Bakken voor de Buren: vrijdag 19 februari 2016

Lieve BakBuren

Soms krijgt een idee voor een bak-assortiment een andere wending….en dat is het geval deze week. Ineens ontstaat er zomaar een gezonder-dan-we-van-plan-waren menu.
De ‘boosdoener’ ligt bij de patisserie van deze week. De proefmonsters – suikervrij en glutenvrij cakejes- werden afgelopen vrijdag zo enthousiast ontvangen dat we ze meteen aan het assortiment van deze bakweek hebben toegevoegd.
En daardoor krijgt het aanbod van deze week opeens een zeer gezonde wending. En om dit nog even door te zetten, is het de derde vrijdag van de maand en dat betekent ook nog eens een gloednieuw gluten-vrij brood.
Tjonge tjonge, tjonge wat een gezonde verwennerij ;=) Dubbel zoveel bestellen en eten dan maar ;=)

Ons onverwacht gezonde assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Haver rozijnen brood (met rode wijn, hik hik)
Soms willen we onze glutenvrijers echt in de watten leggen, en deze week is zo’n week. Een gloednieuw glutenvrij brood en ook nog een glutenvrij baksel.
In december lanceerden we het glutenvrije haver honing brood waarop we nog steeds beretrots zijn. Het is een glutenvrij brood dat als een normaal ‘gluten-vol’ volkoren brood smaakt. Een gistbrood gemaakt met havermeel, een drizzle honing, lijnzaden en chiazaden (deze om de struktuur van normaal brood na te bootsen). Met de aanwezigheid van gist – zoals in echt brood – rijst het deeg ook nog een beetje. Perfekt. Omdat we hier zo gek op zijn, geven we het tegenwoordig aan onze diner- en brunch-gasten zonder zelfs te melden dat het glutenvrij is….gewoon opdienen alsof het gluten-vol brood is…Merkt iemand iets? Nee! Alleen van ‘mmmm, wat een heeerlijk brood’.

Afgelopen week had Jayne weer een experimenteerbui en ze begon zich af te vragen of we dit haver honing brood konden omtoveren naar een andere smaak. Dit haver rozijnen brood is het resultaat.
In het teststadium ontdekten we dat de rozijnen geweekt moesten worden, anders werd het brood te droog en viel het te snel uit elkaar. De meest voor de hand liggende oplossing is dan om de rozijnen in sinaasappelsap te weken. Maar dat werd al weer gauw te zoet…en we wilden een glutenvrij brood dat meer flexibel was. Dus wat doe je dan? Je weekt je rozijnen in rode wijn….hik hik hi hi.
En dat werkt fantastisch!
De rode wijn is zeker niet sterk aanwezig, maar geeft net een voldoende hartige ondertoon waardoor je dit brood nu gerust kunt eten met jonge & oude kaas, geitenkaas, roerei, pâtés en je zoete beleg zoals jam, pindkaas en Nutella. En als toast is het onweerstaanbaar. Met boter, uiteraard. Veel boter…

GV Haver rozijnen brood1  GV Haver rozijnen brood3

€5,50 per busbrood (ca 600 gram)

* Het ‘gast’ brood: Walnoot brood
Dit is een licht volkoren brood van gebuild tarwemeel, waarin veel stukjes walnoten zijn verwerkt. Een walnotenbrood dat echt naar walnoten smaakt, en dat vind je niet meer zo gauw tegenwoordig.
Dit is onvoorstelbaar smakelijk met allerlei kaassoorten (blauwe kaas is echt een aanrader) als beleg. Het gaat prima met vleeswaren, vis (gerookte zalm, yam yam) en eieren, maar ook met jam, stroop, en gewoon gezouten roomboter. En als toast….knettergek. Kortom: een brood dat overal inzetbaar is.

Walnoot brood heel  Walnoot brood doorgesneden
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem nieuw2  Rogge zuurdesem aug2015

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Chocolade-bieten cakejes
Soms kan een recept lukken op een heel andere manier dan je had gedacht….
Afgelopen vrijdag had Jayne tijd en zin om een intrigerend recept voor ‘red velvet’ cakejes uit te proberen, die ook glutenvrij waren dankzij het volkoren rijstemeel. Het idee dat een mengsel van rode bieten en cacaopoeder een cake zou kunnen produceren met een rode kruimel klonk erg aantrekkelijk. We hebben vakker red velvet recepten gezien, maar die zitten altijd vol met allerlei enge chemische toevoegingen om de rode kleur te krijgen. Dus deze cake waarin alleen natuurlijke ingredienten zitten klonk erg interessant. Blijkbaar houdt de karnemelk en azijn in het beslag de rode kleur van de bieten goed vast. Ze helpen ook de bruine cacao te bleken (oxideren) zodat dat het mengsel een rode gloed krijgt. Alchemie in een cake. Magisch. Op onze buiken geschreven dus!

Tja…maar…. dan heb je Jayne weer die altijd aan recepten moet klooien. ‘Als ik nou al die witte suiker vervang door kokosbloesemsuiker – en dan zelfs minder daarvan – dan heb ik niet alleen een glutenvrije cake maar ook een suikervrije?’ Dat klonk wel logisch…..
Dus aan het bakken geslagen. Maar…..toen de heerlijkheden uit de oven kwamen waren ze….ehm, heerlijk chocoladebruin van kleur! Van buiten en van binnen. Geen rode kleur te bekennen :=(
Jayne besefte meteen wat er gebeurt was. De vervangende kokosbloesemsuiker is licht bruin, en dus als er uberhaupt al een rode gloed was dan zou dat overschaduwd worden door de bruine kleur van de kokosbloesem. Oeps. Foutje. Meestal gaan mislukte baksels meteen het ronde archief (dwz vuilnisbak) in, maar we proeften er eentje en het smaakte heerlijk. We hadden geen andere probeersels voor de klanten afgelopen vrijdagmiddag dus what the hell, laten we onze bakburen gewoon alles lekker laten opeten….. En zo hebben de klanten van afgelopen week een heerlijk ‘min of meer mislukt’ cakeje geproefd….toppie toch?! We hadden niet kunnen voorspellen dat jullie zo gek op deze cakejes zouden zijn! Ze werden met veel enthousiasme ontvangen en niemand vond het erg dat ze niet echt goed rood waren geworden….Dus bij deze: de brown velvet chocolade-bieten cakejes.

Chocolade biet cakejes3  Chocolade biet cakejes1

€2,50 voor 6 cakejes (glutenvrij en suikervrij)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.