Hemelvaart/Moederdag assortiment: vrijdag 11 mei 2018

Lieve BakBuren

Kennen jullie het oude liedje ‘Fly me to the moon and let me take you to the stars’?
Wel, dat is precies wat we deze week gaan doen met ons hemels assortiment. Any excuse is a good excuse om jullie te verwennen, toch?
Donderdag (10 mei) is het Hemelvaart en komende zondag (13 mei) Moederdag. Twee feestdagen, en dus twee gastbroden. Beiden zijn gebaseerd op ons spiksplinter-nieuw-en-beter-dan-ooit brioche recept.
De eerste is een ‘gewone’ brioche met de ongewone naam van beste BuiksloterBakery brioche brood; de andere is een feestelijke kaneel brioche swirl, speciaal ontwikkeld voor Moederdag. Beiden zijn geschikt voor een zondags ontbijt op bed om jezelf (of je moeder, oma, vrouw, partner etc etc) te verwennen.

Als patisserie hebben we een rozen pistache cake die ook toevallig nog eens glutenvrij is. Met rozenwater, amandelen, pistachenoten en rozenblaadjes erover heen is dit een vrouwencake ten top.
En, last but not least, ons vaste brood, het rogge zuurdesem. Goed voor de hele week, zeker niet alleen voor het ontbijt en brunch van dit weekend.

Ons Hemelse Moederdag assortiment van deze week is dus geworden:

* Het  ‘gast’ brood: het beste BuiksloterBakery brioche brood
Brioche!
Boterige, sappige, luchtige brioche. Eigenlijk is deze brioche zo’n luchtig brood dat het zomaar zou kunnen wegwaaien naar de hemel toe op Hemelvaartsdag :=)
In de loop van onze bak-jaren hebben we een paar brioche recepten gebakken voor jullie. Er is (bijna) altijd ruimte voor verbetering in bakrecepten, net zoals in het leven. Toch?
Afgelopen weekend heeft Jayne een nieuwe brioche aanpak geprobeerd en de resultaten waren uitmuntend. Dit is onze allerlekkerste brioche tot nu toe. Oh zo zacht, sappig, boterig met net de juist hoeveelheid honing (in plaats van suiker) om het een zoete kietel te geven. Alsof een engeltje op je tong piest.

Kunnen we hier een beetje bazerig zijn? Gebruik deze brioche niet alleen bij het ontbijt s’il vous plaît. Ondanks zijn lichte zoetigheid gaat het prima met de meeste belegsoorten inclusief foie gras (alsof je dat in huis hebt…) en pâtés, mocht je in het Franse stramien willen blijven. Bovendien kun je gewoon terugvallen op lekker Nederlands zijn en het besmeren met pindakaas en Nutella ;=) Met een plak jonge- of belegen kaas is het onverslaanbaar. En als je twijfelt wat je er ook op kunt ook …dan bien sûr is beurre beurre en nog meer beurre erop altijd goed…
Volgens onze chefkok Sjoerd is brioche een chefs droombrood: het maakt de beste boterhammen, tosti’s en wentelteefjes (dat is pain perdu in het Frans, maar geen turning bitches in het Engels).
Wentelteefjes is/zijn een hint voor het ontbijt op bed of voor de brunch van zondag – ook met een bos bloemen erbij (nog een hint).

Brioche 2018_1 Brioche 2018_1

Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen.
€4,25 per busbrood (ca 550 gram)


* Het Moederdag brood: Kaneel brioche swirl brood
We waren zo in de ban van de brioche dat we begonnen te brainstormen over wat we ook met zo’n deegje zouden kunnen doen. Dit is wat we feestelijk genoeg en passend vonden voor Moederdag.
Onze kaneel brioche swirl heeft, wat ons betreft, ook de kwaliteiten/kenmerken van een moeder:

  • Heeft een eigen draai
  • Is niet te zoet (lief)
  • Het (ze) ziet er aantrekkelijk uit
  • Verrassend en creatief
  • Is verdraaid/gedraaid – dit klinkt beter in het Engels – twisted ;=)

Moeders weten ook hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Soms heet dat optutten ;=) Met dit brood doen wij precies hetzelfde.
We nemen een grote lap van ons briochedeeg waarover we een mengsel van suiker en kaneel sprenkelen. Vervolgens rollen we het op tot een lange worst, snijden we het in twee delen in de lengte en dan draaien we de deeg ‘benen’ om elkaar heen. Tenslotte winden we het op als een spoel. Net zoals een moeder kan je je soms zo opwinden dwz irriteren ;=) En het resultaat is na een poosje in de oven is godd(in)elijk…need we say more?

Je kunt dit in plakjes snijden of in puntjes. Je kunt het opwarmen in de oven en er ook toast van maken. Het is lekker naakt (het brood dus….), maar boter, jam, Nutella en lemon curd zijn goede partners. Mocht je dit op bed serveren op de zondag, dan wordt het een onvergetelijk ontbijt voor de vrouw in je leven. Maar….pas op voor je bedlakens: toastkruimels, plakkerige jam en Nutella kunnen voor een ander soort onvergetelijke ervaring zorgen in de nachten daarna.
En mochten er na zondag wat broodrestjes over zijn, denk dan aan die wentelteefjes, toast of een bread-and-butter pudding op z’n Engels.

Kaneel brioche swirl1 Kaneel brioche swirl1
Kaneel brioche swirl1 Kaneel brioche swirl1

€4,95 per ronde, gevlechte swirl (ca 600 gram)


* Patisserie: Rozen & pistache cake (is ook glutenvrij)
Wat een vrouwelijke en romantieke cake deze week!
Deze bijzonder smakelijke cake is toevallig ook nog eens volledig glutenvrij. Dit voor alle hip, gezond en trendy bakburen en bak-mammas op onze lijst.
Pistachenoten, amandelen en rozenwater zetten de toon voor een chique, subtiel en vrouwelijke patisserie. We maken cakes van 9cm doorsnede: die zien er aantrekkelijk uit en zijn ze groot genoeg voor 2 personen. Maar als jij er eentje zelf op wilt eten dan hoor je ons niet klagen.
We maken ze extra feestelijk met opgeklopte slagroom – zowel in de vulling en ook bovenop – voordat we er rozenblaadjes overheen strooien met extra pistachenoten.

Rozen & pistachio cake5 Rozen & pistachio cake5

€4 per cake (9cm doorsnede; genoeg voor 2 personen; een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast).


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem mei2018

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.