Bakken voor de Buren: vrijdag 14 oktober 2016

Konnichiwa lieve BakBuren

Daar zijn we weer na 3 fantastische weken vakantie in Japan!
Toen we hier vertrokken was het volop zomer en erg heet. Drie weken later zijn we terug en is het winterjas- en handschoenenweer…en om het nog erger te maken liggen de chocoalde letters en pepernoten alweer in de winkels.
Misschien nog meer verontrustend….SkyRadio heeft zich zelf al uitgeroepen tot Kerst Muziek Zender….. Tja, welcome back!

Jullie zullen (misschien) opgelucht zijn om te lezen dat er geen Japanse twist is tijdens onze eerste bakdag. Geen groene matcha thee-cake, zeewier-en-sushi-rijstbrood of een of de andere chocolade-miso-wasabi creatie. 
We hebben heerlijk gegeten in Japan, en we constateerden al heel snel dat Japans brood niet te (vr)eten is. Op die verdwaalde croissant dan na.
Een van de eerste dingen die we deden toen we afgelopen week terug kwamen was om voor onszelf een zuurdesembrood te bakken. Met een plakje geitenkaas was dat lekker thuiskomen.

Ondanks het winterjas-en-handschoenen weer hebben we het gevoel dat we ons op de grens van een late zomer en het frisse najaar bevinden. Ons assortiment weerspiegelt dat deze week. Om de zomer nog heel even vast te houden hebben we onze altijd populaire zongedroogde tomatenbrood, en voor de patisserie een likkebaardende appel kruimelcake met wat rozemarijn in de kruimel. Bijzonder smakelijk.

Ons op-de-grens-van-een-fris-najaars assortiment voor deze week is:

* Het ‘gast’ brood: Zongedroogde tomaten brood
Het leuke van een eigen bakkerij is dat je er meer kunt instoppen dan bij de gewone bakker. Dus niet alleen meer liefde en aandacht, maar ook meer tomaten. Ons zongedroogde tomaten brood zit tjokvol tomaten en bomvol smaak die verder wordt geaccentueerd door de toevoeging van zonnige kruiden zoals rozemarijn en tijm. Het heeft een triple whammy van die rode ronde vruchten: zongedroogde tomaten, tomaten olie en tomaten puree. Deze laatste geeft het brood een aantrekkelijke rode gloed. Net zoals die ondergaande zon die nu een uur eerder ondergaat dan toen we drie weken geleden vertrokken….

Het brood is ontzettend lekker zoals het is, maar ook met een beetje gezouten boter, wat goede olijfolie, plakjes (geiten)kaas, smeerkaas, maar (helaas) geen pindakaas enz enz.

Triple tomaten brood heel juni15 Triple tomaten bolletjes close-up

Triple tomaten brood doorgesneden
€4,95 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600g)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood 
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel. 

Rogge zuurdesem3

€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Appel kruimelcake met rozemarijn
Ondanks dat we het hele jaar appels eten in NL, zijn ze eigenlijk een herfst vrucht, net zoals peren. 
Bakburen Wilma & Bas (bekend van de beroemde hond Beagle) hebben ons van de zomer voorzien van rabarber (voor de rabarber meringue cake),  en nu hebben ze ons voorzien van een flinke lading appels. Heerlijk! Dank jullie wel.
We weten dat elke Nederlander een uitgesproken mening heeft over appeltaart en hoe ‘het hoort te zijn’. Die discussie wilden wij meteen ontwijken ;=) Dus we zijn op zoek gegaan naar appelrecepten die net anders zijn zodat jullie geen appel overdosis krijgen in dit seizoen. En jeeminee – is dit recept is een winnaar?

Een boterige sponscake bodem met blokjes appel erin, een laag appelblokjes daar bovenop, en daar weer bovenop een kruimeltopping met een vleugje rozemarijn. Rozemarijn? Jazeker, want appels en rozemarijn zijn goede smaak partners – en da’s heel bekend hoor – maar vooral bij varkensvlees! Zou deze combinatie ook werken in een cake? Wij hebben dit ‘even’ getest toen het nog warm uit de oven kwam en we gingen er eigenlijk bij kwijlen…….. Hi hi.
Verrassend lekker, bijzonder smakelijk en misschien net zo goed als dat appelgebakrecept van oma…..

Appel & rozemarijn kruimel cake1  Appel & rozemarijn kruimel cake2

€3,75 voor 4 riante stukken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.