Bakken voor de Buren: vrijdag 9 december 2016

Lieve BakBuren

Het is nog niet helemaal tot ons doorgedrongen….afgelopen week hebben we 99 broden gebakken!
We waren al trots op ons 76 ‘record’, maar vrijdag gingen we we er ruim overheen. Dat zette ons echt in een feestelijke stemming, en we hopen dat een vonkje daarvan op jullie overgeslagen is om een feestelijk Sinterklaasweekend te vieren.

De vroege broodophalers van afgelopen vrijdag hebben gemerkt dat er een (aardige & hippe) fotograaf aanwezig was. Jawel lieve bakburen, we zijn een paar weken geleden geinterviewd voor tijdschrift ‘Foodies’. Zij hadden ons op Facebook gezien en wilden meteen een afspraak maken om een twee-pagina artikel schrijven over Bakken voor de Buren. Afgelopen vrijdag kwam de fotograaf een uurtje langs om foto’s te maken. Het artikel komt in de januari 2017 uitgave die al vanaf 27 december in de winkel ligt. Bedankt aan iedereen die meedeed tijdens de fotoshoot!

En voordat jullie bang beginnen te worden dat we veel te groot gaan worden, laten we dat dan maar meteen uit de lucht halen. We willen absoluut niet groot worden! We willen geen winkel openen, niet meerdere dagen per week bakken of zelfs verhuizen naar een ‘echte’ bakkerij.
Het is wel leuk om anderen te stimuleren om zoiets op te starten in hun wijk, dorp of stad, maar verder uitbreiden willen we echt niet. Enne, we kunnen ook gewoon niet meer bakken. Dat ligt puur aan tijd en ovencapaciteit. Wij vinden het heerlijk zoals het is: beetje druk, veel hartelijke contact met jullie, en tijd voor een praatje en een knuffel. Het kwijtraken van onze insteek en drijfveer is echt niet de bedoeling. Zoals Sjoerd roept: ‘Het moet leuk blijven!’ En we vinden dit al zoooo leuk – en more of a good thing is in dit geval niet beter in onze ogen ;=)

Om een beetje verlichting qua te-veel-eten te krijgen tussen Sinterklaas en de Kerst, houden we ons deze week gedeist met ons assortiment. We hebben het een bijnaam gegeven van ‘een kietel & een crunch’ menu. De kietel zit in de kleine kick van de chilli flakes in het Parmezan & chilli gast brood, en de crunch zit in het patisserie gedeelte. Dit crunchy assortiment bestaat uit 2 krokante heerlijkheden: chocolade amandel biscotti EN gekruide karnemelk cakekoekjes. Onze rots-in-de-branding, het rogge zuurdesem is er ook, zoals altijd en voor altijd.

Dus zonder verdere poespas ons ‘kietel&crunch’ assortiment voor deze week:

* Het ‘gast’ brood: Parmezan & chilli brood
Jayne heeft een vriendin, Betty, die in Groningen woont, en eens in de zoveel maanden hebben ze een ‘Betty-en-Jayne-Brood-Bak-Dag’. Afgelopen zondag zijn de twee dames weer bij elkaar geweest om allerlei recepten uit te proberen. Tijdens zo’n dag gaan ze samen flink bijpraten en proberen ze allerlei nieuwe brood-en patisserie recepten uit. Dit brood is weer opnieuw verbeterd: een zacht luchtig brood met de typische smaak van parmezan en een kick van de chili voor dat overheerlijke warme gevoel. Het brood heeft een licht rode kleur die van tomaten(puree) komt voor een meer visuele warme gevoel. Wees niet bang: het is geen hete chilli klap, maar een kietel. Je proeft het zeker, maar je hoeft de brandweer daarna niet te bellen. En nee, we gebruiken geen nep parmezan, maar een stevige gerijpte; en dat proef je.

Parmezan chilli brood  Parmezan-chilli brood doorgesneden
€4,75 per busbrood of 8 broodbolletjes (ca 600 gram)

* Patisserie: Crunchy assortiment
Na veel cake-achtige patisserie gemaakt te hebben in de laatste weken dachten we dat het  tijd was voor een andere textuur deze week. We konden niet beslissen tussen twee koekjes, dus vooruit dan maar, doe dan beide. We houden ons gedeisd maar we willen jullie toch verwennen :=)

Chocolade & noten biscotti
Deze Italiaanse koekjes (cantucci) worden in Italie in Vin Santo (sterke zoete wijn) gedompeld en zijn een specaliteit uit Firenze, maar ze zijn ook heerlijk wanneer ze in (sterke) koffie gedompeld worden. Onze versie is met pure chocolade en noten (cantuccini con cioccolato e noci) en de choco is net een beetje gesmolten. Een heerlijk oppeppertje op elk tijdstip van de dag. Biscotti zijn harde krokante koekjes, die twee keer gebakken zijn – vandaar de naam bis-cotti – dus als je een (slecht) gebitje hebt, doe aub voorzichtig…..anders zou het een dure kunnen bakweek worden: €4 plus de tandarts rekening ;=)

Gekruide karnemelk cakekoekjes
Zijn deze krokante dingen nou cakejes of koekjes? We kunnen dat niet beslissen vandaar de naam cakekoekjes. En ze lijken ook een beetje op scones om nog meer verwarring op te roepen. Rijk in onverwachte vruchtjes en krokant met een kleine beetje suiker, deze zien er rustiek uit. Dat maakt ze nog meer aandoenlijk. Verrassend vanuit alle standpunten en bovendien kun je ze zowel bij een mok warme chocolademelk als een stukkie geitenkaas eten.

Biscotti2  Gekruide karnemelk cakekoekjes  Gekruide karnemelk cakekoekjes2
€4 per zakje (6 chocolade amandel biscotti & 6 gekruide karnemelk cakekoekjes).

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_11
€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.