Bakken voor de Buren: vrijdag 4 mei 2018

Lieve BakBuren

Hebben jullie een fijne Koningsdag gehad? Hopelijk hebben jullie de kinderen niet verkocht….of misschien juist wel ;=)
Omdat dat wij een weekje dicht waren kon Jayne naar een klooster op een bergtop vlakbij Grenoble gaan (waar zij nu nog steeds zit tot morgen); Sjoerd is thuis gebleven en heeft weer onverantwoordelijk gekookt met de mannen.

Deze week hebben we een vrijheidsassortiment verzonnen ter ere van dodenherdenking (vrijdag 4 mei) en bevrijdingsdag (zaterdag 5 mei). Dat is een mooie smoes om een bevrijdend en bevredigend aanbod te verzinnen. En het is de eerste-vrijdag-van-de-maand en dat betekent dat het glutenvrije mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick) zijn maandeljkse retour maakt.

Gezien dat Jayne nog in de bergen zit zal Sjoerd de honneurs waarnemen met het bevestigen van jullie bestellingen deze week. Jayne zal donderdagochtend weer achter het toetsenboord verschijnen om de friendly bakery reminder te versturen mocht je voor die tijd nog geen bestelling geplaatst hebben.

Ons vrijheids assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Zwart-wit brood (zwarte olijven & witte feta kaas brood)
Zwart-wit: wat betekent dat voor jullie?
Misschien zwart-wit denken. Of zwart-wit = racisme en apartheid. Of zwart-wit = leven vs dood. Of misschien iets totaal anders.

Gezien dat het zaterdag bevrijdingsdag is wilden wij een brood verzinnen dat onze vrijheid symboliseert. Vandaar het zwart-wit thema om die twee tegenpolen te nemen en ze te verenigen in een brood.
Onze hoofdrolspeelers zijn de zwarte olijven en witte fetakaas. Het brood zelf bestaat uit ons lievelings lichtvolkoren tarwemeel (gebuilde tarwe). Om het af te toppen komt er een goede dosis rozemarijn in. Wist jij dat rozemarijn het kruid van gedachtenis is? Dat past perfekt in ons thema voor deze week.

Je kunt dit brood zo opeten – au naturel – maar het is ook verrukkelijk wanneer je het in goede olijfolie dipt.Ideeen om nog meer mee uit te pakken zijn met bijvoorbeeld een gebakken eitje met vers gemalen zwarte peper, of met plakjes rijpe avocado, of met een dikke laag hummus of pâté.
Voel je vrij om andere belegsoorten uit te proberen – want vrijheid in smaak is ook belangrijk!

Zwarte olijven & feta kaas brood2 Zorba de Griek brood1
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) –geef aub aan bij je bestelling of je 1 busbrood of 8 bolletjes wilt deze week 


* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV4

€9,75 voor ca 900g


* Vrijvanalles Patisserie: Super gezonde dubbele chocolade koekjes
Met bevrijdingsdag en vrijheid als rode draad deze week kwamen we snel op het idee om een vrijvanalles patisserie te bakken. Vrij van alles klinkt heel bevredigend. Vanaf onze keukentafel horen we jullie roepen Hoe is het mogelijk?” – gezonde dubbele sjokkie koekkies? Wel, lieve bakburen, we houden van experimenteren met smaak en gezondheid, en dan ontstaan dit soort dingen ‘gewoon’ als uitvloeisel daarvan. Bak-vrijheid noemen wij dat.
Er zit niets in mbt gluten, suiker, lactose of noten….maar uiteraard moet er wel iets in zitten anders zouden we gebakken lucht verkopen. Dus deze koekjes bestaan uit bananen, haver, zonnebloempitten, cacaopoeder, kokos en 70% pure chocolade chips. Hier maken we bolletjes van, drukken ze een beetje plat en bakken ze in de oven. Wat leuk is aan deze koekjes, is dat ze je voeden, dus na eentje heb je echt niet zo’n trek meer om de rest van het pakje leeg te snaaien. Vrijheid om jezelf in te houden – of niet….

Super gezonde choc koekjes Super gezonde choc koekjes

€3 voor een zakje van 6 koekjes


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem jan2017_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)