Echte Engelse Christmas Cakes

Lieve BakBuren

Onze Traditionele Engelse Christmas Cakes zijn nu te bestellen t/n vrijdag 16 oktober 22u
Prijs: €5 per Christmas Cake – op te halen vlak voor/rond de Kerst
Elke cake is ca 7cm in doorsnede, 250-300g in gewicht (vooral van de drank….). Het zijn kleine dikke/hoge cakejes (zie foto’s), en die zien er dan ook feestelijk uit. Met al de gedroogde vruchten erin is het best wel machtig, dus iedere keer een dun plakje is voldoende.

Wil je eentje of meer bestellen, laat het dan ons weten!

Christmas Cake1  Christmas Cake3

Elk land heeft zijn eigen Kerstbrood: Nederland en Duitsland hebben de Stol(len), Italie de Panettone en Franrijk de Bûche de Noël. Engeland heeft de Christmas Cake. Over dit onderwerp zouden we veel meer dan één alinea over kunnen schrijven want er is een hele volkstraditie die erachter schuilt…..
 
Deze compacte donkere cake bestaat uit veel gedroogde vruchten (sultanas, krenten, rozijnen en geconfijte sinaasappelschil), geweekt in sherry of cognac, en dan gemengd met appel, citroen, marmelade en samen gebonden met eieren, amandelen en tarwebloem.
Dit mengsel wordt dan gebakken in de oven, net zoals een normale cake, maar daarna houdt alle vergelijking met de normale cake op….Om een Christmas Cake te maken begin je al vroeg; het liefst al in september – volgens traditie – wij waren ‘laat’ dit jaar en starten pas in oktober.
Daarna wordt de cake liefdevol verzorgd met een wekelijks slokje cognac, want net zoals vis, het moet zwemmen of nat blijven ;=)
De cake wordt op een koele plek bewaard en in Engeland bewaren talloze Engelse huisvrouwen het zelfs onder het bed. Jullie zullen opgelucht zijn om te lezen dat wij ons niet aan deze traditie hebben gehouden!
 
Christmas Cake is trouwens heel wat anders dan Christmas Pudding (Nederlanders komen hier vaak mee in de war). Christmas Pudding bevat niervet en wordt vervolgens uuuuren lang gestoomd. Het wordt geserveerd na de Kerst maaltijd, en wordt vaak in de fik gestoken (flamberen noemen sommige chef koks dat…), en vergezeld met een rum-vla (rum custard). Hoe zo zwaar? Het is niet voor niks dat na de Kerst maaltijd (en vooral tijdens de toespraak van Koningin Elizabeth) dat men onderuit zakt op de bank en in slaap valt.
In Jaynes familie waren het altijd de mannen die in slaap vielen, want de dames stonden dan al af te wassen en de kinderen maakten hun nieuwe speelgoed kapot. Dus, jullie begrijpen het al, aan Christmas Pudding beginnen wij niet ;=)

Christmas Cake overzicht3

 
Serveertips
Op z’n Engels
Christmas Cake wordt traditioneel geserveerd tijdens de kerstdagen, meestal met een glaasje sherry ernaast, en vooral als er bezoek is. Hoe meer bezoek, hoe beter…

Volgens de Engelse traditie is het zo, dat elke keer dat je een plak Christmas Cake eet als je ergens op bezoek bent, je dan verzekerd bent van een ‘happy month’. Dus na 12 bezoekjes heb je zo maar een blij jaar in het vizier. Misschien moet je daarna eventjes gaan lijnen én naar Alcoholics Anonymous gaan, want Christmas Cake is zowel machtig als vol met alcohol. En dat alleen al zonder dat glaasje sherry ernaast (maal 12)…..
 
Je kunt de Christmas Cake ook bij een kopje koffie of thee serveren, of na de (Kerst) maaltijd.
In Noord Engeland wordt het geserveerd met een plak (Wensleydale) kaas erbij, want ‘Christmas Cake without the cheese is like a kiss without the squeeze’….ah die Noord Engelsen – waar Jayne vandaan komt – zijn warmhartig en houden van omhelzen en dikke knuffels geven ;=)
 
In Engeland is het gebruikelijk om een dun plakje/puntje te eten omdat het best wel machtig is. Dus geen grote punt zoals ‘een typische Brabantse punt taart’ zowel we gewend zijn in Nederland.
 
Op z’n Nederlands
We kunnen ons zeker voorstellen dat jullie iets meer willen maken van deze feestelijke Engelse traditie-volle cake.

In dat geval zou je het kunnen serveren met een toefje slagroom, crème fraîche, of een bolletje roomijs (vanille, kaneel, sinaasappel, malaga, stracciatella enz).
 
Bewaartip/Houdbaarheid
Wikkel de Christmas Cake eerst in huishoudfolie (zoals we het hebben aangeleverd) en daarna in aluminiumfolie. Dit kan maandenlang bewaard worden op een koele plek (koelkast is niet nodig; onder het bed mag wel, of onder de trap in de opslag.). Dankzij al het hoge alcoholgehalte kun je het lang goed bewaren: de oudste Christmas Cake is van 1911…. Alcohol is niet goed voor je lever maar blijkt wel uitstekend te zijn voor het conserveren van je Christmas Cake.

 
Invriezen: Niet nodig! Je kunt het heel lang perfekt bewaren goed ingepakt en op een koele plek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.