Bakken voor de Buren: vrijdag 27 mei 2016

Lieve BakBuren

Waar is de zomer gebleven?
Op de grote weerman daarboven kunnen we weinig invloed uitoefenen, maar we kunnen wèl zorgen dat er deze vrijdag een zomers gevoel in ons assortiment komt :=)
Vandaar dat we ons zongedroogde ‘triple tomaten’ tomaten brood weer eens gaan bakken. Dit is een van onze meest populaire broden (ons cheddarkaasbrood wint het echter nog steeds….).
En als tegenhangende ondersteuning daarvan hebben we een traditionele Engelse Bakewell slice als patisserie. Vol zomerse vruchtenjam. We blijven duimen…

Enne…wij hebben een prachtige mijlpaal bereikt!
29 mei (zondag) zijn wij exact 3 jaar met de bakkerij bezig. In het begin met 2 buren (Tineke V & Femke R) en maximaal 5 broden per keer (poe poe) zijn we de testperiode ingegaan. Het is nu ietsjes groter geworden…Leuk eh?

Ons haal-de-zomer-in-huis assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Triple tomaten brood
‎Heb je ooit in een cafe of in een bakkerij een zongedroogd tomaten brood(je) besteld, en je daarna af te vragen waar de beloofde tomaten nou gebleven waren? Vaak lijkt het dan alsof de zongedroogde tomaten er overheen zijn gevlogen want er zit af en toe een verdwaald stukje tomaat er in. Dat zal je met het gast brood van deze week echt niet gebeuren‎! Dat zit bomvol tomaten. Tjakka!

Het leuke van een eigen bakkerij is dat je er meer kunt instoppen dan bij de gewone bakker. Dus niet alleen meer liefde en aandacht, maar ook meer tomaten. Ons triple tomaten brood zit tjokvol tomaten en bomvol smaak. Het heeft een triple whammy van die rode ronde vruchten: zongedroogde tomaten, tomaten olie en tomaten puree. Deze laatste geeft het brood een aantrekkelijke rode gloed. Net zoals die ondergaande zon….

Het leuke van dit brood is dat je bij elke hap de zon proeft. En dat hebben we nodig…Het zomerse wordt nog meer geaccentueerd door de toevoeging van Middellandse Zee kruiden zoals rozemarijn en tijm. Alleen door het al te ruiken (en eten natuurlijk) heb je al een zonnig vakantie gevoel, en dat zonder De Breek te verlaten. De hele straat zal komende vrijdag naar zongedroogde tomaten ruiken ;=)

Het brood is ontzettend lekker zoals het is, maar ook met een beetje gezouten boter, wat goede olijfolie, plakjes kaas, smeerkaas, maar (helaas) geen pindakaas of Nutella.

Triple tomaten bolletjes close-up  Triple tomaten brood heel juni15

Triple tomaten brood doorgesneden  Triple tomaten bus feb2016
€4,95 per brood/8 bolletjes (ca 600g)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Bakewell Slice
Als je ‘Bakewell Tart’ tegen een Engelsman zegt dan kun je verwachten dat zijn ogen dromerig worden, er een glimlach op z’n gezicht komt en vervolgens komt er dan een diepe zucht met Ahhhh, Bakewell Tart……Dit is een koesterende patisserie die de Engelsen in het hart raakt, want het vertegenwoordigd comfort food dat je koestert en omarmd. Een dikke omhelzing die altijd welkom is. De tradtionele Bakewell Tart bestaat uit een korstdeeg bodem met een laag jam erop en bovenop de jam een frangipane (= amandel-sponsachtig beslag) topping.

Terwijl Jayne juist van veel deeg dingen maken houdt, wilde ze hier toch nog een andere draai aan geven. Dus kwam ze met het idee om een andere bodem te maken: van zandkoekjesdeeg. Ietsjes makkelijker dan een kortsdeeg bodem als je veel bestellingen hebt op een drukke bakvrijdag:=)
Het bleek zelfs nog lekkerder te zijn dan het origineel (volgens Jayne dan…), vooral als het nog steeds een beetje warm is. Of zoals de Engelsen dat mooi kunnen verwoorden ‘with the breath of the oven still on it.’ Deze simpele combinate van een fruitige jam met een luchtige amandel cake bovenop is onverbeterlijk, maar aan de bodem viel er wel wat te twisten ;=)

Bakewell slice 2016_1 Bakewell Slice

€4 voor 6 stukken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.