Vrijdag 20 april 2018

Lieve BakBuren

SMILE! SAY CHEESE!
We horen een gejuich over de wijk gaan vanaf onze keukentafel: het HOLLANDSE KAASBROOD is er weer.

Om alvast in de sfeer van Koningsdag te komen hebben wij deze week een kaas-rijk aanbod.
Koningsdag? Maar dat is toch pas volgende week? Ja, dat klopt helemaal. Jullie zijn niet gek hoor – en wij ook niet. Toch?
Dit jaar valt Koningsdag op een vrijdag – onze normale bakdag – en het leek ons geen goed idee om op die dag te bakken. Dus bij deze: volgende week vrijdag 27 april zijn we gesloten, maar deze week zijn we er dus nog wel.

Om toch alvast in de Koningsdag stemming te komen, hebben we ons assortiment gebouwd om dat geliefde NL product – kaas – heen.
Ons gastbrood – het über populaire Hollandse kaasbrood – heeft geen voorstelronde meer nodig. Blokjes smeltende belegen kaas, groene spikkels verse kruiden…mjam mjam ten top. Om in het kaas-stramien te blijven hebben we in het patisserie gedeelte een marscapone & ricotta koffie cheesecake. Een stuk (of twee stuks om nauwkeuriger te zijn) chiqueheid op de tafel dit weekend. Het derde-vrijdag-van-de-maand glutenvrije brood is ons glutenvrij rozemarijn & zeezout brood. Dit bevat geen kaas maar zou verrukkelijk zijn met een plakje erop! En last, but certainly not least – ons vaste brood, het rogge zuurdesem.

Ons SmileSay-Cheese assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Hollandse kaasbrood met kruiden
Joepie, daar is ie weer!
Dit gistbrood zit vol blokjes belegen Hollandse kaas. En wanneer we schrijven ‘vol blokjes kaas’, dan is dat ook precies wat we bedoelen: er zit echt veel kaas in. We hebben er ook nog wat kruiden aan toegevoegd. Dat geeft wat aantrekkelijke groene spikkels die goed afsteken in een zee van gele tinten van (gedeeltelijk gesmolten) kaasblokjes.
En de geur….als je vrijdag langs het bakhuis over het Vikingpad loopt, dan zal je dit zeker kunnen ruiken. Je maag gaat dan vanzelf knorren. Maar dat wordt dan dus wel even wachten tot 17u wanneer de ophaaltijd ingaat ;=)
Dit is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, koud, of mocht je een dag later wat over hebben probeer het dan in de broodrooster voor een ‘bijna tosti’.

Hollandse kaas brood 2017_bolletjes1 Hollandse kaas brood 2017_1

Deze week verkrijgbaar als busbrood of 8 bolletjes (zelfde gewicht): Mocht je beslissen om bolletjes te bestellen, dan krijg je de uitgevloeide gesmolten kaas er ook bij om weg te snacken. Die krokante stukjes zijn altijd het lekkerste, toch?
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Mascarpone & ricotta koffie cheesecake
Soms willen we graag een chiquer stuk patisserie voor jullie maken. Dit is er zo een. Het is, en blijft,  een van onze lievelingsgerechten om te maken want het is zo bevredigend.

Cheesecakes blijven een favoriet van mensen wanneer zij op de kaart in een restaurant staan. Er zijn zo veel soorten…New York cheesecake, Banoffee pie cheesecake, Italiaanse cheesecake; je kunt ze in de oven bakken of zelfs niet bakken en in de koelkast laten opstijven; je kunt roomkaas, hutenkase, mascarpone, ricotta of een mengsel ervan gebruiken; je kunt ze serveren met seizoensvruchten, chocolade of gewoon puur…..veel mogelijkheden dus ;=)

Deze koffie cheesecake is een romerig glad mengsel van mascarpone en ricotta, bovenop een krokante kruimelbodem van digestive koekjes. De koffie en vanille geven een sophisticated smaak. We hebben het nog chiquer gemaakt door het in strakke stukken te snijden en we zijn creatief en toch minimalistisch geweest met de decoratie. Mocht je bezoek krijgen vridag of zaterdag dan kun je hiermee wel scoren.

Koffie cheesecake overzicht

€3 voor 2 stuks


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Rozemarijn & zeezout brood
Dit is een verrassend smakelijk brood: de fijn gehakte rozemarijn, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprinkel van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend…

Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad. Die zorgen niet alleen dat het mals blijft, maar ook dat je weer eens lekker veel omega-3 binnenkrijgt. Behalve dat rozemarijn ook een kruid van gedachtenis is, blijkt de oorsprong van de naam rozemarijn voort te komen vanuit het Latijns: ros betekent dauw, en marinus betekent zee. Het feit dat wij in dit brood rozemarijn koppelen met zee zout blijkt dus helemaal op zijn plaats te zijn.

Naast al de gezondheidsgeheimen blijft dit brood dagenlang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….

GV Rozemarijn zeezout brood heel GV Rozemarijn zeezout brood heel

€6,95 per heel brood: we bakken dit in onze busbroodbakvormen voor een ‘normaal’ brood


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.