Bakken voor de Buren: vrijdag 8 januari 2016

Lieve BakBuren

Allereerst: de beste wensen voor 2016! We hopen van harte dat jullie goede feestdagen en een mooie start van 2016 hebben gehad.
En nu begint alweer een nieuw bakjaar…wat zal dit jaar voor ons allemaal in spee hebben?
Om 2016 goed te beginnen hebben we een gloednieuw brood en een patisserie om het jaar op de juiste manier mee te beginnen.

Ons eerst bak-assortiment voor 2016 is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Karwijzaad brood
Als je ervaring met karwijzaad beperkt is tot (rode)kool dan zou je eerste reactie op deze aankondiging misschien zijn: ugh, yuk. Of zoiets.
Het kan ook zijn dat je associatie’s met karwijzaad goed zijn, en dan denk je meteen: oohhh joepie. Vooral als je fan bent van Duits brood, want kummelbrot is ‘in het oosten’ heel populair.

Na de feestdagen waarin veel mensen vaak een beetje te veel eten & drinken (ahum…), is dit een goed brood om het dagelijkse evenwicht weer te herstellen. Karwij wordt al millennia-lang gebruikt tegen spijsverteringsproblemen en maagklachten. Of zoals de natuurgeneeskundige kruidenleer bronnen dat zo mooi kunnen verwoorden: karwij is een ‘windverdrijvende middel’. Oh yeah! Jayne ligt in een deuk om deze beschrijving: net zoals Nederlanders leedvermaak onwijs grappig vinden, hebben de Britten iets met toiletvermaak.
In ieder geval, wij vonden dit niet alleen een passend brood om het jaar mee te beginnen, maar het is ook nog verrekte lekker.

Onze karwijzaadbrood is een licht volkoren brood gemaakt van ons lievelings gebuilde tarwemeel met een flink schep karwijzaad erdoorheen. Het broodbakproces voor dit brood begint al op de avond ervoor: we maken een voordeeg met alleen een klein beetje gist zodat het rijsproces langer duurt. Hierdoor krijgt het brood een vollere en diepere smaak (volgens de bakkers) en het is zeker beter voor je darmen omdat er minder gist gebruikt wordt. Dit vonden wij een leuke bijkomstigheid omdat karwij zo’n een spijsverteringsbevorderende rol heeft. Dit voordeeg heet in bakkers-taal een ‘poolish’ die je uitspreekt als poe-lish. Hoor je Jayne al weer lachen….poe-lish en darmen….

Dit brood is inzetbaar op vele fronten: het is perfekt met (room)kaas, eiergerechten, ham, gerookte zalm, avocado en hummus (ja, ja, we hebben wat getest) en het is prima met pindakaas en jam. Nutella zou kunnen, maar alleen voor die hard Nutella-verslaafden.

Na het succes van de langwerpige vrije vorm van ons Kerst walnoot-rode wijn brood, is dit brood ook geschikt voor zo’n vorm. Vandaar dat we deze week onze nieuwe toevoeging voor dit nieuwe jaar introduceren in drie mogelijkheden: busbrood, 8 bolletjes of als langwerpige vrije vorm.
Karwijzaad brood1  Karwijzaad brood3
Karwijzaad brood5  Karwijzaad brood4
€4,50 per brood (ca 600g, als busbrood, langwerpige vrije-vorm of als 8 bolletjes)

* Het gluten-vrije brood: Mega-meerzaden brood
Ja hoor, daar is ie weer! De eerste vrijdag van ons broodbakken in 2016 en ‘The Brick is back’. Ta-da-da-daaaaaaaa !
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ (of Brick) genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV  Mega-meerzaden gesneden GV

€9,75 voor ca. 800g+ brood

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Een verademing na de feestdagen. Dit brood helpt je om weer in de werk-week te komen. Iets ‘normaals’. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. Het maakt ook fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem nieuw4  Rogge zuurdesem3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Taartjes gevuld met citroen-passievrucht curd EN rozenwater mascarpone crème
Komende zondag geven we een suikervrije kookworkshop in de binnenstad van 020 en Jayne was bezig om haar recepten voor wat chiquere suikervrije taarten te verbeteren. Jullie hebben hier voordeel bij, want dit is eruit gekomen. Kleine taartjes met een krokant deeg en dan gevuld met twee (graag gedaan…. hi hi) likkebaardende vullingen. Dit omdat we niet konden kiezen welke het zou worden. We vonden beiden zo verrukkelijk. De ene is een mascarpone-slagroom mengsel met geurig rozenwater en een vleugje honing; de ander is een citroen-passievrucht ‘curd’. Een wat? Dat is een typische Engelse soort citroen ‘jam’ gemaakt met veel boter, eieren en suiker.

Velen van jullie zijn allang fans van onze Engelse lemon curd. Voor onze suikervrije workshop was Jayne aan het experimenteren (oh happy days) en ze heeft een suikervrije curd ontwikkeld op basis van eieren, kokosolie en honing. Het resultaat mag er zijn en het is eigenlijk lekkerder dan de traditionele suikervolle versie, en om het nog exotischer te maken hebben we passievrucht toegevoegd. Het is zo gezond dat je het overal voor kunt gebruiken: op je bammetje, op toast, in je yoghurt en op roomijs. Of om krokante taartjescupjes mee te vullen!
Oh ja, deze patisserie is ook nog geheel suikervrij en glutenvrij….hoe is het toch mogelijk?

Taartlettes met 2 vullingen2  Taartlettes met 2 vullingen3 Taartlettes met 2 vullingen1
€4,50 voor 8 taartjes (4 van elke smaak)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.