Bakken voor de Buren: vrijdag 15 januari 2016

Lieve BakBuren

Ja, ja, de winter is zeker nu (een beetje) aanwezig. Het is guur en waterkoud. En in Groningen, Friesland en Drenthe….. Echte winter! Er was daar al sneeuw, ijs, ijzel en ook flinke glijpartijen. In 020 is het nog goed te doen.
De feestdagen en het begin van het nieuwe jaar waren zeker bijzonder mild. Wij zijn zelfs bramen wezen plukken op 1 januari op de Breek, en de bollen in onze voortuin begonnen met Kerst hun groene topjes al door de grond omhoog te duwen. Dit frissere en nattere weer zet ons altijd aan het bak-denken. Hoe kunnen wij onze bakburen lekker opwarmen & opvrolijken met onze baksels deze week?
Dit weekend wordt het waarschijnlijk flink kouder, dus dit schreeuwt om  feel good food, en dat vinden jullie dan ook terug in ons aanbod voor deze week: voedsel dat je van binnen uit verwarmt.

Nog even iets anders – zoals sommigen van jullie al een beetje vernomen hadden, we zijn NA deze bakweek twee weken gesloten (22 & 29 januari).
Dus mocht je extra brood willen bestellen voor de vriezer, dan is dit je kans.

Ons de-winter-is-in-aantocht-assortiment is dus geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Rogge & mosterd brood
Dit is het Harry Potterbrood van ons assortiment. Wat begint als een onopvallend mengsel van gewone ingredienten (volkoren roggemeel, gebuild tarwemeel en mosterdzaad) wordt omgetoverd tot iets magisch door het toevoegen van Dijon mosterd. We weten niet hoe het werkt, maar het werkt als een magische toverspreuk over de heksenketel. Bubbel, bubbel…PLOEF !

Toen we dit voor het eerst maakten hadden we verwacht dat het een soort roggebrood zou worden…maar nee, het resultaat leek meer op een sappig, mals en koesterend volkoren tarwebrood. Eigenlijk veel beter dan we in onze smaakgedachten hadden. De Dijon mosterd maakt het geheel zacht en er is een lichte ondertoon van de mosterd zelf.

De magische vonk van dit brood slaat ook over op het beleg.  Sjoerd vind het heerlijk met plakjes worst, kip, ham of rosbief. Jayne vindt het yammie met toppings zoals (geiten)kaas, zalm en avocado. Maar het is zeker perfekt au naturel of met een likje roomboter. Met een goede stevige wintersesoep is het tevreden dompelen.

Rogge & mosterd brood  Rogge & mosterd heel
Na het succes van de langwerpige vrije vorm de laatste weken houden we deze nieuwe vorm er voorlopig in. 
€4,95 per brood (ca 600g): beschikbaar als busbrood, langwerpige vrije-vorm of als 8 bolletjes.

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werk-week te komen. Iets ‘normaals’ voor everyday gebruik.  Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. Het maakt ook fantastische toast.

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem nieuw5

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Dadel-haver-spelt rondjes
Afgelopen zondag hebben we een heerlijke zondagmiddag gehad met het geven van onze eerste suikervrije kookworkshop. Het was een daverend succes! Het geeft ons zo’n ‘warme & fluffy’ voldoening om allemaal blije gezichten te zien. Het gaf zeker een goed gevoel toen we allemaal de grote tafel op de kookschool afgeladen vol zagen staan met 16 verschillende baksels die de ijverige deelnemers hadden gemaakt. De grote doggy boxes die we hadden meegenomen voor alle patisserie bleken eigenlijk te klein… Bedankt aan iedereen die deelnam. Jullie enthousiasme en gezelligheid is aanstekelijk!


Zoals jullie allang door hebben, vinden wij het kicken om zoveel mogelijk suiker uit een recept te halen zonder dat dit de smaak echt beinvloed. Deze dadel lekkernijen zijn ook iets die we op zo’n manier hebben ontwikkeld. Er zit nu namelijk helemaal geen suiker in: de natuurlijke zoetheid komt van de dadels zelf, met een vleugje vanille essence. En voor onze bakburen die minder tarwe willen eten – naast de dadels zitten er alleen havervlokken en volkorenspeltmeel in. Elk rondje is 6cm in doorsnede, 2.5cm dik en ze kunnen zowel bij een kopje koffie of thee geserveerd worden of als onderdeel van een dessert. Jayne heeft ontdekt dat ze perfekt zijn voor een brunch of weekend ontbijt, bijvoorbeeld met plakjes banaan en ricotta. Ze zijn bovendien makkelijk mee te nemen in je lunchtrommel zodat je onderweg ook nog iets gezonds bij de hand hebt….mocht de NS weer bussen in zetten wegens het slechtere weer…..

Dadel-haver-spelt stapel  Dadel-haver-spelt close-up
€3,50 voor 4 rondjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.