Bakken voor de Buren: vrijdag 9 oktober 2015

 

Lieve BakBuren

We hebben deze week een SPELT thema in de bakkerij!

In de bak-experimenten van de laatste tijd beseften we opeens dat we veel recepten uitgeprobeerd hadden die op basis van spelt gemaakt waren. Het is alweer een tijd geleden dat we een echt spelt brood in ons assortiment hebben opgenomen (20 maart, het spelt-dadel brood). En dat is echt veel te lang geleden!

We blijven recepten testen en aanpassen en dus heeft ons basis spelt brood ook een oppimpbeurt gehad. Het resultaat is het spelt busbrood 2.0: een volledig spelt brood en uitstekend voor echte boterhammen. Ondanks dat wij veel brood bakken, zijn wij zelf niet zulke grote broodeters. Af en toe een plakje van ons eigen brood is prima en dan zijn wij ook weer blij. Maar met dit brood….Sjoerd heeft de helft bijna ingeademd voordat Jayne een tweede plak kon snijden bij de lunch. Dus dan is het top! Toch?

Voor de patisserie hebben we een sinaasappel spelt cake, getest en goedgekeurd door veel bouwvakkers die bij ons op de eerste verdieping actief waren ….Wie had dat voorspelt ? (ha, ha)

Ons spelt assortiment van deze week is geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Spelt busbrood 2.0 
Dat spelt een oude graansoort is, is jullie ondertussen vast wel bekend. Sommige mensen vinden dat het makkelijker te verteren is dan tarwe , anderen vinden dat het lekkerder smaakt en anderen houden van het feit dat het minder gekruist/gemanipuleerd is dan tarwe en dus genetisch dichterbij de oudere granen staat.

Er zijn veel redenen om van spelt te houden, en op dit moment is het ook nog hip en trendy. Of je darmen de mode volgen of niet maakt ons niet uit. 
Trouwens, spelt is niet gluten-vrij zoals veel mensen denken. Het bevat een ander soort gluten dan tarwe (die meer oplosbaar zijn) waardoor mensen die niet zo goed tegen tarwe kunnen, wel spelt kunnen eten.

Wij gebruiken 100% biologisch speltmeel van Nederlandse bodem dat niet gemengd wordt met andere meelsoorten. Dit is een sappig, eerlijk en voedzaam brood. Het is heerlijk zoals het is, maar het is het perfecte gezelschap voor zowel hartig als zoet beleg. Een bijzonder brood voor aan je weekend ontbijttafel en voor in je broodtrommel.

Spelt brood is bekend door bakkers als een brood dat snel verkruimelt. Deze 2.0 versie doet dat niet…het blijft een aantal dagen lang goed te snijden voor je boterhammen.

Spelt 2.0_3  Spelt 2.0 doorgesneden1
Deze week alleen verkrijgbaar als busbrood
€4
 per busbrood (ca 650 gram) 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem okt2015
€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Sinaasappel spelt cake
In al de lekkage- en vloer perikelen van de laatste weken heeft het bakken ons echt op de been gehouden. Deze cake heeft Jayne gemaakt en getest op alle werklui die over een periode van een paar dagen in huis aan het werk waren. Succes! Het leuke van al die bouwvakkers in huis is dat ze altijd eerlijk waren in hun oordeel van dingen: ‘ik lust geen citroen’, ‘ik vind koffie vies’ en zelfs ‘ik eet geen zoet’ (maar wel 3 scheppen suiker in de koffie doen….). Met deze cake hebben we wat nieuwe vrienden gemaakt en het was leuk om proefpakketjes aan verschillende aannemers mee naar hun werk of zelfs thuis mee te kunnen geven. Blijkbaar werd dat zo’n succes, want toen de (goede/nieuwe 2.0) vloer werd geleverd, hoorden we van de mannen die het kwamen bezorgen, ‘Ahhhh jullie zijn die bakkers van die sinaasappel cake!’. Gezien dat dit zo in de smaak van al die stoere mannen viel, willen we jullie als BuiksloterBakery klanten dit dan ook zeker niet onthouden. Dus bij deze…..een sappige, vol citrus, zingy en boterachtige cake. Het blijft dagen lang vers, dus mocht je extra vrienden willen winnen, pak dan nu je kans.

Spelt sinaasappel cake1  Spelt sinaasappel cake3 

€3,75 per blok cake (10x10cm)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.