Bakken voor de Buren: vrijdag 4 november 2016

Lieve BakBuren

Het is weer de tijd van het jaar met een mengelmoes aan gedenkdagen van zowel heidense griezeldagen tot christelijke: gisteren was het Halloween, vandaag (dinsdag 1 nov) is het Allerheiligen en morgen (2 nov) is het Allerzielen. 
In de Keltische kalender is 31 oktober Samhain: het Keltische nieuwjaarsfeest dat het overgaan van de zomer naar de winter viert. Volgens diverse mythen kwamen in deze nacht de werelden van de goden en het aardse bestaan het dichtst bij elkaar, zodat een overgang tussen beiden dan gemakkelijker was. 
Een leuk idee toch? Deze week pakken we die draad op en we zullen ons best doen om hemel en aarde dichterbij elkaar te brengen in het bak-assortiment van vrijdag.

Waarschijnlijk kennen jullie de meeste van die bovengenoemde ‘feesten’ wel (behalve die Keltische, toch??), en over een paar weken komt Sint Maarten weer aan de deur kloppen met zijn lampionnetjes. Maar kennen jullie de Britse ‘Bonfire Night’ (Guy Fawkes Night) op 5 november en de voorafgaande Mischievous Night op 4 november? Probably not….Gezien dat komende bakvrijdag op 4 november valt kon Jayne het niet laten om jullie iets van deze feesten te laten meepikken. 

Bij elke bonfire (vreugdevuur) op 5 november Bonfire Night hoort een pan soep. Dus ons gast brood wordt het Super Soep Brood en de patsserie is de traditionele Bonfire Night traktatie van Engelse Gember Cake (Parkin). Dit alles naast ons vaste rots-in-de-branding rogge zuurdesem brood
En het is ook weer de 1e-vrijdag-van-de-maand en dat betekent de maandelijkse retour van onze glutenvrij mega-meerzaden Brick. Goed om weer wat regelmaat in je darmen te brengen tijdens de overgang van zomer naar winter. Is er trouwens nog iemand vergeten om zijn klokken weer een uurtje terug te zetten? ;=)

Ons Bonfire Night assortiment voor deze week is:

Het  ‘gast’ brood: Super soep brood
Bonfire Night – of meer correct Guy Fawkes Night – is een jaarlijkse viering in Groot Brittanie van de mislukte poging van Guy Fawkes om de Engelse Houses of Parliament met buskruit op te blazen op 5 november 1605. (Dat Guy Fawkes uit Yorkshire kwam waar Jayne ook vandaan komt slaan we maar snel over…). 
Het complot werd ontdekt en om te herdenken dat koning James I de aanslag overleefde worden er elk jaar vreugdevuren en vuurwerk ontstoken op 5 november. 
Vroeger kon je een fikkie steken in je achtertuin en je buren uitnodigen, maar tegenwoordig wordt dat gecontroleerder uitgevoerd door de lokale gemeenten in bv een groot park. Op de vreugdevuren wordt een stropop van Guy Fawkes verbrand. Wraakzuchtige mensen die Britten….

Bij zoveel gezelligheid en de warmte van een goede fik horen traditionele gerechten: soep, jacket potatoes (aardappels gepoft onderin het vreugdevuur), toffee apples (appels op een stokje gedompeld in karamel – de appels en niet het stokje, even voor de duidelijkheid), treacle toffee (donker, licht bittere karamel) en Parkin (gember cake).

Onze super soep brood zou perfekt bij zo’n avond passen. Een licht volkoren gistbrood met een geelachtiige kruim die je meteen opwarmt alleen al door ernaar te kijken. We voegen een handvol venkelzaden toe en dat maakt dit brood bijna verslavend. Het is moelijk om het bij een plak te laten want van die venkel-smaak wil je nog meer. Kortom, je snap het wel, we noemen dit niet voor niks een super soep brood. 
Maar het is ook een fantastisch ‘broodjes brood’ en is overheerlijk met roerei, kaas, roomkaas en gerookte zalm. Voor de chiqueren onder jullie, probeer stukjes te dompelen in olijfolie als een voorafje….En mocht je wat over hebben na Bonfire Night – het maakt geweldige toast, uiteraard met veel boter…

Super soep brood doorgesneden  Super soep brood

Super soep brood2  Super soep brood doorgesneden2
€4,50 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600 gram)

* Patisserie: Echte Engelse Gember Cake (Parkin)
Het oorspronkelijke complot om het Engelse Parlement te laten ontploffen werd ontdekt in de nacht van 4 op 5 november. Sindsdien wordt elke 4e november ‘gevierd’ met Mischievous Night, dwz de nacht van de ondeugd. Op deze avond gaan de kinderen de straat op en doen ze ondeugende dingen…zoals ‘trick of treat’ voor Halloween. We hebben geen idee wat de Engelse kinderen tegenwoordig uitspoken, maar toen Jayne klein was (vele jaren geleden) ging zij met de kinderen uit de buurt belletje trekken, stroop gieten over de deurklink en haarborstels in het bed van je ouders plaatsen… Tja…

Om in het stramien van het plakkerige en stroperige van Mischievous Night te blijven, bakken we voor jullie onze versie de traditionele Bonfire Night lekkernij: Parkin. Onze versie hebben we lichtelijk aangepast omdat Jaynes Yorkshire Parkin recept een week van te voren gemaakt moet worden, en dat kan niet in onze bakkerij.

Het is een niet-zoete-donkere-cake die zijn plakkwaliteiten heeft te danken aan donkere stroop. Hierdoor kun je het dagen lang goed houden en elke dag wordt het nog sappiger & plakkeriger. De ‘hitte’ van de buskruit wordt weerspiegeld in het kruidenmengsel waaronder gember. Als je van gember houdt dan zullen je smaakpapillen met dit recept zeker in ‘ginger heaven’ zijn: het bevat vers geraspte gemberwortel en gemalen gemberpoeder. 

Ondanks dat we dit een cake noemen, vragen we ons af ‘is dit een cake of is het een brood?’ Je kunt het inderaad zo opeten als een plak cake, maar met kaas is ook niet mis. In Frankrijk wordt zoiets (pain d’épices) met ganzenlever geserveerd (oh yeah, moddervet), of met een goede pate (dus op naar de traiteur dit weekend?). En een likje boter kan altijd. Het maakt een bijzonder ontbijt met yoghurt & fruit (banaan is goddelijk) en het maakt onvergetelijke toast. Nog meer inspiratie nodig? Het vriest trouwens geweldig in, maar daar krijg je waarschijnlijk de kans niet toe….

Een hele cake is ongeveer 24cm lang, en ondanks dat deze zeer lekker is, dachten we dat dat een beetje te groot zou zijn om zo aan te bieden. Zo ondeugend zijn wij nou niet (okee, okee, misschien wel een beetje…). Vandaar dat we het deze week als een ‘halve-cake’ verkopen. Maar voel je vooral vrij om een hele cake te bestellen :=)

Gember cake dec2015_1  Gember cake dec2015_2

€3,75 voor 1/2 cake (genoeg voor 8 ruime plakken) 


* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). En er is een bijkomend voordeel….je gaat er ook nog lekker goed van af…. ;=) 
Afgelopen week hadden we dit om tafel om te testen.

Mega-meerzaden GV1  Mega-meerzaden GV4
€9,75 voor ca 900g 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood 
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel. 

Rogge zuurdesem nieuw4

€3,50 per brood (ca 650 gram) 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.