Kerst Bakken voor de Buren: DONDERDAG 24 december 2015

Lieve BakBuren

Daar zijn we weer: De laatste bakdag van dit jaar! Wat is het weer snel gegaan. En wat hebben we veel (soorten brood en patisserie) gemaakt.
Deze email komt wat vroeger dan normaal, want in de komende dagen zullen vele mensen de tel van de dagen wel even kwijtraken….
Hieronder vind je ons Kerst assortiment dat we graag voor jullie op de dag van Kerstavond bakken, op donderdag 24 december. Denk eraan dat onze baksels ook ongewone Kerst kado’s voor familie, vrienden en collega’s kunnen zijn – een strikje er omheen en je hebt een attent uniek kado. Ja ja, 🙂 business = business!

We zijn ietsjes eerder en langer open (16:30 – 18:30u) om je bestelling te kunnen komen ophalen. En we zorgen voor extra gezelligheid met wat gluhwein om je in the mood for Christmas te krijgen.
Jaynes ouders zullen ook aanwezig zijn – die zijn tevens onze Kerst elfjes die de Christmas Cakes gaan versieren en allerlei andere bakklusjes (afwas) doen die we aan hun kunnen uitbesteden ;=)
En ze moeten natuurlijk ook hun lange bezoek een beetje terugverdienen….. Hi hi. Don’t tell them!

We ontvangen graag je bestelling vóór woensdag 23 dec 13u.
Hierna wordt onze eerstvolgende Bakdag op vrijdag 8 januari 2016; Zet maar in de agenda! Daarna gaan we misschien 2 weken dicht (slappe tijden na de feestdagen!). Daar komen we nog op terug.

Ons Kerst assortiment voor 24 december 2015 is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Walnoot & rode wijn brood
Als er iets is om je meteen in de Kerst sfeer te krijgen, dan is dit het wel.

Dit was het allereerste brood dat we maakten toen we onze bak-aktiviteiten begonnen in juni 2013. Het was meteen een knaller en het zette direct de toon voor een mooi vervolg. Dus dachten we om dit jaar af te sluiten met de broodnodige eindjaarsnostalgie

Het is een licht volkoren gist brood met een duidelijke walnoten smaak. Door het toevoegen van (veel) rode wijn ontstaat er een aantrekkelijke diepe bijna paarse kleur. Maar wees niet bang, het smaakt niet naar wijn. De alcoholistische beleving hebben we in onze Christmas Cakes gestoken.
Het is heerlijk om op te eten zoals het is, maar als je het combineert met kaas (alle soorten mogelijk) dan heb je in één klap een kaas-plank-gang. Daardoor is het heel geschikt voor de Eerste of Tweede Kerstdag als afsluiter. Of voor op 31 december, want het kan ook prima ingevroren worden.

Walnoot rode wijn brood2  Walnoot rode wijnbrood
€5,95 per brood (ca 600g): geef aan of je het wilt bestellen als busbrood, langwerpige vrij-vorm of als 8 bolletjes.

* Het gluten-vrije-Kerstbrood: Zongedroogde tomaten & olijven brood
Met zulke mild weer kunnen we het gaan schudden voor een witte Kerst. De temperaturen zijn meer in overeenstemming met de Middellandse Zee gebieden, dus dit gluten-vrije zongedroogde tomaten & oliven brood past daar helemaal bij. Het is ook een van de meest populaire gluten-vrije broden die we dit jaar al bakten en dat vinden we aanleiding genoeg om het nogmaals voor jullie te bakken voor de Feestdagen.


Dit brood wordt gemaakt op basis van gemalen lijnzaad en daarna ‘vullen’ we het met zongedroogde tomaten, zwarte olijven en een wat oregaan voor juist dat extra vleugje smaak van de Middellandse Zee. Dit brood kan je goed bewaren in de koelkast, en het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….

We bakken het in een lange bakvorm van 24cm. Dit is dezelfde maat die we gebruiken voor ons mega-meerzaden (het baksteen/The Brick) brood. Het is niet zo zwaar als The Brick (circa 600g ipv de dikke 800g+).

  GV tom-olijven doorgesneden3  GV tom & olijven brood heel2
€7,95 per brood (ca 600g)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Met al het overvloedige eten met de Kerst is het soms een verademing om iets ‘normaals’ te hebben. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. Het maakt ook fantastische toast.

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nieuw2
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Tarte au chocolat
Wat is dit een feestelijke traktatie: prachtig in z’n eenvoud en versierd met goud.

Onze tarte au chocolat bestaat uit een krokante zoete deeg bodem, die eerst apart wordt gebakken in de oven (blind baking wordt het genoemd in het Engels). Daarna wordt de gebakken deegvorm gevuld met een ganache van pure (70%) chocolade. Enne, er zit trouwens weinig suiker in dit dessert. Dat is bijna niet te geloven gezien het feit dat het als zo’n chique verwennerij voelt, maar het is echt waar, En om het helemaal af te toppen hebben we er goudpoeder bovenop gedaan.
Soms, wanneer we dit soort baksels verzinnen, kunnen we bijna wegdromen dat onze baksels in de etalage van een Franse patisserie winkel zouden moeten liggen.

Tarte au chocolat plakje met goud  Tarte au chocolat blokjes

Een plak is genoeg voor 1 persoon, of het maakt 2 kleinere portie’s, om netjes op te eten met een gebaksvorkje. Pink omhoog!
Je kunt elke plak ook in 3 of 4 blokjes snijden (zie foto) zodat het bij de koffie of thee kan geserveerd worden. Dan hoef je alleen maar je vingers te gebruiken…. Alweer die pink omhoog!
€3,50 voor 2 goede plakjes (genoeg voor 2-4 personen)

* Kerst koekjes: Kerstboom shortbread
Jullie enthousiaste terugkoppelingen van afgelopen vrijdag waren genoeg om ons te overtuigen om deze koekjes toch toe te voegen aan ons Kerst aanbod.  Tussen de ‘yum’ en de ‘ahhhh’ door werd er afgerekend met de bestellingen. Mocht je een last minute kleinigheid willen meenemen deze Kerst dan look no further.

Shortbread is van oorsprong Schots, maar ondertussen is het alombekend, en in Nederland noemen we het soms zandkoek. Het recept is heel eenvoudig met weinig ingredienten (boter, suiker, bloem en soms – zoals in deze koekjes – met volkoren rijstemeel) en toch vinden veel mensen het zeer moeilijk om te maken. Deze boterige kruimelige koekjes zijn verrukkelijk voor bij de koffie of thee, maar je kunt ze ook serveren naast een bolletje roomijs of een fruit salade: iets fris als contrast voor het zware Kerst diner. En ze hebben ook nog magische kwaliteiten….ze verdampen/verdwijnen letterlijk voor je ogen…

Shortbread Kerst2  Shortbread Kerst4

Om in de Kerst sfeer te blijven hebben we ze in de vorm van kerstboompjes gemaakt. We wilden ook shortbread engeltjes maken maar de armpjes braken steeds af wanneer je ze in een zakje deed…:=( 
Dat is niet zo handig, en wel armoedig (ha ha) dus we houden het bij de kerstboompjes. We zullen de helft besprinkelen met poeder suiker zodat je tenminste enigzins nog een witte kerst hebt….
€3,50 voor een zakje van 10

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.