Bakken voor de Buren: vrijdag 19 augustus 2016

Lieve BakBuren

Wat zijn wij blij dat velen van jullie terug zijn! Welkom terug in 020 en omgeving.
Nu kunnen wij weer gaan bakken :=)
We willen nog niet uit het vakantiegevoel treden omdat de dagen echt nog wel warm en lang zijn, dus vandaar dat we questa settimana een vleugje Italia naar de Buiksloter Panificio & Pasticceria brengen.
Gelukkig is het Nederlands veel bondiger qua taal, anders zou zo’n lange naam nooit op ons uithangbord passen…

We hebben typische italiaanse lekkernijen in petto voor het komende weekend: een focaccia met groene olijven, en een tarte met ricotta. Het is ook de derde-vrijdag-van-de-maand en dat betekent een gluten-vrij brood. Omdat wij niet de 1e vrijdag van deze maand hebben gebakken, hebben we besloten om onze mega-meerzaden Brick deze week weer te maken. We horen de Brick fans al juichen vanuit onze achtertuin.

Mamma mia, cari vicini, ons la vita è bella assortiment van deze week is dus geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Focaccia con olive verdi
Focaccia!
Het klinkt als een vloekwoord vooral als je het enthousiast hardop (en op z’n Italiaans) uitspreekt.
Na een hap van ons gast brood van deze week ga jij ook vanzelf italiaans vloeken: ‘Focaccia! Wat is dit verrukkelijk!’
Dit geliefde brood heeft bijna geen voorstelronde nodig. Zijn rijke olijfolie smaak, taaie textuur en krokante zouterige korst is een combinatie dat zijn jarenlang populariteit helemaal verklaart. Meestal houden we van purisme, maar omdat wij wilden uitpakken voor  de ‘eerste week terug aan de bakslag’, hebben we groene olijven toegevoegd en Italiaanse kruiden (rozemarijn, oregaan en tijm).
Dit is een brooddeeg dat uuuuuren lang nodig heeft om de rijzen – rustig en op z’n tijd – en vlak voordat het in de oven gaat drukken we onze vingers er in om de kenmerkende kuiltjes te maken. Met wat voorstellingsvermogen – en een Peroni of twee op (bier dus!) – zou je kunnen denken aan de golvende zee van een Italiaanse kustplaats. We sprenkelen er wat grof zeezout overheen en toppen alles af met een goede plens olijfolie.

We leveren dit brood deze week af in zijn 600+g als een (ongeveer) 20x30cm plak. Deze kun je het in lange strips of blokken snijden en zo opeten. Je kunt ze dompelen in nog meer olijfolie, pesto, tapenade, hummus of een andere dip.  Opgewarmd heb je het vers-uit-de-oven gevoel. En we hebben ontdekt dat als je een plak door midden snijdt en belegt dan heb je een soort broodje Italiano (zie foto van Jaynes lunch). Je kunt stukjes ook toasten en dan worden ze nog krokanter. Genoeg ideeen? Bravo cosi!

Focaccia met olijven4  Focaccia met olijven2

Focaccia met olijven3  Focaccia sandwich
€3,75 per plak 20x30cm (ca 600+gram)

*  Voor onze gluten-vrijers – het Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). En er is een bijkomend voordeel….je gaat er ook nog lekker goed van af…. ;=)

Mega-meerzaden GV1  Mega-meerzaden GV4
€9,75 voor ca 900g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
We wijken even van het Italiaanse pad af….de Amerikanen claimen vaak dat zij – vooral in San Francisco – de uitvinders zijn van zuurdesem brood. Ondanks dat de zuurdesem bacteria Lactobacillus sanfranciscensis heten (naar San Francisco – echt waar!) wordt deze bacteria over de hele wereld gevonden. Maar volgens de Encyclopedia of Food Microbiology is het oudste zuurdesem brood opgegraven in Zwitzerland in zo ongeveer 3700 VC…of het nog te eten was staat er niet bij vermeld ;=)

Waar dan ook de oorsprong is, dit is ons dagelijkse brood. Terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! We gebruiken EKO Nederlandse tarwemeel en de karakteristieke karakter van dit brood komt van een beetje roggemeel. Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Rogge zuurdesem juni2016_5
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Torta alla ricotta con albicocche (ricotta tarte met abrikozen)
Een licht zomers dessert dat bestaat uit een mengsel van zachte ricotta kaas, amandelmeel en frisse citroenrasp-en-sap. Bovenop de zomerse abrikozen – die we vrijdag nog vers hopen te krijgen, anders wordt het ander zomers fruit – maken het echt af.
Maar dat is niet alles: je krijgt twee desserts voor de prijs van een 🙂 Duo dolci per il prezzo d’uno. Che bello!
Wanneer je deze patisserie op de dag van het bakken (komende vrijdag) vers eet, is het een luchtige cake. Maar wanneer je het in de koelkast zet en de volgende dag aansnijdt…..ta daaaa….dan heb je een totaal ander dessert. Dan transformeert de cake zich naar een ‘kleffere’ cheesecake-achtige samenstelling.
We bieden dit aan als 4 repen: zodat je genoeg hebt om het over een paar dagen te eten, waar dan ook. Enne….het blijft tenminste 4 dagen goed in de koelkast. Good luck with that ;=)

Ricotta abrikozen taart2  Ricotta abrikozen taart1
€4,75 voor 4 goede repen (1 is genoeg voor 1 persoon als dessert of voor bij de koffie/thee)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.