Bakken voor de Buren: vrijdag 29 juli 2016

Lieve BakBuren

In onze poging om ‘de smaak van verschillende vakantielanden’ naar jullie thuisblijvers toe te brengen komen deze week naar de Breek…..de Verenigde Staten.
We hebben een assortiment dat zeker Amerikaans is, maar dat afwijkt van wat je misschien zou verwachten. Dus geen brownies, muffins, veel suiker en veel vet. Benieuwd? Lees dan ietsjes verder….
 
Ons All American aanbod van deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Texaans tarwe-mais brood
Allround, all American en geschikt voor zowel zoet als hartig. Dit is een compact gistbrood dat overal inzetbaar is, zachtgeel in kleur (dankzij het maismeel) met een krokante korst. Met ons huidige zomerse weer kan je dit brood American style gaan eten: met pindakaas en jam, met pastrami (pekelvlees), en/of bij de barbecue in de tuin. Bij dit laatste hoort er het liefst een zwembad bij…. – ook als het alleen maar die opblaasbare van de kinderen is…
Misschien wil je liever in de voetsporen van Elvis treden en plakjes als een banaan-pindakaas tosti verwerken want dit tarwe-maisbrood leent zich uitstekend voor verrukkelijke toast. Wat een culinaire rijkdom kan je uitproberen in de komende dagen ;=)
Mocht je in de stemming willen blijven van het gebied waar dit brood oorspronkelijk vandaan komt – Texas – dan denk aan olie. Nee, niet de zwarte olie die daar uit de grond stroomt maar denk nu maar aan olijfolie waar dit brood heerlijk in te dompelen is.
Taxaans maisbrood doorgesneden  Texaans maisbrood
Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen.
€4 per busbrood (ca 600 gram)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
De Amerikanen claimen vaak dat zij – vooral in San Francisco – de uitvinders zijn van zuurdesem brood. Ondanks dat de zuurdesem bacteria Lactobacillus sanfranciscensis heten (naar San Francisco – echt waar!) wordt deze bacteria over de hele wereld gevonden. Maar volgens de Encyclopedia of Food Microbiology is het oudste zuurdesem brood opgegraven in Zwitzerland in zo ongeveer 3700 VC…of het nog te eten was staat er niet bij vermeld ;=)

Waar dan ook de oorsprong is, dit is ons dagelijkse brood. Terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! We gebruiken EKO Nederlandse tarwemeel en de karakteristieke karakter van dit brood komt van een beetje roggemeel. Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Rogge zuurdesem juni2016_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Pruimen torte
Pruimen cake blijft voor ons heel dierbaar.
Toen we in juli 2001 op de Breek kwamen wonen, hadden we bijna meteen oogst van onze pruimenboom in de tuin. Een van de eerste dingen die we bakten was een pruimen cake. Met pruimen uit onze eerste eigen tuin waren wij helemaal te pruimen. Ha ha!
Fast forward… 15 jaar later hebben we weer eens een goede oogst van ruim 6 kilo pruimen. De laatste twee jaar was het pijnlijk om te zien dat wespen alles opvraten en we konden er niks aan doen. Snik snik… Dit jaar hebben we geen wespen gezien en dus hebben we weer pruimen. Joepie.
Afgelopen weekend toen de pruimen zelf van de boom afvielen, begonnen wij allerlei recepten op te zoeken: een salade van pruimen met feta, waterkers & amandelen, een zondags verwen-ontbijt van opgebakken pruimen met cognac en kardamom, en een Amerikaanse pruimen torte. Dit recept heeft Jayne opgespoord als een van Amerikas meest geliefde cakes. Het verscheen jaren lang elke september in de New York Times. We hadden er nooit van gehoord (die cake dus) , maar iets met zo’n geschiedenis smeekte om gebakken te worden….En wat was het de moeite waard! De smaak is boterig en licht met een krokante delicate korst. De pruimen in de cake lijken op het punt om open te barsten van hun sappige rijpheid. De sappen beginnen om in het diep gele beslag te komen zodat de kleuren op een zomerse zonsondergang lijken – paars, diep rood en oranje. Het is een feest voor het oog en ook voor je smaakpapillen. En heel on-Amerikaans…deze cake is ook niet zo zoet. Wij zijn uitermate tevreden met het resultaat, en zelfs zodanig dat deze cake eigenlijk de oorspronkelijke van 2001 verslaat qua smaak. Tjakka!

Pruimen torte1 Pruimen torte2
Amerikanen staan bekend om alles in grote maten te doen, en wij blijven een beetje in die sfeer met deze pruimen torte. We gebruiken onze allergrootste cakevormen van 26cm doorsnede zodat er een flinke punt cake is.
Made for sharing…..of niet!
€3 per grote 1/4 punt cake (hele tart doorsnede is 26cm)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.