HALLOWEEN WEEKEND: vrijdag 28 oktober 2016

Lieve BakBuren

Afgelopen vrijdag hebben we ons broodbakrecord verpulverd – dat werd 76 broden in totaal! En zelfs zonder ons uberpopulaire Cheddar kaasbrood op het menu….
Dankzij Sjoerds oprisping afgelopen dinsdag om een Facebook post te plaatsen op de ‘Noord Ontmoet Noord’ pagina, kwamen er vele reacties bij ons binnen – en daardoor ook veel nieuwe aanmeldingen.
We hadden geen idee dat die Facebook groep ruim 1000 leden telde….Onze Bakken voor de Buren website werd meer dan 1700 keer bekeken rond die dagen, en op een bepaald moment kon de pagina teller het niet meer bijhouden. Lachen! We vonden het heerlijk om zo veel brood te bakken, en om onze grenzen te verleggen. Het bier ging die avond sissend naar binnen toen de deur dicht ging om 18:45u :=)

Komend weekend is het Halloween weekend. Halloween zelf valt op maandag (31 oktober) en dat kunnen we toch niet zo maar voorbij laten gaan. Dus deze week gaan we de scary side van onze bakkerij weer opzoeken, niet in de hoeveelheid brood (maar je weet het nooit….), maar omdat we een griezelig lekker assortiment bij elkaar getoverd hebben voor Halloween. Freddy Kruger & Chucky zouden zich deze week helemaal thuis bij ons voelen.

Ons vaste rogge zuurdesem brood wordt vergezeld door het Beemster knoflook & peterselie brood als gast brood, en de patisserie is de traditionele Ierse Halloween cake, de Barmbrack. Dit is altijd zo geliefd omdat we weten dat sommigen van jullie de weken aftellen totdat het weer Halloween is. Aan de Barmbrack hangt een verhaal, en die kun je hieronder lezen of op de website http://buiksloterbakery.typepad.com/my-blog/assortiment-vd-week.html

Ons verschrikkelijk likkebaardend assortiment deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Beemster knoflook & peterselie brood
Rond Halloween heb je extra bescherming nodig. Niet alleen tegen het frisse griep-bevorderende-herfstweer maar ook tegen losvliegende vampieren en heksen. Boehoe!
Halloween valt dit jaar op maandag (31 oktober), dus we dachten om jullie alvast te helpen met het voorbereiden en bewapenen tegen maandagavond. Wat zijn wij sociaal toch goed bezig ;=)

Dit lichte gebuilde tarwemeel gistbrood wordt gemaakt met lokale Beemster knoflook en ruikt & smaakt dan ook echt naar knoflook.
Toch is het niet zo overdreven aanwezig dat je er ‘s nachts wakker van wordt met een mond zo droog dat het op een kamelenoksel lijkt (Engelse uitdrukking).

Er is zeker genoeg knoflook aanwezig om je ook te beschermen tegen de vampieren, mocht dat een probleem zijn in jouw woning of deel van 020Noord. Lokale Beemster knoflook voor lokale bescherming; is dat niet nou een perfekte win-win? Het brood ziet er aantrekkelijk uit met groene spikkels van de grofgehakte platte peterselie.

Knoflook is ook bekend in de natuurgeneeskunde voor zijn anti-bacteriele werking om microben en andere wazige beessies te doden. En misschien weten jullie dat al, maar als je last van knoflook-adem hebt, dan helpt het kauwen van verse peterselie om de geur te neutraliseren. Een leuke tip voor als je ooit te veel knoflook hebt gegeten. En ook als je je bed moet delen met een niet-knoflook-brood-etende-huisgenoot….

Knoflook-peterselie brood gesneden  Knoflook peterselie bolletjes nov2015

Knoflook-peterselie brood heel  Knooflook peterselie brood nov2015
€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Barmbrack – traditionele Ierse Halloween cake
Barmbrack (of báirín breac in het Iers: báirín =  busbrood, breac = gespikkeld, vooral door de rozijnen erin) is een traditionele Halloween traktatie in Ierland. Het zit tussen een cake en een brood in, bevat bijna geen suiker, en ook geen vet.
Wat zit er dan in?! Simpelweg, in Earl Grey thee-geweekte-gedroogde-vruchten (sultanas, rozijnen, krenten en cranberries) en dan gebonden met ei, bloem, kruiden en geraspte sinaasappel. In het kort: een super stuk heerlijke cake!
 
Wat het heel bijzonder maakt, zijn de tokens die in de cake zijn meegebakken. Ze  zijn een grappige ‘waarzeggerij’ voor het komende jaar. Wie een muntje vindt wordt rijk; wie een ring vindt….die gaat nog trouwen; een erwt – jammer, dan trouw je niet dit jaar; en een stuk doek/stof….dan je hebt geen mazzel en je wordt arm; en een stokje…levert veel ruzie op….. Hmmm…. Genoeg keus voor ons dus! We maken dit brood met een van de voorgenoemde verrassingen.
 
We leveren dit expres ongesneden aan.
Als we dit brood in kant-en-klaar gesneden plakken zouden aanleveren dan zouden jullie direct kunnen zien waar de token(s) is/zijn…..niet de bedoeling ;=)

Barmbrack 2015 heel3  Barmbrack 2015 doorgesneden1 

Barmbrack plakjes2
€3,75 voor een halve-cake (6 goede plakken; met 1 token)
€7 voor een hele cake (12 plakken; met 2 tokens)

* Te bestellen voor de Kerst: traditionele Engelse Christmas Cakes
Deze compacte donkere cake wordt geserveerd tijdens de kerstdagen bij een kopje koffie, thee of een glaasje sherry, als er bezoek is of na een maaltijd.
Voor het uitgebreide verhaal achter en over deze traditionele Engelse Christmas Cakes kijk op http://buiksloterbakery.typepad.com/my-blog/2015/10/echte-engelse-christmas-cakes.html
Onze Christmas cakes zijn ca 7cm in doorsnede en 250-300g in gewicht (vooral van de drank….). Het zijn kleine dikke/hoge cakejes (zie foto’s), die er ook nog feestelijk uit zien. Met al de gedroogde vruchten erin is het best wel machtig, dus iedere keer een dun plakje eten is voldoende.
Enne, na het eten van (teveel) X-mas cake niet gaan autorijden hoor… De blaastest haal je niet!

Christmas Cake overzicht2
Wil je eentje or meer bestellen, laat het dan ons weten. Je krijgt dan een bevestigingsemail van je bestelling en tegen kerst krijg je nogmaals een herinnering van je bestelling 🙂
Maar let op: We hebben er best wel wat gemaakt, maar OP=OP!
Prijs: €5 per Christmas Cake – op te halen vlak voor/rond de Kerst Betalen hoeft nu nog niet, dat komt tegen de kerst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.