Bakken voor de Buren: vrijdag 5 februari 2015

Lieve BakBuren

Wij zijn terug!
De Batman & Robin van de Buiksloterbreek are back, klaar om de deegkom weer op te pakken om te zorgen dat goed brood weer in jouw keuken komt :=)

Zoals je al leest hebben we er weer heel veel zin in om na 2 weken bak-pauze weer aan de bak-slag voor jullie te gaan.

De laatste weken hebben we een paar nieuwe ideeen uitgeprobeerd (met wisselend succes…) en in de komende tijd zullen we sommigen op jullie loslaten.
Tijdens onze pauze hebben we ook besloten om een 1-daagse broodbakworskshop te geven op zondag 3 april. Jullie hebben dat vast al ergens gelezen 😉
Alle details zijn te vinden op http://buiksloterbakery.typepad.com/my-blog/workshops.html
De eerste aanmeldingen zijn binnen, en er is nog plek. Laat je het ons weten of je mee wilt doen?

Het is weer de eerste vrijdag van de maand, en dat betekent dat de Brick/Baksteen er weer is. Ja hoor, ons populaire gluten-vrije maga-meerzaden brood verschijnt deze vrijdag in al zijn gezondheidsbevorderende goedheid.

Bij iedere broodbestelling van deze week doen we er een overheerlijk ‘kouder-en-nat-weer’ soeprecept bij. Da’s mooi meegenomen, toch? Het past vooral goed bij het gastbrood van deze week.

Ons bak-assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Spelt & salie brood
In Engeland is het Sunday Dinner bijna heilig.
Vroegâh, weet je nog, kwam de hele familie op zondag tussen de middag bij elkaar om warm te eten. Bij de gegoede familie’s was dat na de kerkdienst; in Jaynes familie was dat nadat de kroeg (of ‘Athletic Club’, what’s in a name?!) zjin deuren dicht deed rond 13.30u. Toen ging iedereen daarna naar het huis van opa, waar Jaynes moeder dan een uitgebreid Sunday Dinner klaar had staan. Het moest natuurlijk wel een flink dinner zijn om al die pinten bier te absorberen die de mannen vanaf 12 uur al naar binnen hadden gewerkt….

Het middelpunt van zo’n lunch was altijd het gebraden vlees (the roast). Dit was een stuk rosbief, gebraden kip of voor Kerst de beroemde en beruchte kalkoen. Wanneer het kip (of kalkoen) was, was er altijd stuffing bij. Voor Nederlanders is dit een bijna niet-voor-te-stellen begrip: een opvulsel van broodkruimels, opgebakken ui en verschillende kruiden, waarbij salie het meest gebruikelijk was. Dit werd dan, oneerbiedig gezegd, in de hol van de kip of kalkoen gepropt…. Leuk klusje voor de zondag! Tijdens het aanbraden in de oven gaan alle sappen van de kip de stuffing doordrenken. Wanneer de kip klaar was en de man des huizes het vlees sneed, dan kreeg je wat stuffing bij de borstfilet. Heel smakelijk. Meestal had Jaynes moeder veel te veel stuffing gemaakt, dus er was altijd een schaaltje extra gemaakt. Voor de kinderen was de stuffing altijd veel lekkerder dan de kip, dus dat ging altijd als eerste op…..Dus, je snapt het wel, de combinatie van ui & salie samen roept voor Engelsen veel heimwee en nostalgie op. Los van al die herinneringen, is het sowieso een overbeterlijke match.

Even doorspoelen nu naar onze bak-pauze. Jayne bladerde door haar ‘brood recepten te proberen’ stapel heen en haar oog viel op een recept voor een ui & salie brood. Kat in het bakkie, dat moest uitgeprobeerd worden. Afgelopen zondag, met al die wind & regen buiten, stonden we lekker warm in onze keuken in de verrukkelijke geuren van ui & salie. In het gast brood van deze week gebruiken gebruiken we grof gesneden bosui – die groene stukjes zien er veel vrolijker uit dan gewone witte uien – plus een grote handvol gehakte saliebladeren. Dit wordt allemaal opgenomen door een sappige broodkruim van volkoren speltmeel en gebuilde tarwemeel. De meelsoorten zijn echt uit Nederland. Hierdoor ontmoet het traditionele Engeland het landelijke Nederland in ons brood deze week ;=)

Het resultaat is een brood dat nog lekkerder smaakt dan het ruikt. En het ruikt al voortreffelijk….dus….

Spelt & salie brood doorgesneden1  Spelt & salie bolletjes

€4,95 per brood (ca 600g): als busbrood of als 8 bolletjes.


* Het gluten-vrije brood: Mega-meerzaden brood
Ja hoor, daar is ie weer! De eerste vrijdag van de maand en ‘The Brick is back’. Ta-da-da-daaaaaaaa !
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ (of Brick) genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden gesneden GV  Mega-meerzaden GV

€9,75 voor 800g+ brood

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werk-week heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaagse gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. Het maakt ook fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015  Rogge zuurdesem juli15
€3,50 per brood (ca 650 gram)


Patisserie: Peer & amandel taart
Een nadeel van de winter maanden is dat het aanbod qua verse winterse vruchten niet zo geweldig is. Appels, peren en citrus vruchten zijn dan het meest voorkomende fruit. 
En toch heeft dit iets leuks: iets lekkers maken van een beperkt assortiment. Dus deze week hebben we voor onze patisserie een peer & amandel taart verzonnen.
Het taart gedeelte is een amandelbeslag met een heel klein beetje tarwemeel (bijna gluten-vrij dus…maar nog niet helemaal- helemaal…), en vleugje citroenrasp en bovenop hebben we rijpe peren. We maken deze taart in lange langwerpige vormen, en een kwart plak is genoeg voor 2 personen (zie foto: een Â¼ stuk geeft 2 portie's).
Je kunt het op kamertemperatuur eten, maar licht opgewarmd, zo uit de oven is het nog lekkerder. Het is tevens prima om zo maar op te eten bij een kopje koffie of thee, maar het kan uitstekend opgepimpt worden met slagroom, crème fraiche (onze aanrader) of een bolletje roomijs voor de koud-liefhebbende-masochisten.

Peer & amandel taart langwerpig  Peer & amandel taart1

  Peer & amandel taart3  Peer & amandel taart langwerpig2
€2,50 voor 1/4 stuk (genoeg voor 2 personen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.