Bakken voor de Buren: vrijdag 29 april 2016

Lieve BakBuren

Woensdag wordt het Koningsdag.
Normaal gesproken heel leuk (een dagje vrij), maar als vrijdagbakkers valt het wat ongelegen: op een woensdag!
Een woensdag is vlees noch vis. Woensdag valt tussen alles in: tussen de bakdagen in (afglopen vrijdag was veel te vroeg om een oranje aanbod te verzinnen, en komende vrijdag is veel te laat), tussen de email versturen op de dinsdag en het brood ophalen op de vrijdagavond. Tjonge, tjonge, tjonge wat een dilemma…..Crisis hier op nummer 57. En Koningsdag helemaal negeren zou ook not done zijn. Toch!?

Dus hebben we een pre-post-Koningsdag assortiment. ‘Pre’ omdat jullie het lezen de dag vóór Koningsdag, en ‘post’ omdat jullie de bestellingen ophalen na Koningsdag. Een soort After Party maar dan anders….

Wij hebben deze week een patisserie met een oranje gevoel en een brood zonder enige oranje verbinding :=) ha ha.

* Patisserie: Amandel-sinaasappelbloesem cake
Afgelopen vrijdag besloot Jayne om deze cake te maken als een voorproefje voor jullie voor deze week. Met een oranje thema in onze hoofden voor Koningsdag was dit een favoriete keuze: een sappige cake met sinaasappel en geurige sinaasappelbloesem. Alleen één probleempje. Toen Jayne alles aan het mengen was, kwam ze erachter dat we geen sinaasappels meer hadden. Klein probleempje…. Gelukkig zat er voldoende sinaasappelbloesem in zodat dat mankement niet echt opviel. En we beloven dat komende vrijdag alles er wel in zal zitten.

Deze cake is blij-makend. Perfekt om je weer in een feestelijke stemming te krijgen voor na Koningsdag. Het is een sappig mengsel van fijn gemalen amandelen, crunchy polenta (maismeel) en sinaasappel dus. De zachte boterige samenstelling is niet alleen koesterend, maar met het geurige aroma van de sinaasappelbloesem voel je je gelukkig. En da’s dan weer mooi meegenomen!
Het blijft ook dagenlang goed en dat betekent dat je het hele weekend hiervan kan genieten.
Oh ja, en als dat nog niet genoeg is, deze cake is ook nog eens gluten-vrij.

Amandel-sinaasapelbloesem Koningsdag 2015  Amandel-sinaasappelbloemsem cake1

Amandel-sinaasappelbloesem cake  Amandel-sinaasappelbloemsem cake3
€3,75 voor een 1/4 punt (van een cake van 20cm doorsnede; een 1/4 punt is genoeg voor 2 goede of 4 kleinere portie’s)


* Het ‘gast’ brood: Beemster knoflook-peterselie brood
Beemster knoflook is bekend voor zijn kwaliteit in de kokswereld. Mooie sappige verse knoflook uit de buurt. Het leek ons dus leuk om met lokale Noord Hollandse knoflook een brood te kunnen maken voor jullie.
Maar knoflook is ook bekend in de natuurgeneeskunde voor zijn anti-bacteriele werking om microben en beessies te doden. En dat geldt dus ook voor de gist waar we ons brood mee bakken. Dus is het moment van toevoegen van de knoflook belangrijk in het broodproces; te vroeg en de gist wordt gedood, te laat en de smaak wordt minder vol. Toen we dit voor het eerste maakten, voegde Jayne de knoflook al heeeellll erg in het begin toe, liet het brood toen rijzen en ging een stukkie lopen in het park. Toen zij terugkwam was het deeg niet groter geworden. Eh? Wat nou? Was de knoflook dan zo krachtig dat het de gist helemaal had gekillt? Het had gekunt….maar…
Ahemmmm, nee…..Met blozende wangen besefte Jayne dat het niks te maken had met de werking van de knoflook….zij was gewoon vergeten om gist toe te voegen. Oeps. Alweer…..

Met de tweede poging ging het beter en we waren zeer tevreden met het resultaat. Gelukkig maar. Het resultaat ziet er aantrekkelijk uit met groene spikkels van de grofgehakte platte peterselie. Misschien weten jullie dat al, maar als je last van knoflook-adem hebt, dan helpt het kauwen van verse peterselie om de geur te neutraliseren. Een leuke tip voor als je ooit te veel knoflook hebt gegeten.

Dit lichte gistbrood ruikt en smaakt echt naar knoflook. Toch is het niet zo overdreven aanwezig dat je er ‘s nachts wakker van wordt met een mond zo droog dat het op een kamelenoksel lijkt (Engelse uitdrukking). Er is zeker genoeg knoflook aanwezig om je ook te beschermen tegen de vampieren, mocht dat een probleem zijn in jouw woning of deel van 020Noord.

Knoflook-peterselie brood gesneden  Knoflook peterselie bolletjes nov2015
€4,50 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem apr2016

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.