Bakken voor de Buren: vrijdag 22 april 2016

Lieve BakBuren

We dachten een paar weken geleden dat de lente gearriveerd was maar we twijfelen daar nu regelmatig aan. En vooral met die vorst de laatste paar avonden.
Op basis daarvan dachten we deze week een brood te bakken dat goed tegen de vrieskou kan, maar ook tegen een zonnige-middag-in-je-achtertuin. Wat hebben we gekozen….? Scroll maar naar beneden….

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015  Rogge zuurdesem nieuw5

€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Het ‘gast’ brood: Deens rogge brood
Ja hoor, daar is ie weer: het Dansk rugbrød!

Ondanks dat menig Nederlander roggebrood associeert met erwtensoep – en dus met flink koud weer – worden de Denen lyrisch over hun roggebrood onafhankelijk van het seizoen. Wij zijn een paar jaar geleden smoorverliefd geworden op dit rugbrød met zijn donkere, moutachtige en sappige karakter. Wat smaak betreft is het ‘hoe donkerder & zuurder hoe beter’  voor de Denen – een beetje zoals een Deense winter.

Met zo’n brood kan je bijna alles doen: als het koud weer is heb je een stevig bammetje voor bij een gevuld soeppie; als het lekkerder weer is dan kun je het beleggen met allerlei vrolijke toppings. De Denen noemen dat dan smørrebrød. Tevens is het heerlijk voor een uitgebreide weekend brunch. Dat is alleen maar een subtiele hint trouwens ;=) Brunches zijn inderdaad super leuk om te doen….

Onze verliefdheid op dit pittenvolle brood begon in 2014. Dat betekent dat het wel een reis heeft gehad om uiteindelijk bij jullie in de broodtrommel te kunnen landen. Het begon met stiekem foto’s maken uit Deense broodboeken in Kopenhaagse boekhandels. Niks in het Engels en alleen google vertalen om te helpen. Toen we thuis kwamen ging Jayne veel experimenteren maar ze was niet echt tevreden.
Het jaar daarop waren we weer in Kopenhagen en deze keer gingen we bakkers (onder)vragen over ingredienten, recepten, rijstijden enz. Er bleken een paar noodzakelijke ingredienten te zijn: moutmeel (voor de donkere kleur en de diepe karakteristieke smaak) en gebroken roggekorrels. Natuurlijk gingen kilo’s van die ingredienten dan meteen mee terug naar Amsterdam. Weer overgewicht in de koffers…
Na meer proefjes gedraaid te  hebben hadden we de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken. En wij waren zeer teverden met dit brood. Het smaakt echt (maar echt echt echt!) zoals het brood waar we als een blok voor zijn gevallen in København.

Sindsdien hebben we onze Nederlandse molenaar uit Santpoort ook enthousiast kunnen maken. In plaats van elke keer naar Denemarken te moeten reizen (wat jammer nou) voor het moutmeel en gebrokken rogge, heeft onze molenaar uitgezocht hoe hij dat ook kon maken. Dat betekent dat ons Deense roggebrood nu wordt gemaakt met Nederlandse grondstoffen. Heerlijk toch? Naast het EKO volkoren roggemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood), zonnebloempitten, pompoenpitten, maanzaden en lijnzaden… zijn dan de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels.
Dit brood blijft dagen lang goed. Beter nog, de smaak veranderd met de dagen en het wordt steeds meer verslavend. En het werkt wonderen op je darmfunctie, mocht je wat luiheid in die afdeling hebben….

Met zulk brood kunnen jullie nu je eigen smørrebrød maken whatever the weather. De traditionele Deense toppings zijn roomkaas & gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonnaise en een sprinkle tuinkers;  rosbief met een mosterddressing; gekookte garnaatjes, ook met plakjes hardgekookt ei…. De mogelijkheden zijn oneindig! Onze huidige favorieten zijn avocado met een klein beetje citroenrasp, een snufje zeezout en harde geitenkaas. Yam yam. Pindakaas is ook niet mis….en dat leidt soepeltjes naar de patisserie voor deze week…. Kijk maar verder!

Deens rogge brood heel  Deens roggebrood met avo1

Deens roggebrood met avo2  Deens roggebrood sneetjes  

Dit brood is alleen als een busbrood te bestellen (het deeg is te nat om bolletjes te draaien)
€4,50 per busbrood (ca 600 gram)


* Patisserie: Peanut butter haver blokjes (ook glutenvrij, toevallig)
Heb je soms het idee dat je van alle restjes uit de koelkast een lekkere maaltijd kan maken? Dat noemen wij een ‘opruimkoelkast’ maaltijd.  Alles wordt opgemaakt, opgebakken of samen in een pan geroerd (dit is meestal wat wij doen op een vrijdag avond na een bakdag). Nou, bij de patisserie van deze week hadden we ook zo’n ‘opruimgevoel’.

Dit is een écht recept van een échte bakery (Ovenly) in New York dat we tijdens onze surf-reis door een aantal van onze lievelingsblogs vonden. De foto’s zagen er aantrekkelijk uit, dus Jayne kreeg het op haar heupen om dit afgelopen vrijdag uit te proberen. Toen zij alles aan het afwegen en mengen was hadden we het idee dat dit nou typisch zo’n ‘opruimkast’ recept zou kunnen zijn….pindakaas..chocolade…haver….kokos…een handvol cranberries…een beetje kaneel & gember… We konden ons bijna voorstellen dat het nu het eind van een maand was, en dat de bakker van Ovenly voor z’n voorraadkast stond met allerlei beetjes over. Ah, verrek, what the hell, laten we alles maar eens mengen en zien wat er gebeurt…

Maar het resultaat is erg lekker! Gelukkig maar… Velen van jullie hebben al geproefd en het was top lekker!
Oh ja, en het is ook nog glutenvrij. Een toevallige bijkomstigheid maar niet onprettig.

Peanut butter granola blokjes7  Peanut butter granola blokjes5

Peanut butter granola blokjes4  Peanut butter granola blokjes2

€3,75 voor 6 blokjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.