SINT MAARTEN: Bakken voor de Buren vrijdag 11 november 2016

Lieve BakBuren

Sint Maarten klopt aan de deur komende vrijdag met zijn lampionnetjes en liedjes!
Om in de stemming te blijven van al dat zoets hebben we een over-the-top chocolade assortiment voor het patisserie gedeelte: onze geliefde Millionaire’s Shortbread (oftwel karamel zandkoek in het Nederlands) én de Tiffin. Je krijgt een ‘Fun Pack’ van ongeveer 10 blokjes: 5 stuks van ieder.
Voor de ingesteld-op-minder-suiker-brigade van onze bakburen, hebben we een gezonder Sint Maarten patisserie baksel: vijgen & dadel truffel blokjes. Deze zijn vrij-van-alles (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij), behalve smaak vielen zeker in de smaak als testje bij jullie afgelopen vrijdag.

Sint Maarten valt op dezelfde dag als de herdenking van de einde van de eerste wereldoorlog. In Engeland wordt dat Remembrance Day genoemd en iedereen draagt dan een rode (papieren) papaver. (Als je naar de BBC kijkt zie je alle nieuwslezers een red poppy dragen). Ons maanzaad brood past dan perfekt bij dat thema want maanzaad zijn de zaadjes van de papaverbloem.

Het wordt misschien een drukke middag met de bakburen die hun bestelling komen ophalen en wanneer de buurtkinderen komen aanbellen om te zingen. Kijk dus niet vreemd op wanneer wij je vragen om de deur even open te doen en de liedjes aan te horen (en snoep uit te delen) zodat wij kunnen doorgaan met het brood en de patisserie inpakken.

Ons Sint Maarten assortiment voor deze week wordt:

* Sint Maarten Patisserie Fun Pack: Millionaire’s Shortbread (Karamel zandkoek) én Tiffin
Sint Maarten wordt altijd gevierd met veel zoetigheid. Om daarin mee te gaan – en toch onze eigen draai eraan te geven – hebben we een Sint Maarten Fun Pack samengesteld. Dit bestaat uit twee van onze meest geliefde catering zoetigheden: het Millionaire’s Shortbread en de Tiffin.

Millionaires Shortbread
In Engeland wordt het Millionaire’s Shortbread genoemd omdat het zo rijk van smaak is. Deze verwennerij bestaat uit een zandkoekjes bodem, met daar bovenop een dikke laag karamel en bovenop een dun laagje pure chocolade. Het blijft dagen lang goed in de koelkast en je kunt experimenteren of je het het lekkerste vindt rechtstreeks uit de koelkast of liever ietsjes warmer op kamertemperatuur. We snijden het in kleine blokjes omdat het best wel machtig is – en zoet.

  Millionaires Shortbread2

Tiffin
Toen Prins William enkele jaren geleden trouwde met zijn Kate Middleton, vroegen ze dit als ‘bruidstaart’ naast de verplichte traditionele wit-beklede-toren-hoge-stapel cake. Dit blijkt een lievelingsgerecht te zijn van de prinsen William & Harry wanneer ze op bezoek gingen bij oma (‘Her Majesty’), en blijkbaar is het ook The Queens lievelings ‘iets’ voor bij de afternoon tea. Maar wat is het dan?!! Tiffin is blokjes van een mengsel van heel veel chocolade, noten en sultanas geweekt in sinaasappelsap met stukken digestive koekjes (very British). Fingerlicking good!!

Tiffin

€4,25 voor een Fun Pack van tenminstens 10 blokjes: 5 stuks van ieder

*Gezondere Sint Maarten patisserie: Vijgen & dadel truffel blokjes (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
We weten dat vele van onze bakburen steeds meer glutenvrij en/of suikervrij willen eten. En Jayne vindt het heerlijk om allerlei experimentjes uit te voeren om te kijken wat er mogelijk is. Dit testje was het uitprobeersel van afgelopen vrijdag en het viel zeker in de smaak bij de ophalende bakburen.
Deze blokjes zijn vrij-van-alles behalve smaak. En ze zitten inderdaad bomvol smaak.
Deze truffelblokjes zijn gemaakt van 70% pure chocolade, kokosolie, eieren en een flinke handvol dadels en vijgen. Een heel klein beetje zout – om de smaak van de chocolade te kietelen – en een schepje gemalen kardamom maken het speciaal. Vlak voor het ophalen besprenkelen we ze nog even met cacao-poeder.

Vijgen & dadel truffel blokjes3  Vijgen & dadel truffel blokjes1

€4,25 voor 8 blokjes

* Het ‘gast’ brood: Maanzaad brood
We hadden geen beter brood kunnen verzinnen voor komende vrijdag: 11 november en herdenkingsdag. In Engeland noemt men dat Remembrance Day of Poppy Day. Dit omdat iedereen een rode papaver ter herinnering van het einde van de eerste wereldoorlog draagt. Gezien dat maanzaad (poppy seeds) de zaadjes zijn van de papaverbloem hoeften wij niet ver te zoeken om een smoes te hebben om dit overheerlijke brood weer te bakken.

Maanzaad staat ook bekend als de voorloper van opium. Als je verslaafd wordt aan dit brood, dan misschien….geintje…. ;=)
Maanzaadjes zijn kleine gezondheidsbommetjes dankzij de (opium) alkaloiden die aanwezig zijn. Die hebben een welzijnsbevorderend effect (nou, daar is een mooi woord voor Scrabble) op het lichaam: ze bregen je zenuwstelsel tot rust en ze zijn ook nog natuurlijke pijnstillers. Je zult ons hiervoor danken vrijdag avond wanneer je eigen kinderen van de muren af stuiteren dankzij alle die gratis en goedbedoelde ADHD snoepjes die ze gegeten hebben vanuit hun goedgevulde Sint Maarten tassen. Neem dan nog een plakje van ons maanzaad brood, adem diep in en voel de welzijnbevordering door je lichaam zachtjes indalen.  Tjakka! En relax….

Maanzaad bus & bolletjes  Maanzaad busbrood

Maanzaad busbrood doorgesneden  Maanzaad broodje geitenkaas1
€4,75 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_8

€3,50 per brood (ca 650 gram)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.