie is de Captain’s Cheesecake: een licht frisse ricotta-amandel lekkernij met veel zomerse vruchten bovenop. Oh jee, jullie worden weggespoeld op een golf van verrukking deze week.

Het is deze vrijdag de 3e vrijdag van de maand en dat betekent een gloednieuw gluten-vrij brood (dus niet de beroemde en geroemde Brick; die verschijnt elke 1e vrijdag van de maand). Wij stellen graag het nieuwste lid van onze steeds groter wordende gluten-vrije familie aan u voor: het multi-kleuren maisbrood. Een hartig brood, zonder gluten.

Wij BuurtBakkers gaan letterlijk meevaren met Sail: Sjoerd is 4 dagen lang chefkok aan boord een chique clipper en Jayne verzorgt de patisserie voor een grote clipper & twee kleinere sloepen tijdens alle Sail dagen.

Mocht je woensdag thuis (of vrij) zijn, dan kan je gaan kijken naar de Sail-IN van zo’n vijftig tall ships die deelnemen aan de langste Sail-IN Parade ooit. De eerste ploeg wordt verwacht vanaf 13:30u bij de NDSM-werf, met de indrukwekkende Stad Amsterdam voorop. De volledige line-up is te zien op https://www.sail.nl/2015/line-up-sail-in-parade.

Ons Sail bakassortiment voor deze week is geworden:

* Het ‘gast’ brood: Pieremachochel brood
Wat het leuke is aan Sail, is dat er van alles wat op het water is: van adembenemende tall ships tot drijvende wastobben. Als je aan de Pieremachocheltocht denkt, dan is dat Nederlandse gezelligheid en gekheid ten top.

Jayne is recentelijk in een wat oudewetse bakrecept gedoken en heeft ontdekt dat bakkers vaak ‘alles en nog wat’ (op een goede manier) in een brood doen: verschillende granen, zuurdesem en gist. Ons Pieremachochel brood van deze week houdt deze sfeer in stand: we hebben drie Nederlandse meelsoorten gebruikt (volkoren spelt, gebuilde tarwemeel en volkoren roggemeel), een beetje zuurdesem en een sprenkeltje gist. Deze gekkigheid-mix heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. We laten het deeg een hele nacht rijzen. De uiteindelijke smaak die ontwikkelt is is niet echt goed te beschrijven, maar het lijkt op geen van de individuele ingredienten. Of zoals zo mooi verwoord door Aristoteles, ‘Het geheel is meer dan de som der delen’. Het gaat perfekt met allerlei soorten beleg, van hartig tot zoet, het blijft dagen lang sappig, en maakt fantastische broodjes om mee te nemen op je Sail picknick.

Dit is een plakkerig deeg, en dat betekent dat het niet makkelijk is om het vorm te geven. Het voordeel hiervan is dat het eindresultaat – vooral de bolletjes & freeform versie – iets zal zijn dat er werkelijk artisanaal uitziet. De pure spirit van Pieremachochel dus.

Pieremachochel hele broden  Pieremachochel freeform  Pieremachocheldoorgesneden  Pieremachochel bus1

€4,50 per busbrood, freeform of 8 bolletjes (ca 650 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem close-up
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Multi-kleuren maisbrood
Ons multi-kleuren maisbrood is een chunky zonnig geel brood, ruim gevuld met oranje wortel, groene bosui en bruine spikkels chiazaad. Deze laatste zorgen voor meer eiwit en vezels. We gebruiken geen gist maar een mengsel van bakpoeder en bicarbonaat. Deze laatste geeft een smaak/geur zoals in ons geliefde Iers soda brood.

Dit is een perfect picknick brood: hartig, smaakvol en het kan een stootje hebben. Je kunt het in blokjes snijden en ze zo opeten (zoals een eiertortilla; zie foto), horizontaal door midden snijden en dan beleggen als een sandwich, of zelfs beleg & smeersels er bovenop strijken. We verkopen deze week deze glutenvrije gezondheid in een (voor ons) ongebruikelijk formaat: een 10x20cm langwerpige plak à la een foccacia.

Dit brood blijft een aantal dagen lang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, roomkaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en vleeswaren.

GV multikleuren maisbrood plak  GV multikleuren maisbrood blokjes  GV multikeuren maisbrood met topping  GV multikleuren maisbrood sandwich
€3,50 per plak (10x20cm)

* Patisserie: Captain’s Cheesecake
We maakten deze patisserie een aantal maanden geleden onder de naam frisse ricotta-amandel-vruchten repen. Voor Sail gaan we het deze week verder oppimpen zodat het terecht op zijn plaats is aan de Captain’s Table. En zodat jullie het weten, jullie zijn in goed gezelschap: Jayne verzorgt dit dessert ook voor ‘haar’ schepen in de komende dagen. Het is een licht zomers dessert geworden. Gelukkig maar: anders zouden de schepen zinken.  

De Captain’s Cheesecake bestaat uit een mengsel van zachte ricotta kaas, amandelmeel en frisse citroenrasp-en-sap. De vele zomerse vruchten bovenop maken het echt af. In onze foto’s van toen waren dat frambozen; vrijdag wordt het anders, gezien de rijkdom aan vruchten op dit moment. 
Maar dat is niet alles: je krijgt twee desserts voor de prijs van een :-) 
Wanneer je deze patisserie op de dag van het bakken (komende vrijdag) vers eet, is het een luchtige cake (zie foto). Maar wanneer je het in de koelkast zet en de volgende dag aansnijdt…..ta daaaa….dan heb je een totaal ander dessert. Dan transformeren de cake-achtig eigenschappen zich naar de ‘kleffere’ cheesecake samenstelling (zie foto’s). 

Hoe dan ook – wanneer je het dan ook opeet – dit is een aanrader. Het is ook makkelijk om mee te nemen in je picknickmand. 
We bieden dit aan als 4 repen: zodat je genoeg hebt om het over een paar dagen te eten, waar dan ook. Enne….het blijft tenminste 4 dagen goed in de koelkast. Good luck with that ;=)

Captain's cheesecake overview   Captain's cheesecake cake-achtigCaptain's cheesecake 'cheesecake' 2

€4,75 voor 4 goede repen, (1 is genoeg voor 1 persoon als dessert; of voor 2 personen bij de koffie of thee)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.