Bakken voor de Buren: vrijdag 15 april 2016

Lieve BakBuren

Wil je met ons mee jubelen? We hebben veel te vertellen deze week!
Ons BuiksloterBakery bakkerijtje heeft net een erkennning gekregen van ‘Amsterdam Made’ als een lokaal bedrijf van topkwaliteit!
En we zijn in goed gezelschap. We staan tussen de beroemde worstenmakers Brandt & Levie, diverse top bierbrouwerijen, Limoncello en chocolade makers en heel veel designers uit de stad en regio.
Wauw. Je kunt je voorstellen dat we een glimach van oor-tot-oor hebben. Kijk maar eens op www.amsterdammade.org en dan staan we bij de ‘makers’ als BuiksloterBakery.

Over lokaal gesproken, we zijn altijd heel dankbaar wanneer we uit de (moes)tuinen van onze bakburen het overschot aan groenten of fruit mogen ontvangen: Wilma’s rabarber, John’s hazelnoten en Harry & Gonnie’s kweeperen. We kunnen altijd wel een lekker brood of gebak verzinnen om deze overschotten te verwerken.
Een paar weken geleden kwam buurman Jelle langs (die van de twee bulldogs, weet je wel!) met een e-n-o-r-m-e armvol rozemarijn die hij in z’n tuin had gesnoeid….’Kunnen jullie hier wat mee?’ Dat zette ons aan het denken – en aan het bakken. Dus deze week heben we een (groene) rozemarijn draad in ons aanbod van brood en patisserie.
Lokaler dan dit wordt het niet, dus een dikke dank en knuffel voor Faye & Jelle.

Tijdens het googlen over rozemarijn kom je veel informatie tegen. Een van die grappige stukjes trivia – leuk voor Faye & Jelle om te weten – is dat rozemarijn veel beter blijkt te groeien in tuinen waar de vrouw domineert, en slecht in tuinen waar de man domineert. Tja…. En het groeit helemaal niet in tuinen van ‘onrecht en zondig’. Dus, eh, lieve bakburen….. hoe doet de rozemarijn het in jullie tuin….?! 🙂 ha ha.

Enne….het is weer de 3e-vrijdag-van-de-maand en dat betekent een glutenvrij brood, uiteraard ook met rozemarijn ;=)

Ons dankbaar-voor-lokale-producten-assortiment voor deze week is geworden:

* Het ‘gast’ brood: Zwarte olijven, feta kaas & rozemarijn brood (a.k.a Zorba de Griek brood)
Wist jij dat rozemarijn het kruid van gedachtenis is?
Toen dit brood in Jayne bakkersbrein vorm aan het krijgen was kwam er een ‘blast from the past’ opduiken.
Ken je dat? Opeens denk je aan iemand van lang geleden, en dan vraag je je af wat er toch van die persoon geworden is. Jayne had een paar weken geleden ook zoiets met een oud studiegenoot uit haar scheikunde promotie tijd; Michael van het Griekse deel van Cyprus, of ‘Mick the Greek’ zoals iedereen hem noemde. Jayne en Michael werkten samen in hetzelfde laboratorium voor hun promotieonderzoek en hebben elkaar bijgestaan in goede en in zware tijden. Het was dikke mi(c)k (geen bewuste woordspeling, ha ha). Michael kreeg een baan, Jayne moest nog een jaartje langer haar onderzoek afronden.
Uiteindelijk verloren ze elkaar uit het oog. Totdat Jayne kort geleden op een ochtend op LinkedIn Michael weer vond. Nu is er weer ouderwets contact. Erg leuk! En wat zijn die twee blij om weer contact met elkaar te hebben. Dat wordt volgende keer gezellig wanneer wij naar Engeland gaan, want Michael blijkt ook nog eens niet zo ver van Jaynes ouders te wonen.

Met deze Griekse sferen bij ons in huis kwam dit Zorba de Griek brood makkelijk uit het bakkersbrein. Het brood bestaat uit ons lievelings lichtvolkoren tarwemeel (gebuilde tarwe) met vele zwarte olijven en feta kaas toegevoegd. Om het af te toppen komt er een goede dosis rozemarijn in voor de heerlijke herinneringen  - en vernieuwde vriendschap. Wanneer je dit opeet, even oppassen dat de Griekse stemming niet snel omslaat dat je je borden door de kamer kapot gaat gooien. Hoppa!

Zorba de Griek brood4  Zorba de Griek brood1

Zorba de Griek brood2  Zorba de Griek brood3
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Rozemarijn & zeezout brood
Dit is een verrassend smakelijk brood: de fijn gehakte rozemarijn uit de tuin van Jelle & Faye, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprinkle van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend…we hadden ieder een plak, en dat werd vlug een tweede. Het is net zoals met bier – de eerste voor de dorst en de tweede voor de smaak. Hier was de eerste voor de smaak test en de tweede…wel…omdat het zo verrekte lekker was ;=)

Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad. Die zorgen niet alleen dat het mals blijft, maar ook dat je weer eens lekker veel omega-3 binnenkrijgt. Behalve dat rozemarijn ook een kruid van gedachtenis is, blijkt de oorsprong van de naam rozemarijn voort te komen vanuit het Latijns: ros betekent dauw, en marinus betekent zee. Het feit dat wij in dit brood rozemarijn koppelen met zee zout blijkt helemaal op zijn plaats te zijn. Wat een week van toeval en meevallers hebben we gehad :=)

Naast al de gezondheidsgeheimen blijft dit brood dagen lang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….

GV Rozemarijn zeezout brood heel  GV Rozemarijn zeezout brood plakje

We bakken deze ‘glutenvrije gezondheid’ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt
€6,95 per heel brood

Patisserie: Chocolade, rozemarijn & olijfolie cake
Ja, ja – we kunnen jullie al horen denken: chocolade en rozemarijn???
Heel apart, maar het is een fantastisch verrassende combinatie. De bakburen die hun bestelling afgelopen week kwamen ophalen waren allemaal aangenaam verrast.
Dit is een ongeloofelijk sappige cake met een gouden kruimel, gevlekt met groene rozemarijn en gespikkeld met donkere chocolade. De rozemarijn is hier de ‘wild card’. Het doordringt de cake op een subtiele en toch gestadige wijze. Eerst krijg je de aromatische kick van de rozemarijn en daarna de diepe tegensmaak van de pure chocolade. Die brengt alles in balans. En er zit hier ook nog eens weinig suiker in!
Choc, rozemarijn & olijfolie cake3  Choc, rozemarijn & olijfolie cake1
Choc, rozemarijn & olijfolie cake5  Choc, rozemarijn & olijfolie cake2

Dit is een grote cake. We bakken het in onze lange (24cm) cake vormen. Een hele cake weegt dan meer dan een kilo…dat betekent dat een halve cake een dikke pond is. Dus heeeeelll veel plakken….en dus heel veel plezier :=)
€5,50 voor een halve cake (een dikke pond)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood – zonder rozemarijn ;=)
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.  Rogge zuurdesem nieuw1
€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.