Bakken voor de Buren: vrijdag 2 oktober

Lieve BakBuren

Hebben jullie de volle maan, supermaan en maansverduistering zondagnacht nog gezien? Wel indrukwekkend hoor. wij moesten er ‘toevallig’ toch net uit, dus we gingen meteen kijken 🙂
Voor wie ‘em gemist heeft – filmpje! Click op http://tinyurl.com/o3j4ozd

In Engeland wordt de volle maan rond de herfst zonnewende op 21 september de Harvest Moon genoemd. Door heel Engeland heen wordt op de zondag die het dichtst bij die harvest moon is, oogstfeesten of harvest festivals gehouden. Er wordt dan gevierd dat dan alle oogsten (hopelijk) veilig binnen zijn. In veel gemeenschappen, en vooral in die heerlijke plattenlands dorpjes, is er vaak een kerkdienst waar alle voorbeelden van de oogst tentoongesteld worden. Een kleurrijke overvloed van groenten, fruit, jams, baksels en brood, met veel gezang, muziek en een feestelijke sfeer. Toen Jayne nog op school zat (heeeeel lang geleden dus) moesten alle schoolkinderen iets meenemen voor dit harvest festival. Vaak was het een blik fruit in siroop of een pond aardappelen, maar soms waren er ook cakes, brood en koekjes. Alles werd daarna verdeeld over pakketten die later naar arme families en oudere mensen in het dorp gebracht werden. Er was altijd een gevoel van dankbaarheid voor wat de oogst ons had gebracht (ook al kwam het vaak gewoon uit de lokale winkel) maar ook dankbaarheid voor alles om je heen. Het was even een soort pauze moment in de opstap naar de herfst en winter. 

In zo’n sfeer belanden wij deze week! Er is bijna een heel kwartaal (=seizoen) voorbij gegaan met de post-lekkage perikelen hier in huis. En wij zijn zeer dankbaar dat het bijna afgerond is :=) We hebben nu uiteindelijk een fantastische mooie houten vloer (hallelujah!) liggen op onze eerste verdieping. De prachtige kleur deed Jayne aan de herfst denken , en samen met die bloedrode herfstmaan kwam zij via wat   hersen(brood)kronkels bij de ouderwetse harvest festivals terecht. Tja…
Dus afgelopen zondag stonden we allerlei experimentjes uit te proberen voor de komende weken. En zo is het gekomen….deze week een Herfst oogstbrood als gast brood en een verwarmende chai swirl cake voor onze patisserie. En door een gremlin in de verzonden email naar onze BakBuren vanochtend was er ook een foto van chocolade kogels erin gekomen. We nemen dit aan als een ‘teken’ dat de cyber goden & gremlins ook willen dat wij die deze  vrijdag maken, dus die maken we als extraatje :=) 

Het is ook weer de eerste vrijdag van de maand en dat betekent dat het Mega-meerzaden gluten-vrije brood (‘The Brick’) er weer is voor al zijn fans. Jubel, jubel! Er wonen een hoop blije darmen op de Breek deze week ;=)

**** Er zijn weel een paar nieuwe BakBuren bijgekomen. Welkom allemaal! Nog even ter herinnering voor iedereen – je krijgt altijd een bevestiging van je bestelling. 
De laatste tijd zijn er een paar ‘cyber-space-hick-ups’ geweest en enkele bestellingen zijn niet aangekomen. Dus als je op de donderdag nog geen bevestigings-email hebt ontvangen, laat het dan even weten! ****

Ons herfst oogst assortiment deze week is geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Herfst oogst brood
Vol spikkels oranje en groen, het is alsof in dit brood de herfst naar binnen is gekropen! Dit is een licht gistbrood, gemaakt met ons lievelings EKO gebuilde tarwemeel, aangevuld met najaarssmaken: wortel (de oranje spikkels), aardse pastinaak en verse rozemarijn (de groene spikkels). Het is een groot brood geworden (700g, ipv de gebruikelijke 600g) maar in het stramien van overvloed en dankbaarheid houden we het zo! 

We beginnen dit brood de avond van tevoren al te maken met de ‘halve spons methode’. Dat betekent dat we het gebuilde tarwemeel mengen met water en een beetje gist, en we laten het dan de hele nacht feesten in de mengkom. Het mengsel bubbelt, schuimt omhoog en zakt weer in, net zoals een heksenketel. De volgende dag worden de najaarsgroenten en kruiden toegevoegd met nog meer tarwemeel en een snufje zout. Deze halve spons methode is een broodbakkers truc vanuit de oudheid om meer smaak in een brood te krijgen. Dit was vroegâh de manier om dit doel te bereieken, voor de opkomst van de broodtoevoegers in de twintigste eeuw…of zelfs van auto’s, zo oud is nou ;=) 
Desondanks werkt het als een zonnetje. Talking of which, deze laatste blijkt ook in de komende dagen flink weer aanwezig te zijn. Dankbaarheid ten top!

Herfst oogstbrood2  Herfst oogstbrood doorgesneden1
€4,50 per busbrood/bolletjes (ca 700 gram) 


*  
Voor onzegluten-vrijers – het Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Of ondertussen andere BakBuren die het gewoon erg lekker vinden. Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). En er is een bijkomend voordeel….je gaat er ook nog lekker goed van af…. ;=)

Mega-meerzaden gesneden GV  Mega-meerzaden GV
€9,75 voor 1 heelbrood van 850+g


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015
€3,50 per brood 


* Patisserie: Chai swirl cake
Liefhebbers van Starbucks zijn bekend met chai lattes: een mengsel van aromatische kruiden als basis voor thee. Wij hebben dit geurige mengsel genomen en hebben het vertaald naar een cake. Vaak wordt het gemarmerde effect (of swirl) in een cake gemaakt met een chocolade beslag. Wij hadden het idee om de chocolade te vervangen door de chai kruiden: kaneel, kardamom, gember, venkel en zwarte peper. Heerlijk verwarmend en koesterend. We bakken dit in een langwerpige cakevorm van 24cm, en van een halve cake kun je circa 10 plakjes snijden. Dat is lekker veel….en het blijft een aantal dagen goed sappig om het plezier te kunnen verlengen ;=)

Chai swirl cake3  Chai swirl cake5
€4 per halve cake (circa 10 plakjes) 

 

* Patisserie: Chocolade kogels
Deze kogels zijn niet bedoeld als kanonnenvoer maar als traktatievoer :=)

Eerst maken we een cake en daarna verkruimelen we de cake en mengen het dan met cacao, sinaasappelsap en jam om een heel ander soort deeg te maken. Van dit mengsel rollen we balletjes die vervolgens door kokos gehaald worden. Anders dan kanonskogels zijn deze niet loodzwaar. Heerlijk deze chocolade cake golfballen waarmee een hole in one makkelijk is…..want je stopt ze zo in je mond. Hi,hi…

Choc kogels1  Choc kogels2
€2,50 voor een zakje van 6 kogels (elke kogel is circa 25g)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.