Bakken voor de Buren: vrijdag 9 september 2016

Lieve BakBuren

Het is zover: onze laatste bak-mail voordat we 4-weken pauze nemen. Onze ovendeuren gaan dan weer open op vrijdag 14 oktober.
Om jullie te verwennen voordat we vertrekken maken we onze topper allertijden nog een keer….het echte Engelse Cheddarkaas & bieslook brood.
We hebben nog een berperkte hoeveelheid Cheddarkaas in huis – dus op = op ! Wie het eerst komt, wie het eerst maalt….

En om de pijn van vier-weken zonder ons te verzachten, hebben we als patisserie onze beroemde chocolade cheesecake brownies. Chocolade maakt altijd veel goed he….
Onze ovendeuren gaan dan weer open op vrijdag 14 oktober en de bak-mail verschijnt weer vrolijk in je in-box op dinsdag 11 oktober.

Ons verwennen-voor-de-pauze assortiment voor deze week is:

* Het ‘gast’ brood: Echte Engelse Cheddarkaas brood
Dit Cheddar & bieslookbrood is onze allerbeste topper aller tijden, en elke keer dat we dit in het assortiment hebben, vliegt het als warme broodjes over de toonbank, ha,ha. Ons record met dit brood in het assortiment is 54 broden op een vrijdagmiddag. Wanneer we dit bakken ruikt ons huis onweerstaanbaar lekker – en het Vikingpad hiernaast ook.

De cheddarkaas die hier in Nederland te koop is lijkt in de verste verte niet op de echte cheddar uit Engeland. We hebben bij kaaswinkels en online gezocht, maar niks kan tippen aan de echt extra mature Cheddar die we in Engeland kunnen vinden. Aan een kant ‘helaas’, want anders zouden we dit voortreffelijke brood vaker kunnen maken. Maar aan de andere kant heeft elk nadeel ook zijn voordeel, zoals wijlen-filosoof-voetballer Johan Cruyff zei, en de smaak-kwaliteit van de kaas maakt dit dan ook zeker het wachten waard. 

Wanneer we in Engeland aan de kassa staan met stapels Cheddar, dan krijgen we best wat scheve gezichten van de kassiere. Er komt meestal een voorzichtige vraag over waarom we zoveel kaas aan het kopen zijn. Hebben we soms een kaas verslaving? Onze uitleg zorgt daarna voor heel wat hilariteit: kaas meenemen naar het kaasland Nederland. Het blijkt net zo grappig te zijn als zand naar de woestijn dragen…. Dan barst ineens dat stijve Engelse upper lipje en komt er een warme grijns naar voren. Tja… Engelsen hè…

Elke keer wanneer we die kilo’s kaas in de bagage het land weer insmokkelen beleven we een avontuur. Toen we deze laatste voorraad begin juli insloegen konden we 15 kilo (zeker, dat heb je goed gelezen) – dwz 30 pakken – Cheddar kaas door de douane in onze handbagage krijgen. Gelukkig hebben de douaniers op Leeds (waar Jaynes ouders wonen) nog een goed gevoel voor humor. Jayne werd goed gefouilleerd (die ziet er ook zooooo crimineel uit) en ons koffertje werd geswabd voor drugs. De blokken kaas in de koffer lagen naast 150 Kerstlichtjes (kado van Jaynes moeder), dus dat had verwarring kunnen brengen. Cemtex of zoiets – met een elektonische detonator… Ja, ja lieve bakburen. We maken wat mee in onze zoektocht om goed brood voor jullie te bakken. 

Dit kaasbrood is een licht gistbrood dat vol blokjes original seriously strong extra mature Cheddarkaas zit met een beetje bieslook. Het is heerlijk zoals het is, ook met een beetje boter. Als het warm uit de oven komt (of wanneer je het zelf opwarmt), ruikt de keuken verrukkelijk en de smaak is, wel, heaven in a mouthful :=) Je kunt het ook in de broodrooster doen en dan heb je een tosti. Mocht je twee bammetjes aan elkaar willen plakken met wat ham en boter en dit vervolgens in de broodrooster doen, dan heb je een eigentijdse ham & kaas tosti. 
Tapenade, pesto en eiergerechten (roerei, omelette, hardgekookt ei enz) zijn ook perfect partners. Heerlijk ook bij de soep. Misschien is hagelslag net een stapje te ver…maar pindakaas en jam zou misschien wel kunnen [de Engelsen eten vaak een broodje kaas met jam en/of pindakaas….niet voor niks een eiland, en nu een buiten-EU eiland].
 
Dit is zo speciaal dat we het alleen heel af en toe kunnen maken. Dus mocht je deze week geen brood kunnen bestellen, misschien is het een idee om een buurman/buurvrouw te emailen/appen om eentje voor je in te slaan en in de vriezer te bewaren?

Cheddar & bieslook1
€5,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood 
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel. 

Rogge zuurdesem juni2016_10

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Chocolade cheesecake brownies
Sommige mensen vinden dat chocolade het antwoord op alles is.
Relatie uit? Chocolade.
Die leuke baan niet gekregen? Chocolade.
Die promotie gekregen? Chocolade.
Iets te vieren? Chocolade
De bakkers gaan een maand dicht? Chocolade….

Om jullie nog meer in de watten te leggen – en het verdriet te verzachten dat we er even niet zijn– halen we onze beroemde chocolade cheesecake brownies weer van stal. Een moist chocolade (70%) cake bodem, met een swirl van cheesecake topping bovenop. In de drie jaar die we onze bakkerij runnen zijn deze onze meest gevraagde patisserie op caterings en feestjes. We houden er van om aan dingen sleutelen. Een extra ietsje hier, een beetje anders daar. Maar aan sommige dingen moeten je niet gaan sleutelen en dit is er zo eentje. Hier hebben we niks aan veranderd. Een bijkomend voordeel is dat de brownies dagen lang goed blijven, en ze kunnen uitstekend ingevroren zijn. Dat laatste is handig als je af en toe in de komende vier weken een oppeppertje nodig hebt. 
Too much of a good thing….can be wonderful” (Mae West).. 

Chocolade cheesecake brownies

€4 voor 6 goede stukken

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.