Bakken voor de Buren: vrijdag 21 oktober 2016

WEEK 42: VRIJDAG 21 OKTOBER 2016

Lieve BakBuren

Het spektakel van vijftig tinten oranje speelt zich hier elke dag af in de bomen van het park aan de Buiksloterbreek. 
De lucht begint anders te ruiken om aan te geven dat het kwik binnenkort gaat dalen. Dikke truien worden uit de kast gehaald. Een sjaal is nu het (brood)nodige gezelschap voor bij je jas. Ah de herfst is er!

Dit herfstweer smeekt om onze baksels deze week. Mocht je nog een smoes zoeken om nog binnen te blijven, dan bij deze.
Ons gast brood voor vrijdag is het najaars rogge & mosterd brood dat uitstekend gaat met bijvoorbeeld die zelfgemaakte pompoensoep. Onze glutenvrije bakburen worden verwend met het derde-vrijdag-van-de-maand feestelijke glutenvrije haver rozijnen brood waar de rozijnen van tevoren zijn geweekt in rode wijn (oh jeeee). De patisserie is een cake en een knuffel in een keer met onze karamel appelcake. En last but not least onze rots in de branding vaste brood: het rogge zuurdesem.
De herfst is er – joepie :=)

Volgende week is het weer Halloween en dan zit er natuurlijk die beroemde en geliefde traditionele Ierse Halloween cake in ons menu: Barmbrack.
Hoeveel geluk en zaligheid kan een mens hebben?!

Ons de-herfst-is-hier assortiment voor deze week is:

* Het  ‘gast’ brood: Rogge & mosterd brood 
Dit is het Harry Potterbrood van ons assortiment. Wat begint als een onopvallend mengsel van gewone ingredienten (volkoren roggemeel, gebuild tarwemeel en mosterdzaad) wordt omgetoverd tot iets magisch door het toevoegen van Dijon mosterd. We weten niet hoe het werkt, maar het werkt als een magische toverspreuk over de heksenketel. Bubbel, bubbel…PLOEF !
Toen we dit voor het eerst maakten hadden we verwacht dat het een soort roggebrood zou worden…maar nee, het resultaat leek meer op een sappig, mals en koesterend volkoren tarwebrood. Eigenlijk veel beter dan we in onze smaakgedachten hadden. De Dijon mosterd maakt het geheel zacht en er is een lichte ondertoon van de mosterd zelf.

De magische vonk van dit brood slaat ook over op het beleg.  Sjoerd vind het heerlijk met plakjes worst, kip, ham of rosbief. Jayne vindt het yammie met toppings zoals (geiten)kaas, zalm en avocado. Maar het is zeker perfekt au naturel of met een likje roomboter. Met een goede stevige soep is het tevreden dompelen.

Rogge & mosterd brood  Rogge & mosterd heel
€4,95 per busbrood of als 8 bolletjes (ca 600g)


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Haver rozijnen brood (met rode wijn, hik hik)
Soms willen we onze glutenvrijers echt in de watten leggen, en deze week is zo’n week. Vorig jaar lanceerden we het glutenvrije haver honing brood waarop we nog steeds beretrots zijn. Het is een glutenvrij brood dat als een normaal ‘gluten-vol’ volkoren brood smaakt. Een gistbrood gemaakt met havermeel, een drizzle honing, lijnzaden en chiazaden (deze om de struktuur van normaal brood na te bootsen). Met de aanwezigheid van gist – zoals in echt brood – rijst het deeg ook nog een beetje. Perfekt. Omdat we hier zo gek op zijn, geven we het tegenwoordig aan onze diner- en brunch-gasten zonder zelfs te melden dat het glutenvrij is….gewoon opdienen alsof het gluten-vol brood is…Merkt iemand iets? Nee! Alleen van ‘mmmm, wat een heeerlijk brood’. 

In een van Jaynes experimenteerbuien vroeg ze zich af te vragen of we dit haver honing brood konden omtoveren naar een andere smaak. Dit haver rozijnen brood is het resultaat.
In het teststadium ontdekten we dat de rozijnen geweekt moesten worden, anders werd het brood te droog en viel het te snel uit elkaar. De meest voor de hand liggende oplossing is dan om de rozijnen in sinaasappelsap te weken. Maar dat werd al weer gauw te zoet…en we wilden een glutenvrij brood dat meer flexibel was. Dus wat doe je dan? Je weekt je rozijnen in rode wijn….hik hik hi hi. 
En dat werkt fantastisch!
De rode wijn is zeker niet sterk aanwezig, maar geeft net een voldoende hartige ondertoon waardoor je dit brood nu gerust kunt eten met jonge & oude kaas, geitenkaas, roerei, pâtés en je zoete beleg zoals jam, pindkaas en Nutella. En als toast is het onweerstaanbaar. Met roomboter, uiteraard. Veel boter…

GV Haver honing brood3  GV Haver rozijnen brood1
€5,50 per busbrood (ca 600 gram)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood 
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast. 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel. 

Rogge zuurdesem juni2016_7
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Karamel appelcake
Je kent dat gevoel wel. 
Je komt thuis, hebt het een beetje koud en je wilt ‘iets’. Iets dat bevredigend en koesterend is en dat je een lift geeft. 
Wel lieve bakburen, look no further, dit is dat ‘iets’.

Met een overvloed van appels (dankzij de moestuin van bakburen Wilma & Bas) willen we jullie niet gek maken met een overdosis appels. Dus we zijn inventief geweest, je zou zelfs sluw kunnen zeggen. Afgelopen week werd het een appel kruimelcake met rozemarijn. Deze week….zijn de appels aanwezig in vermomming.
Appels in vermomming? Donkere bril en een snor?
Nee hoor.  De appels toveren we eerst om in appelmoes en dan verwerken we deze in het cake beslag. Dat is een oud bakkersgeheim om boter te vervangen in cakes en om de cake toch sappig te houden. Sluw he?
We voegen daarna verse geraspte gembelwortel aan het mengsel toe, een snufje kruidnagel en een goede schep kaneel. Met deze gezellige drie eenheid van koesterende kruiden is een warme aanraking al gegarandeerd. Maar wacht nog even….er is meer….Wanneer deze cakejes uit de oven komen we toppen ze af met een karamel saus. Niet overdreven, niet too much, precies genoeg. Appel, karamel, sappige cake kruim, feel good kruiden
Look no furtherYour cake knuffel has arrived.

Karamel appel cake1   Karamel appel cake3

Karamel appel cake2
€3 per cake van 9cm doorsnede en ca. 4cm hoog 
1 cake is genoeg voor 2 personen als dessert, of 4 persoon als een verrukkelijke ‘iets’ voor bij de koffie/thee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.