Bakken voor de Buren: vrijdag 28 augustus

 

Lieve BakBuren

We zijn veilig – en een beetje heel erg moe – terug van Sail. Intensieve dagen met veel voldoening en (voor Sjoerd) erg lange werkdagen van tenminsten 15 uur per dag. Zijn langste was 19 uur…. :=(
Op het water of op de wal was de sfeer ongedwongen, gezellig en indrukkwekkend. Wij vonden het vele malen beter en gezelliger dan Koningsdag ;=) En het weer was ook nog prachtig. Al die dagen droog en zonnig. Een bonus!

Over droog gesproken, onze badkamer en eerste verdieping zijn nu ‘officieel’ droog verklaard door de verzekering calamiteitscoordinator. Na 30 dagen met blowers en ontvochtigers kan het schade herstel nu echt beginnen. Dat zal nog een aantal weken duren…

In tegenstelling toch de droogte is ons aanbod deze week sappig en juicy:

* Het ‘gast’ brood: Wortel & zwarte sesam brood
Dit brood ziet er vrolijk en grappig uit met zijn oranje en zwarte spikkels. Het heeft niet alleen een opvallend uiterlijk, maar ook een verrassend achtergrondverhaal: er zit namelijk een aardige scheut sinaasappelsap in. Zoals iedereen weet is sinaasappelsap een goede bron van vitamine C. Maar er is veel onenigheid tussen ambachtelijke bakkers over het gebruik van vitamine C in brood. Ascorbinezuur (beter bekend als de vitamine C pillen die veel mensen slikken tijdens de wintermaanden) wordt veel gebruikt in de massa-brood-bakkerij-wereld om brood een rondere rijs te geven. Het bevordert het omzetten van eiwitten naar gluten, en deze laatste geeft brood zijn sponsachtige elastische karakter. Maar omdat ascorbinezuur op de lijst van toevoegers staat, willen veel artisanale bakkers het absoluut niet gebruiken. Dus in plaats van al dat gezeur over zo’n zuur toevoegen, zijn we inventief geworden – we gebruiken sinaasappelsap. Wanneer je sinaasappelsap samen met wortels en sesamzaden gebruikt win je op alle fronten: een goed gerezen vorm, een sap-pig brood (geen bewuste woordspeling hoor…) en een heerlijke smaak. Een win-win situatie, toch? En zijn wortels niet goed voor je ogen…..?

Kortom: een zonnig zomers brood dat goed gaat met allerlei soorten hartig beleg. Jam en pindakaas zo ook net kunnen….maar net.

Wortel-sesam busbrood  Wortel-sesam doorgesneden
€4,25 per brood/8 bolletjes (ca 600 gram) 


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem close-up

€3,50 per brood (ca 650 gram) 

* Patisserie: Bramen Breek Cake
De bramen op de Breek zijn weer volop aanwezig. Dit jaar zijn ze enkele weken later dan afgelopen jaar, maar er zijn er miljoenen (misschien een tikkie overdreven, maar toch zijn er erg veel). Heerlijk om thuis te komen met diep bloederige rood-paarse vingers alsof je net een auditie voor CSI doet. Zoveel sappige bramen op je stoep smeken om gebruikt te worden… Afgelopen jaar hebben we een 25 jaar oud klassiek recept van stal gehaald en de Bramen Breek Cake tot leven geroepen. Die bleken zeer geliefd te zijn. Dit jaar stoffen we dit nu 26 jaar oude recept weer af en we gaan ze weer maken voor jullie.

Deze cakejes zijn een kruising tussen een sponge-cake en een krokant koekje. Het beslag gebruikt amandelmeel plus de usual suspects van bloem, boter, suiker en eieren. We gebruiken ronde mini-vormpjes om individuele eenpersoonscakejes te maken en stoppen er een aantal bramen in voordat ze de oven ingaan. Ze zijn groot genoeg voor twee- maar ook klein genoeg voor een….Wat wordt het? Een cakeje delen of ieder voor zich? Snel beslissen zodat je later niet hoeft te vechten om de cakejes. Elke Breek cake is 6cm in doorsnede en ca 4cm hoog. Meer vragen? Kijk naar de foto’s….en zorg dat je een slabbertje (of theedoek) bij de hand hebt zodat je niet langs je kin kwijlt ;=)

Bramen Breek Cakes close-up  Bramen Breek cake doorgesneden2

€1,75 voor 2 cakejes

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.