Bakken voor de Buren: vrijdag 26 augustus 2016

Lieve BakBuren

Welkom terug allemaal!
Iedereen is nu min of meer terug van de zomervakantie en de Amsterdamse scholen gaan volgende week weer beginnen.
De laatste weken hebben we ons aanbod aangepast op verschillende populaire vakantie bestemmingen, maar deze week houden we het lekker dicht bij huis. Nederland.
Wanneer je thuiskomt na weg te zijn geweest, dan wil je liever iets simpels, bekends en Nederlands. Een goed bakkie koffie, een kop Pickwick thee en een sappige bruine boterham met een plak Hollandse kaas. Zoiets dus. Herkenbaar?
Dus we hebben – als primeur in de bakkerij – het Breek bruinbrood (met een twist….je kent ons), en de geliefde bramen Breek cakes voor de patisserie.

Ons heerlijke Hollandse assortiment van deze week is dus geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Breek bruinbrood
Toen we onze bakkerij 3 jaar geleden begonnen was Sjoerd bezig om mensen letterlijk van de straat binnen te halen. Een aantal van jullie zijn van het Vikingpad geplukt met ‘Lust U brood?’. (Bedankt dat jullie nog steeds komen !).
Een wandelende dame – die is nooit bakbuur geworden – vroeg in plat Amsterdams, ‘Heb je bruin brood?’ (voeg zelf het accent maar toe). En zo’n brood hadden we dan juist niet. Wel verschillende luxere broden waarvoor we nu bekend zijn, maar een simpel bruinbrood hadden we niet. Af en toe hebben we een witte boerinnebrood of een volkoren speltbrood gehad, maar tot nu toe geen eenvoudig doch voedzaam volkoren ‘bruin’ brood in ons assortiment.
Maar deze week…dames en heren van de bakburen, een primeur. Het Breek bruinbrood!

Enne…jullie kennen ons…we moeten er toch weer een eigen draai aan geven…. Jayne vond een uitsluitend 100% volkoren tarwemeel brood te veel lijken op een baksteen, en het werd te snel droog en uitgehard. Door het toevoegen van een handvol havervlokken kon ze dit omtoveren tot een sappig brood. En het is een aantal dagen goed houdbaar zonder dat het vanzelf een instrument van geweld wordt…Kortom: een brood voor al Uw Nederlandse behoeftes: kaas, ham, hagelslag, Nutella, sjem en pindakaas.
Welkom thuis, vakantiegangers.

 Breek bruin brood1  Breek bruin brood3
€3,75 per busbrood (ca 600+gram): alleen als busbrood te verkrijgen deze week

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood. Terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! We gebruiken EKO Nederlandse tarwemeel en de karakteristieke karakter van dit brood komt van een beetje roggemeel. Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van Sjoerd).

Rogge zuurdesem juni2016_9
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Bramen Breek cakes
De bramen op de Breek zijn weer volop aanwezig. Af en toe zien we een buurvrouw voorbij schuiven met een bakje vers geplukte bramen… Hi hi…
Heerlijk om thuis te komen met diep bloederige rood-paarse vingers alsof je net een auditie voor CSI doet. Zoveel sappige bramen op je stoep smeken om gebruikt te worden… In 2014 hebben we een 25 jaar oud klassiek recept van stal gehaald en de Bramen Breek Cake tot leven geroepen. Die bleken zo geliefd te zijn dat we ze afgelopen jaar weer in het assortiment hebben gehad, en dit jaar dus nogmaals. Dus dit jaar stoffen we dit nu 27 jaar oude recept maar weer eens af en we gaan ze weer maken voor jullie.

Deze cakejes zijn een kruising tussen een sponge-cake en een krokant koekje. Het beslag gebruikt amandelmeel plus de usual suspects van bloem, boter, suiker en eieren. We gebruiken ronde mini-vormpjes om individuele eenpersoonscakejes te maken en stoppen er een aantal bramen in voordat ze de oven ingaan. Ze zijn groot genoeg voor twee- maar ook klein genoeg voor een….Wat wordt het? Een cakeje delen of ieder voor zich? Snel beslissen zodat je later niet hoeft te vechten om de cakejes. Elke Breek cake is 6cm in doorsnede en ca 4cm hoog. Meer vragen? Kijk naar de foto’s….en zorg dat je een slabbertje (of theedoek) bij de hand hebt zodat je niet langs je kin kwijlt ;=)

Bramen Breek cake doorgesneden2  Bramen Breek Cakes close-up
€1,75 voor 2 cakejes (ieder cake is ca 6cm doorsnede)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.